Opoziţia conservatoare se îndreaptă spre victorie în alegerile legislative din Croaţia - rezultate parţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Democratică Croată (HDZ, conservatori) este pe cale să obţină cel mai mare număr de mandate după alegerile parlamentare de duminică - 60 din 151 -, dar Most, un nou partid, deţine cheia formării viitorului Guvern, potrivit unor rezultate parţiale, relatează DPA în pagina online.

Partidul Social Democrat (SDP, centru-stânga) al premierul în exerciţiu Zoran Milanovici era creditat cu 55 de mandate, după numărarea a aproximativ 25% din voturile exprimate, a anunţat Comisia Electorală. În total, 61,2% dintre cei 3,8 milioane de alegători s-au prezentat duminică la urne.

Numărul exact de mandate pe care îl va obţine fiecare partid este departe de a fi clar, dar tendinţa prezentată părea fermă.

Pentru a forma un guvern, oricare dintre cele două partide mari, care s-au aflat la putere după ce Croaţia s-a despărţit de fosta Iugoslavie în 1991, va avea nevoie de un partener, un nou-sosit pe scena politică. Formaţiunea a promis, înainte de alegeri, să le îngreuneze sarcina amândurora.

Most, cheia formării viitorului Guvern croat

Partidul Most (Pod, în croată) a obţinut 19 mandate potrivit rezultatelor parţiale, iar ca cel mai mare dintre partidele mici a devenit de neevitat în formarea viitorului guvern.

Ministrul de Externe Vesna Pusici a declarat că „alegătorii au trimis, evident, un semnal că ei vor ca oricine va forma Guvernul să negocieze cu Most“.

Liderul Most Bozo Petrov a declarat că organizaţia sa şi-a prezentat condiţiile „cu o lună înainte de alegeri, într-un îndemn la cooperare“.

„Noi am spus clar că reformele sunt condiţia, ci nu compromisul, la pachet: administraţie publică, sistem monetar, justiţie“, a declarat Petrov pentru postul N1.

Oficiali din cadrul Most - o alianţă de candidaţi independenţi - au refuzat să se angajeze în vreunul dintre partidele mari în campanie şi au refuzat să facă acest lucru şi după alegeri.

„Nu va exista nicio coaliţie, dacă ei nu se angajează faţă de reformele noastre“, a declarat Ljubica Ambrusec, potrivit televiziunii N1. „Sperăm că vor fi de acord să îmbunătăţească situaţia naţiunii“, a adăugat ea.

Alt oficial, Robert Podolnjak, a sugerat că Most l-ar putea propune pe Petrov pentru postul de premier.

„De ce-ar fi ciudat să i se dea lui Petrov mandatul să formeze Guvernul?“, a declarat el pentru televiziunea de stat HRT. Grupul îşi va prezenta reformele pe care le doreşte „în următoarele câteva zile“, ca bază pentru negocieri, a adăugat el.

Most a apărut ca partid al „opţiunii de a protesta“ faţă de partide, atrăgând alegători nemulţumiţi de promisiunile de reformare ale SPD şi HDP.

Înainte de alegeri, analişti locali avertizau că Most - o alianţă slabă de partide regionale - ar întâmpina dificultăţi în a defini o platformă.

Eşecul partidelor parlamentare de a conveni asupra unei coaliţii de guvernare ar putea conduce la repetarea alegerilor.

Croaţia a derat la Uniunea Europeană (UE) în 2013, dar are în continuare nevoie de reforme. Viitorul guvern se confruntă cu presiuni în a reforma o birocraţie pletorică, în a lua măsuri de reducere a ratei şomajului, unei datorii publice în creştere şi de a relansa o economie fragilă.

Petrov a atacat de asemenea sistemul judiciar - perceput la scară largă drept corupt - în contextul reformelor pe care le doreşte Most.

Problema crizei imigranţilor, în contextul în care pe teritoriul ţării au intrat peste 330.000 de refugiaţi, nu a fost una dintre principalele teme de campanie şi nu a fost evocată nici după scrutin, subliniază DPA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite