Amplă operaţiune antiteroristă la Bruxelles, pentru prinderea lui Salah Abdeslam. A patra zi de alertă teroristă
0Operaţiune antiteroristă la Bruxelles, pentru prinderea lui Salah Abdeslam. Capitala Belgiei, Bruxelles, se află pentru a patra zi consecutiv sub alertă teroristă, metroul, instituţiile de învăţământ şi centrele comerciale rămânând închise, în timp ce un important dispozitiv al poliţiei şi armatei îl caută în continuare pe Salah Abdeslam, suspectul-cheie în ancheta deschisă asupra atentatelor teroriste de la Paris.
UPDATE 9.03 O vastă operaţiune a poliţie este în curs în Belgia în legătură cu ameninţarea teroristă a regatului. Interventia forţelor de ordine are loc în special în capitala Bruxelles. Mai multe cartiere au fost încercuite, inclusiv Grand Place. Multe forţe de poliţie sunt la faţa locului. Unele străzi sunt pustii. Elicoptere zbură deasupra mai multor zone.
Alerta antiteroristă va fi menţinută la nivel maxim în Bruxelles, marţi, însă şcolile şi metroul vor fi redeschise gradual începând de miercuri, a anunţat luni seară premierul belgian Charles Michel.
UPDATE 14.51
Cinci persoane au fost reţinute luni dimineaţă în cadrul unor noi operaţiuni antiteroriste desfăşurate la Bruxelles şi Liege, în sud-estul Belgiei. Au avut loc cinci noi percheziţii la Bruxelles şi două la Liege şi cinci reţineri, potrivit unui comunicat al Parchetului Federal. În total, 21 de persoane au fost arestate în cadrul operaţiunilor antiteroriste din Belgia.
Operaţiune antiteroristă la Bruxelles. Alertă de atentate
Din cauza unei alerte de atentate considerată „serioasă şi iminentă“, Bruxelles-ul se va afla din nou aproape paralizat, o situaţie fără precedent pentru capitala Uniunii Europene.
Autorităţile belgiene au decis duminică seara să menţină alerta teroristă la nivelul 4 pentru Regiunea Bruxelles, astfel că metroul nu va circula, iar şcolile şi centrele comerciale vor rămâne închise.
Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat duminică seara, după reuniunea Consiliului Naţional de Securitate, menţinerea alertei teroriste la nivelul maxim în Bruxelles şi la nivelul 3 în restul ţării. Nivelul alertei teroriste a fost reevaluată luni după-amiază şi menţinută.
„Ne temem de un atac asemănător celui care a avut loc la Paris, cu mai mulţi atacatori care lansează atacuri în mai multe locuri, în acelaşi timp. Am avut indicii potrivit cărora locurile vizate sunt cele foarte aglomerate“, a declarat premierul belgian.
Militari belgieni mobilizaţi în faţa Gării Centrale din Bruxelles FOTO AFP/Getty Images
Operaţiune antiteroristă la Bruxelles. Şaisprezece persoane au fost arestate duminică seara
O operaţiune antiteroristă a avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni la Bruxelles, în şase comune din regiunea capitalei Belgiei, între care Molenbeek şi Schaerbeek, două fiefuri islamiste, precum şi la Charleroi (sud).
Poliţia belgiană a efectuat 19 percheziţii la Bruxelles şi alte trei la Charleroi. În urma percheziţiilor nu au fost descoperite arme sau explozibili. Două focuri de armă au fost trase în timpul operaţiunii la Molenbeek.
În timpul unei percheziţii la un snack-bar în suburbia Molenbeek-Saint-Jean, un vehicul s-a îndreptat spre poliţişti, iar aceştia au deschis focul de două ori, a precizat procurorul Eric van der Sypt. Vehiculul a reuşit să fugă, dar în cele din urmă a fost interceptat la Bruxelles. La bord se afla un individ rănit, care a fost arestat. Deocamdată nu se ştie dacă există o legătură între acest individ şi ancheta declanşată după atentatele de la Paris.
Potrivit procurorului Eric van der Sypt, 16 persoane au fost arestate în total urma operaţiunii lansate duminică seara şi încheiate după miezul nopţii. Printre acestea nu se numără şi teroristul Salah Abdeslam, căutat pentru implicarea sa în atentatele de săptămâna trecută de la Paris.
Operaţiune antiteroristă la Bruxelles. „Inamicul public numărul unu“ al presei belgiene
În pofida accelerării anchetei şi intensificării operaţiunilor, Salah Abdeslam rămâne de negăsit. Francezul de 26 de ani rezident în Belgia a jucat cel puţin un rol logistic în atentatele de la Paris. El ar fi reuşit să se strecoare în această ţară la câteva ore după atentatele de la Paris, afirmă doi bărbaţi care recunosc că l-au ajutat. Potrivit avocatului unuia dintre ei, el era „poate pregătit să se detoneze“ cu ajutorul unei centuri cu explozibili. Fratele său, Brahim, s-a detonat într-un restaurant parizian, pe 13 noiembrie.
FOTO Police Nationale
„Inamicul public numărul unu“ al presei belgiene s-ar afla în Regiunea Bruxelles şi ar încerca să fugă în Siria, potrivit unor surse. El ar fi fost zărit joi seara pe Chaussée de Ninove, în cartierul Anderlecht. Ulterior, el şi-ar fi abandonat maşina în zona Gare du Midi din Bruxelles. Potrivit The Telegraph, el ar fi reuşit chiar să fugă în Germania, la bordul unui BMW.
Intervievat duminică la televiziune, fratele său mai mare Mohamed a declarat că este convins că Salah, un tânăr inteligent, a decis „să nu meargă până la capăt cu ceea ce dorea să facă“, îndemnându-l să se predea.
Operaţiune antiteroristă la Bruxelles. Solidaritate în Belgia
Un dispozitiv impresionant al armatei şi poliţiei a rămas mobilizat astăzi în faţa unor locuri strategice din Bruxelles, precum Grand-Place. Doar câţiva trecători pot fi văzuţi în capitala Belgiei, ai cărei locuitori au respectat sfatul poliţiei de a nu vorbi despre operaţiunea de duminică seara.
În timp ce principalele site-uri de ştiri belgiene au decis să nu ofere informaţii în timp real, populaţia a decis să vină în ajutorul Poliţiei pentru ca pe reţelele sociale să nu mai apară informaţii despre operaţiune.
Hashtagurile #brussels, #brusselsalert şi #brusselslockdown de pe Twitter au fost inundate cu fotografii amuzante cu pisici, pentru a acoperi orice informaţii reale care s-ar putea scurge şi care ar afecta operaţiunea.
FOTO @MMaestracci