Yanis Varoufakis: Noul plan de asistenţă financiară convenit de Grecia cu creditorii nu va funcţiona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul plan de asistenţă financiară stabilit de Grceia cu creditorii internaţionali "nu va funcţiona", apreciază Yanis Varoufakis, fost ministru de Finanţe, potrivit BBC News online.

"Acordul privind planul de asistenţă financiară nu va funcţiona", a declarat Varoufakis, explicând că nu este singurul care are această opinie.

"Ministrul Finanţelor, Euclid Tsakalotos, spune, într-o măsură mai mare sau mai mică, exact acelaşi lucru", a adăugat Varoufakis.

"Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a mers în Bundestag şi a spus pur şi simplu că acordul nu va funcţiona", a insistat Varoufakis, care a demisionat pe 6 iulie din funcţia de ministru de Finanţe al Greciei pentru că nu a acceptat continuarea politicilor de austeritate.

"Fondul Monetar Internaţional încearcă în mod disperat să susţină un program bazat pe o datorie suverană nesustenabilă... Toată lumea încearcă să aplice acest plan...", a explicat Varoufakis.

"Puteţi întreba pe oricine care ştie câte ceva despre situaţia financiară a Greciei şi vă va spune că acest acord nu va funcţiona", a încheiat Varoufakis.

Miniştrii Finanţelor ai statelor din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a dezbate şi, eventual, pentru a aproba acordul tehnic privind noul plan de asistenţă financiară destinată Greciei.

Grecia şi reprezentanţii Grupului Bruxelles (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Mecanismul European de Stabilitate) au ajuns marţi dimineaţă la un acord tehnic asupra obiectivelor bugetare elene pe următorii trei ani. "Suntem aproape de un acord total. Rămân de stabilit detalii despre acţiuni prioritare", a declarat Euclid Tsakalotos, ministrul grec al Finanţelor.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite