Noul premier italian îndulceşte măsurile de austeritate pentru a scoate ţara din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enrico Letta, premierul Italiei a un program ambiţios pentru a impulsiona economia
Enrico Letta, premierul Italiei a un program ambiţios pentru a impulsiona economia

Guvernul condus de creştin-democratul de stânga Enrico Letta a obţinut marţi votul de încredere al Senatului italian, cu o majoritate largă, ultima undă verde din partea Parlamentului după un vot similar ce a avut loc luni în Camera Deputaţilor, relatează AFP.

Dintre cei 310 senatori care au participat la vot, 233 s-au pronunţat pentru, 59 împotrivă, iar 18 s-au abţinut, a anunţat preşedintele Senatului, Pietro Grasso. Noul premier italian Enrico Letta a apreciat marţi că Europa „nu poate să fie unită doar printr-o monedă“ şi că aceasta are nevoie de mai multă integrare politică pentru a-şi juca pe deplin rolul, relatează AFP.

„Un continent ca al nostru nu poate să fie unit doar prin monedă“, a declarat Letta în faţa senatorilor italieni, reuniţi pentru a da un vot de încredere asupra Guvernului său. Letta a subliniiat că ţările membre UE ar trebui să împărtăşească „un destin comun“.

Prima vizită, la Berlin

Letta, care şi-a prezentat luni în faţa deputaţilor italieni Guvernul drept „european şi europeist“, urmează să efectueze marţi după-amiaza o vizită la Berlin, unde se va întâlni cu Angela Merkel, după care va efectua, miercuri, o vizită la Paris şi Bruxelles, cu scopul de a discuta cu preşedinţii francez François Hollande şi europeni Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.

„Din proiectul european de acum 20 de ani, un singur lucru s-a făcut, şi anume moneda unică. Dar deşi există doar moneda unică, restul mecanismului nu oferă răspunsuri la aşteptările cetăţenilor“, a subliniat Letta.

„Acum trebuie să se recupereze timpul pierdut. Prea multe ţări au privit doar spre alegerile de mâine, fiindu-le frică să le spună cetăţenilor lor «am renunţat la o mică parte de suveranitate»" în favoarea construcţiei comune, a deplâns Letta.

„Avem un destin comun sau ne vom afla în situaţia unor ţări ce merg în mod individual către declin, spre deosebire de alte naţiuni de peste un miliard de locuitori“, a declarat el, referindu-se la China sau India.

„Ceea ce ni se întâmplă“, un cerc vicios al unei economii în care consumatorii şi firmele nu mai investesc, „se produce şi în alte părţi, în Europa. Dacă nu avem capacitatea să privim departe în viitor, împreună, nu vom reuşi“, a subliniat Letta.

Slariile miniştrilor parlamentari, suspendate

Enrico Letta a avertizat că Italia riscă să moară din cauza măsurilor de austeritate. Şeful Guvernului de la Roma a mai  atras atenţia că ţara sa are nevoie de o relansare economică în cel mai scurt timp şi vrea să vadă primele rezultate în cel mult un an şi jumătate. În caz contrar, Enrico Letta îşi va prezenta demisia.

El a mai anunţat că va suspendate salariile miniştrilor parlamentari. Datoria publică cântăreşte ca o piatră de moară asupra generaţiilor prezente şi viitoare, efortul facut de Monti a fost premiza pentru creştere“, dar „numai prin revizuire Italia moare. După mai mult de un deceniu fără creştere, politicile de dezvoltare economică nu mai pot aştepta. Nu mai e timp”.

Taxa pe prima casă va fi eliminată

„Datoria publică cântăreşte ca o piatră de moară asupra generaţiilor prezente şi viitoare, efortul facut de Monti a fost premiza pentru creştere“, dar „numai prin revizuire Italia moare. După mai mult de un deceniu fără creştere, politicile de dezvoltare economică nu mai pot aştepta. Nu mai e timp”.

Referitor la cea mai dureroasă taxă introdusă anul trecut pe prima casă, Enrico Letta a menţionat că trebuie să fie depăşit sistemul actual de impozitare, cu oprirea imediată a plăţii pentru iunie. „Vom fi serioşi si credibili în ceea ce priveşte măsurile de consolidare fiscală - a mai asigurat noul prim ministru - gata cu datoriile puse asupra generaţiilor viitoare, de aceea reducerea de impozit, fără creşterea datoriei va fi un obiectiv prioritar“.
 
Combaterea şomajului

O alta gravă problemă şi principala prioritate a guvernului Letta este cea a şomajului, a cărui rată a ajuns la aproape 12% din populaţia activă şi la peste 35% în rândul tinerilor italieni cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. „Avem nevoie de reducerea restricţiilor privind contractele cu durată determinată, vom ajuta firmele să angajeze tineri promovand o politică globală pentru reducerea costurilor forţei de muncă.

Stimulente monetare nu sunt suficiente“. Noul cabinet se va confrunta şi cu situaţia datoriilor publice ale Italiei, care au ajuns la un nivel record, de peste 2.000 de miliarde de euro. Este o situaţie dramatică astăzi aceasta, de pe urma căreia suferă toţi tinerii.

„Tragem semnale de alarmă în ceea ce priveşte gradul de educaţie al lor şi inconfortul şi nervozitatea celor care nici nu studiază şi nici nu lucrează. Avem nevoie de reducerea restricţiilor privind contractele cu durată determinată. Vom ajuta firmele să angajeze tineri pe termen, promovând o politică globală pentru reducerea costurilor forţei de muncă. Stimulentele monetare nu sunt suficiente“, a mai spus proaspătul premier. Enrico Letta a vorbit chiar şi despre proiecte de dezvoltare şi promovare a turismului din peninsulă, precum şi a culturii.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite