Paris: Acord istoric pentru reducerea încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, preşedintele Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice, de la Paris
Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, preşedintele Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice, de la Paris

Un text al acordului final cu privire la lupta împotriva încălzirii globale este pregătit şi urma să fie prezentat sâmbătă delegaţiilor celor 195 de ţări participante la Conferinţa ONU pe tema modificărilor climatice de la Paris, a anunţat preşedinţia franceză a COP21, relatează Reuters online.

"Există un proiect de acord, există un text de acord", a anunţat preşedinţia COP21, care a adăugat că "pentru ca să existe un acord, este necesar să fie adoptat".

Acest text, care urma să fie prezentat delegaţilor de către Laurent Fabius, era în curs să fie tradus în cele şase limbi oficiale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, preciza aceeaşi sursă.

"Comitetul de la Paris", o instanţă consultativă creată la începutul săptămânii şi care a fost deschisă tuturor delegaţiilor, "se va reuni (...) la ora (locală 11.30 (12.30, ora României) pentru a examina proiectul de acord universal pe tema cliamtului, prezentat de către preşedintele COP Laurent Fabius", preciza preşedinţia franceză a Conferinţei.

Secretariatul Convenţiei-cadru ONU cu privire la modificările climatice (CCNUCC) a confirmat, printr-o alertă pe site, că ministrul francez de Externe urma să prezinte reuniunii "o versiune finală" a proiectului Acordului de la Paris.

Pentru a deveni Acord, textul urma să fie adoptat în mod oficial de către COP21, reunită în şedinţă plenară. Pentru a face acest lucru, este suficient ca niciunul dintre delegaţii prezenţi la Bourget să nu ridice obiecţii. Acordul va încheia astfel un ciclu de negocieri angajat în 2011, la Conferinţa de la Durban, în Africa de Sud.

"Nu cred că am ajuns acolo", a declarat pentru Reuters Tony De Brum, ministrul de Externe al Insulelor Marshall, una dintre cele mai vulnerabile ţări la consecinţele modificărilor climatice în ceea ce priveşte creşterea nivelului oceanelor.

Tony De Brum a precizat că negocierile au continuat până la ora locală 4.00 (5.00, ora României), în noaptea de vineri spre sâmbătă.

- "Sub două grade Celsius"

Laurent Fabius i-a îndemnat vineri seara, după două nopţi de negocieri, pe participanţi - între care se află cel puţin 80 de miniştri - să încheie sâmbătă Conferinţa de la Paris pe tema modificărilor climatice printr-un acord ambiţios.

"Este necesar să ştim să finalizăm o negociere", a spus el. "Se întrunesc toate condiţiile în vederea unui acord universal, ambiţios. Probabil (...) condiţiile n-au fost niciodată mai favorabile", a subliniat preşedintele Conferinţei.

"Acum responsabilitatea le revine miniştrilor care, mâine (sâmbătă), vor avea de făcut o alegere", a spus Fabius. "Eu le voi prezenta textul, care este cel mai ambţios şi cel mai echilibrat posibil", a apreciat el.

Toată săptămâna, preşedintele COP21 şi echipa sa, de aproximativ 80 de persoane, au participat la o serie de consultări, în toate formatele, în încercarea de a ajunge la un compromis asupra punctelor celor mai dure, şi anume probleme financiare, obiective pe termen lung, tratarea diferenţiată a ţărilor - în funcţie de nivelul de dezvoltare - şi procesul de revizuire a angajamentelor naţionale în vederea reducerii emisiilor gazelor cu efect de seră (GES).

Conferinţa, care urma să se încheie vineri prin adoptarea textului final, a fost prelungită cu 24 de ore.

În penultima sa versiune, proiectul de acord stabilea ca obiectiv menţinerea creşterii temperaturilor medii pe planetă "sub 2°C" faţă de nivelul din perioada preindustrială. El angajează totodată statele semnatare să-şi continue eforturile în vederea coborârii acestui nivel la o medie de 1,5 grade Celsius - o solicitare formulată de către mai multe ţări în curs de dezvoltare.

Însă un anumit număr de ţări - inclusiv ţările bogate în petrol de la Golful Persic, cu Arabia Saudită în frunte - nu voiau ca acest nivel de 1,5 grade Celsius, prea ambiţios în opinia lor, să apară în acord.

Repzentanţi ai societăţii civile şi organizaţiilor pentru apărarea mediului, invitaţi ca observatori la COP21, şi-au exprimat temerea că s-ar putea ajunge la un consens final în detrimentul ambiţiosului text.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite