Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere UE să lanseze procedura de sancţionare a Ungariei

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere UE să lanseze procedura de sancţionare a Ungariei

Premierul maghir Viktor Orban în Parlamentul European

Parlamentul European (PE) a votat miercuri în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru "încălcarea gravă a valorilor" europene. Procedură ce ar putea duce, în final, la suspendarea dreptului de vot al Budapestei în Consiliul European, a anunţat PE într-un comunicat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Textul rezoluţiei a fost aprobat de 393 de parlamentari, faţă de 221 care au votat împotrivă şi 64 care s-au abţinut, nu are valoare de moţiune.
 
Documentul aprobat miercuri a fost prezentat de grupurile ALDE şi Social&Democraţi din PE. Preşedintele PPE, din care face parte şi formaţiunea Fidesz, aflată la guvernare în Ungaria, a redactat un alt text, care nu făcea referire la Articolul 7, dar acest demers a generat opoziţie inclusive în Partidul Popular European. Astfel, o parte dintre membri au decis să voteze rezoluţia ALDE şi S&D în loc de cea a preşedintelui lor.
 
Situaţia din Ungaria justifică activarea procedurii care ar putea duce la sancţiuni pentru Ungaria, spun eurodeputaţii în rezoluţia adoptată miercuri.
 
Deputaţii văd o deteriorare serioasă a statutului de drept şi democraţiei
Legile controversate trebuie suspendate sau retrase
Fondurile UE pentru Ungaria să fie supuse unei evaluari
 
Ca urmare a dezbaterii anterioare din plen, eurodeputaţii spun că situaţia actuală din Ungaria privind drepturile fundamentale justifică începerea procedurii oficiale de a stabili dacă există ”un risc clar de încălcare gravă”, a valorilor UE de către un stat membru. 
 
Rezoluţia cere: 
 
activarea articolului 7(1). Europarlamentarii cer Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne să redacteze o rezoluţie oficială ce va fi supusă la vot în plen
 
guvernului maghiar să retragă legile împotriva azilanţilor şi organizaţiilor neguvernamentale şi să ajungă la un acord cu autorităţile americane, astfel încât Universitatea Central Europeană să rămână în Budapesta ca instituţie liberă
 
Comisiei Europene să monitorizeze strict utilizarea fondurilor UE de către guvernul maghiar
 
Un test pentru UE 
 
Recentele evoluţii din Ungaria au dus la deteriorarea gravă a statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale, ceea ce reprezintă un test pentru abilitatea UE de a apăra valorile sale fundamentale, spun eurodeputaţii. Ei subliniază nevoia unui proces de protejare a valorilor principale ale UE, menţionat în rezoluţia din 25 octombrie 2016. 
 
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru. 
 
Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimţământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate şi majoritatea absolută a deputaţilor. 
 
Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate şi Parlamentul trebuie să îşi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancţiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.
 
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a denunţat rezoluţia PE, considerând-o un atac al „reţelei lui George Soros“.

Evocând raportul elaborat în 2013 de către eurodeputatul portughez Rui Tavares, Szijjarto a spus că „în locul raportului Tavares“ Ungaria se confruntă acum cu un „raport Soros“.

El a avertizat că indiferent de presiunile care vor fi puse pe Guvernul de la Budapesta şi indiferent de câte rapoarte va aproba Parlamentul European, „niciun imigrant ilegal nu va putea intra în Ungaria“.
 
citeste totul despre: