Parlamentul de la Atena a adoptat cel de-al treilea plan de salvare a Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acordul convenit de Guvernul Tsipras cu creditorii internaţionali a fost susţintut de 222 din cei 300 de deputaţi greci
Acordul convenit de Guvernul Tsipras cu creditorii internaţionali a fost susţintut de 222 din cei 300 de deputaţi greci

Parlamentul grec a adoptat vineri dimineaţă planul de salvare convenit marţi, după negocieri maraton, între Guvernul condus de Alexis Tsipras şi creditorii internaţionali ai Greciei.

Alexis Tsipras a depăşit lejer pragul de 151 de voturi  - din 300 - necesare adoptării textului datorită susţinerii opoziţiei proeuropene, fapt ce denotă o ruptură în cadrul coaliţiei de guvernământ Syriza (extrema stângă). Textul acordului a fost adoptat cu 222 de voturi pentru, 64 împotrivă şi 11 abţineri.

Este vorba de cel de-al treilea plan de salvare acordat Greciei în ultimii cinci ani. Noul plan de asistenţă financiară este în valoare de 86 de miliarde de euro, pe o perioadă de trei ani.

În schimbul celui de-al treilea plan de salvare, Guvernul de la Atena se angajează să implementeze o serie de măsuri bugetare, între care creşterea unor taxe şi tăierea unor cheltuieli, impuse de creditorii săi internaţionali, şi anume Banca Centrală Europeană (BCE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE).

În pofida faptului că, începând din 2010, Grecia a primit prin cele două planuri anterioare aproximativ 240 de miliarde de euro, economia sa este într-o situaţie precară. Datoria publică a ajuns la aproximativ 320 de miliarde de euro, reprezentând 180% din Produsul Intern Brut (PIB). Astfel, Grecia are nevoie de bani pentru a-şi achita datoriile şi a evita falimentul, care ar scoate-o în afara zonei euro. Un Grexit ar fi extrem de dureros din punct de vedere economic pentru statul elen şi ar putea destabiliza restul zonei euro.

Acordul va fi supus spre aprobare miniştrilor din Eurogrup, care se vor reuni astăzi, la Bruxelles, şi trimis spre ratificare celorlalte state din zona euro.

Acest lucru ar ajuta la acordarea unei prime tranşe până pe 20 august, când Grecia trebuie să achite o rată în valoare de 3,2 miliarde de euro către BCE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite