Noua variantă de SARS-CoV-2, prezentă în Germania din noiembrie. OMS avertizează că trebuie să ne pregătim pentru „mai rău”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un angajat al companiei germane de biotehnologie Qiagen demonstrează cum se aplică un test de coronavirus în Hilden Germania 11 martie 2020 FOTO  Sascha Schuermann/Getty Images

Noua variantă a noului coronavirus SARS-CoV-2 descoperită recent în Marea Britanie pare să fie prezentă în Germania din noiembrie, unde a fost descoperită ulterior în eşantioane prelevate de la un pacient în vârstă care a murit din cauza ei, dezvăluie cotidianul Die Welt, citat de Reuters.

 Prezenţa variantei B1.1.7 a fost descoperită de către cercetători de la Facultatea de Medicină de la Hanovra (MHH) şi a fost conformată de Spitalul Charité de la Berlin, scrie cotidianul în ediţia de luni, citând Ministerul Sănătăţii statului Saxonia Inferioară.

Ea a fost descoperită în landul Baden-Württemberg la o persoană care a sosit cu un avion la 20 decembrie la Frankfurt de la Londra.

Aproximativ un sfert dintre germani cred că pandemia va fi în mare măsură învinsă în 2021, în timp ce două treimi consideră că coronavirusul va continua să le afecteze negativ viaţa tot anul viitor. 22% se aşteaptă ca pandemia să continue să le afecteze grav viaţa, potrivit unui sondaj YouGov comandat de DPA.

Virusul a ajuns în Germania în urmă cu aproape un an, cu prima infecţie cunoscută pe 27 ianuarie în Bavaria.

De atunci, peste 1,6 milioane de persoane s-au infectat în ţară şi mai mult de 30.000 au murit.

Începutul celei mai mari campanii de vaccinare din istoria Germaniei duminică a adus o oarecare speranţă, dar mulţi rămân sceptici.

YouGov a chestionat 2.035 de persoane între 21 şi 23 decembrie, când UE aprobase deja un vaccin şi era clar că vaccinările ar începe în Germania pe 27 decembrie.

Doar 20% se aşteaptă ca meciurile de fotbal din Bundesliga să fie reluate în prezenţa mulţimilor până la sfârşitul anului 2021, în timp ce 54% nu cred.

Numai 7% cred că cinematografele, teatrele şi sălile de concerte se vor deschide fără restricţii privind numărul de vizitatori sau regulile de igienă. Un total de 72% se aşteaptă ca acestea să se deschidă în timpul anului în anumite condiţii, în timp ce 12% cred că ele vor rămâne închise.

Doar 9% cred că măştile vor dispărea din viaţa cotidiană, în timp ce 84% se aşteaptă ca publicul să fie obligat să poarte acoperire pentru nas şi gură cel puţin în unele locuri până la sfârşitul anului. Regulile actuale impun purtarea măştilor în locuri publice, inclusiv magazine şi transport public.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat luni că, în ciuda severităţii pandemiei de Covid-19, care a ucis peste 1,7 milioane de persoane şi a infectat zeci de milioane de oameni într-un an, este nevoie să ne pregătim pentru "mai rău", scrie AFP.

"Este un semnal de alarmă", a avertizat Michael Ryan, responsabilul OMS însărcinat cu situaţiile de urgenţă.

"Această pandemie a fost foarte severă. S-a răspândit în întreaga lume foarte rapid şi a atins fiecare colţ al planetei, dar acest lucru nu înseamnă în mod necesar ce este mai rău", a avertizat doctorul, care în cariera sa s-a confruntat pe teren cu unii dintre cei mai mortali agenţi patogeni.

Admiţând că virusul "se transmite foarte uşor şi ucide oamenii (...) rata sa de mortalitate este relativ scăzută în raport cu alte maladii emergente", trebuie "să ne pregătim pentru viitor la ceva ce ar putea fi şi mai rău", a spus doctorul Ryan.

Colegul său şi consilierul OMS, Bruce Aylward, a afirmat şi el că în ciuda realizărilor ştiinţifice în lupta împotriva Covid-19, inclusiv crearea de vaccinuri eficiente în timp record, lumea este departe de a fi pregătită pentru a lupta cu viitoare pandemii.

"Suntem în al doilea şi al treilea val al acestui virus şi nu suntem încă capabili să le gestionăm", a spus acesta, într-o conferinţă de presă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite