Parlamentul cipriot a aprobat împrumutul de la UE şi FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
protest cipru foto reuters

La mai bine de o lună de când au finalizat acordul de finanţare de urgenţă cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, parlamentarii ciprioţi au dat avizul pentru contractarea oficială a liniei de creditare. Pachetul de asistenţă financiară a fost aprobat cu 29 de voturi „pentru” şi 27 „împotrivă”.

Valoarea împrumutului de urgenţă se ridică la 10 miliarde de euro, iar statul s-a angajat ca, în schimbul banilor, să strângă 13 miliarde de euro la buget. Cea mai mare parte din aceştia va fi obţinută prin restructurarea sistemului bancar. 

Creditorii externi au renunţat la propunerea de a taxa toate depozitele bancare, însă clienţii cu economii mai mari de 100.000 de euro în bănci au încasat pierderi semnificative, care au ajuns până la 60%. 

„Acord de sclavagism”

Dezbaterile pe tema aprobării pachetului au început în Parlamentul de la Nicosia încă de la sfârşitul lunii martie, însă aleşii nu au reuşit nici până în cel de-al doisprezecelea ceas să ajungă la un compromis. Coaliţia aflată la guvernare controlează 30 dintre cele 56 de mandate din Parlament, cu unul mai mult decât avea nevoie pentru aprobare. Niciun membru al opoziţiei nu a votat „pro”.

„Ni se cere să adoptăm astăzi un contract de creditare care va permite ţării noastre să respire şi care ne va da şansa de a depăţi orice problemă care va fi adusă de criză”, a declarat preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades. 

„Ne-am minţit singuri destul. Este timpul să recunoaştem că nu avem de ales. Dacă are cineva vreo opţiune, să ne-o spună şi nouă”, a declarat la un post de radio Christos Stylianides, purtătorul de cuvânt al guvernului. 

De cealaltă parte, membrii opoziţiei au asemănat acordul cu sclavagismul. „Un „da” din partea parlamentului cipriot este de departe cea mai mare înfrângere în istoria noastră de 8.000 de ani”, a declarat în plen, înainte de vot, George Perdikis, membru al Partidului Verde. „Reprezentanţii aleşi democratic de ciprioţi au acum pistolul la tâmplă şi trebuie să aprobe acum un acord de sclavagism”, a continuat acesta.  

Băncile au fost primele lovite

Statul cipriot va câştiga peste şase miliarde de euro de pe urma restructurării sistemului bancar, care a fost aruncat în criză de problemele economice dn Grecia. Reorganizarea a însemnat, până acum, lichidarea grupului Laiki, al doilea ca mărime din ţară, şi divizarea Bank of Cyprus, cea mai mare din Cipru, în două unităţi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite