Parlamentul European avertizează că ar putea bloca ridicarea vizelor pentru Turcia
0Parlamentul European nu va dezbate o propunere privind scutirea de vize de călătorie pentru cetăţenii turci în Uniunea Europeană până când Ankara nu va face schimbări în legislaţia sa privind lupta împotriva terorismului, au indicat marţi oficiali europeni . Publicaţia Cumhuriyet scrie că în locul Turciei, UE ar putea prefera alternativa Greciei.
Demersul eurodeputaţilor ar putea crea un risc pentru acordul încheiat între UE şi Ankara privind stăvilirea fluxului de migranţi către continent. Turcia a subliniat în mod repetat că cererea privind scutirea de vize pentru cetăţenii săi reprezintă piatra de temelie a acordului.
Executivul comunitar a făcut o propunere în acest sens săptămâna trecută, dar liberalizarea vizelor trebuie să fie aprobată de către Parlamentul European şi majoritatea statelor membre ale UE pentru a intra în vigoare.
Că lucrurile nu merg bine arată şi faptul că UE şi Turcia au anulat întâlnirea bilaterală la nivel înalt programată pentru 13 mai, la Bruxelles, a anunţat marţi Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al serviciului diplomatic european, fără a preciza motivele acestei decizii.
Reuniunea trebuia să se axeze în mod special pe propunerea CE privind liberalizarea vizelor pentru Turcia. Pentru ca această decizie să fie pusă în aplicare, Ankara trebuie să îndeplinească cinci condiţii până în luna iunie.
Printre acestea se numără adoptarea unor măsuri anticorupţie, începerea unor discuţii asupra unui acord cu Europol, cooperarea judiciară a Ankarei cu toate ţările membre ale UE, armonizarea standardelor de protecţie a datelor din Turcia cu cele ale UE şi reforma legilor turceşti anti-terorism.
Publicaţia Cumhuriyet din Turcia scrie că „în urma dialogului tensionat dintre Ankara şi Bruxelles au apărut informaţii potrivit cărora acordul de readmisie dintre Turcia şi Uniunea Europeană ar putea fi anulat şi că în locul Turciei, UE ar putea prefera alternativa Greciei”. Pe de altă parte, portalul turcesc de ştiri Haberler reia o declaraţia a preşedintelui Erdoğan pe tema acordului UE-Ankara, arătând că liderul turc şi-a mai atenuat duritatea mesajelor transmise anterior Bruxelles-ului.
„După ce vineri a mustrat Uniunea Europeană, acum Erdoğan a transmis mesaje mai atentuate. Cu ocazia Zilei Europei, el a declarat că „Sper ca ridicarea vizelor, în privinţa căreia am căzut de comun acord, să îndepărteze o nemulţumire veche de 50 de ani a Turciei privind menţinerea la porţile Uniunii Europene şi să impulsioneze procesul de aderare”.
Până la aderare însă, Turcia are de gestionat şi problema cipriotă, care reapare într-un mesaj adresat de preşedintele Nicos Anastasiades şefului Comisiei Europene. Publicaţa Cyprus Mail scrie că autorităţile de la Nicosia „elaborează mai multe scenarii privind politica pe care o vor urma în cadrul Uniunii privind subiectul liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci”.
Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot spune că preşedintele Anastasiades insistă asupra necesităţii ca Turcia să îşi îndeplinească obligaţiile privind recunoaşterea statutului Ciprului înainte de liberalizarea vizelor, mai arată Cyprus Mail.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ripostat declarând că Uniunea Europeană i-a promis Turciei trei miliarde de euro în cadrul acordului privind migranţii, dar încă nu şi-a respectat angajamentul.
Într-un discurs rostit la Ankara, şeful statului turc şi-a exprimat speranţa că Bruxellesul îşi va respecta până cel mai târziu în luna octombrie angajamentul cu privire la eliminarea obligativităţii vizelor de intrare pentru cetăţenii turci.
Pe de altă parte, Erdogan a subliniat că Ankara nu va primi instrucţiuni de la Europa în legătură cu amendarea legislaţiei antiteroriste din Turcia.