Oligarhii verzi ai Ucrainei. Subvenţiile pentru energia regenerabilă au creat noi oportunităţi pentru bogaţii ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Oligarhii Ucrainei, care controlează în jur de 40 la sută din economia ţării, au început să se reorienteze de la industriile tradiţionale la energia regenerabilă, datorită unora dintre cele mai generoase subvenţii din lume, potrivit Politico.

Ţara atrage bani de investiţii din toată lumea –însă unii dintre cei mai mari beneficiari sunt oligarhii puternici ai Ucrainei, care folosesc sistemul opac al subvenţiilor pentru a se îmbogăţi. Şi în ciuda costurilor în creştere, energia regenerabilă reprezintă doar o mică parte din resursele de energie din Ucraina.

Câştigătorii energiei verzi se luptă din răsputeri pentru a menţine sistemul actual, în timp ce Parlamentul ucrainean analizează un proiect de lege care ar schimba regulile jocului prin introducerea unor licitaţii conduse de piaţă, în loc de subvenţii. Este o problemă care probabil că nu va fi rezolvată până la sfârşitul alegerilor prezidenţiale.

Puseul de creştere a energiei verzi datează din 2015, atunci când Ucraina a stabilit tarife fixe foarte mari, valabile până în 2030 şi a anulat o prevedere legală draconică de a folosi componentele locale în generarea de energie regenerabilă. Tarifele fixe reprezintă pretul plătit producătorilor pentru vânzarea în grupul furnizorilor de energie electrică.

În prezent, generatoarele de energie solară îşi vând energia la 15-16 cenţi pe 100 kWh, în timp ce producătorii de energie eoliană sunt plătiţi cu 10,2 cenţi pe 100 kWh. Preţurile sunt în euro, nu în grivnă, lucru ce protejează investiţiile de orice fluctuaţii ale monedei naţionale. Există un bonus adiţional pentru folosirea echipamentului ucrainean.

Prin comparaţie, producătorii de energie nucleară primesc 1,7 cenţi şi cei de energie termică primesc 5,8 cenţi.

„Tariful fix pentru proiecte verzi în Ucraina este unul dintre cele mai mari din lume, ceea ce face foarte atrăgătoare investiţiile în acest sector“, a spus Baker McKenzie, o firmă de consultanţă, într-un ziar din februarie 2018.

Politicienii locali şi oamenii de afaceri erau cu mult înaintea jocului şi au realizat rapid că subvenţiile pentru energie verde sunt o nouă ocazie pentru a acapara o parte mai mare a bogăţiei ţării.

Până la sfârşitul anului trecut, sursele de energie regenerabilă furnizau 1,9 la sută din producţia naţională de electricitate, dar reprezentau 8,6 la sută din factura totală de 5,5 miliarde de euro, potrivit autorităţii naţionale de reglementare.  Strategia naţională pentru energie a Ucrainei cere ca energiile regenerabile să reprezinte 11 la sută din consumul final brut de energie până în 2020, şi 25 la sută până în 2035.

Până la începutul lui 2019, regulatorul a acordat „tariful verde” pentru 313 companii şi multe dintre ele au legături cu bogaţii ţării.

Cel puţin 35 dintre aceste companii aparţin unor membri din parlament, rudelor lor sau foştilor sau actualilor consilieri, care au deseori roluri de proxy pentru a-i ascunde pe adevăraţii proprietari din Ucraina, potrivit unui studiu din februarie, efectuat de către site-ul Ekonomichna Pravda.

Alte 19 companii au legături cu oficiali locali în regiuni în care proiectele de energie verde ies la ciupercile după ploaie. 6 oameni din lista celor mai bogaţi ai Ucrainei, precum şi câteva afaceri care au simţit oportunitatea deţin în jur de 30 de companii.

„Subvenţiile pentru energie verde au creat o nouă oligarhie“, a declarat Olga Bielkova, un parlamentar din blocul preşedintelui Petro Poroşenko, care este specializat pe probleme de energie.

Oligarhii au reprezentat blestemul Ucrainei vreme de decenii. Câţiva oameni s-au îmbogăţit în haosul care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991, şi ei influenţează nu numai economia, ci şi puterea politică şi presa. Economistul londonez Timothy Ash, de la BlueBay Asset Management estimează că oligarhii ucraineni controlează în jur de 40 la sută din economia ţării.

Deşi cea mai mare parte a averii şi influenţei lor provine din industrii tradiţionale, precum metalurgia, energia convenţională şi agricultura, oligarhii nu ignoră noi oportunităţi de câştig.

Acesta este felul în care sectorul energiei verzi a luat naştere sub guvernarea fostului preşedinte Victor Ianukovici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite