Nicolas Sarkozy, inculpat pentru fapte de corupţie şi finanţare ilegală a campaniei sale electorale din anul 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat, miercuri, pentru fapte de corupţie şi finanţare ilegală a campaniei sale electorale din anul 2007, relatează site-ul BBC News.

 După cinci ani de investigaţie şi două zile de audieri la poliţie, un judecător francez a decis că există suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe Sarkozy, în vârstă de 63 de ani.

Preşedinte al Franţei în perioada 2007-2012, Nicolas Sarkozy este acuzat de corupţie pasivă, finanţare ilegală a campaniei electorale şi ascunderea unor fonduri publice din Libia, din partea fostului dictator Muammar Gaddafi, ucis în octombrie 2011.

După audierile de la poliţie, Nicolas Sarkozy s-a întors acasă, dar a fost plasat sub supraveghere printr-un ordin al instanţei. Sarkozy a fost reţinut marţi la un sediu al poliţiei judiciare din Nanterre, o suburbie a Parisului, iar miercuri a fost interogat din nou. 

Sarkozy a spus că trăieşte ”infernul calomniei” din 2011, potrivit declaraţiei pe care a dat-o magstraţilor, publicată joi pe site-ul Le Figaro, scrie AFP.

Dar omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine a dat asigurări că i-a predat, de la sfârşitul lui 2006 şi până la începutul lui 2007, trei valize cu cinci milioane de euro provenind de la regimul Gaddafi lui Nicolas Sarkozy, la acea vreme ministru de Interne, şi directorului său de cabinet Claude Guéant.

”Mincinosul nu sunt eu”, a reacţionat Takieddine după inculparea fostului preşedinte. ”Puţin câte puţin, se strânge laţul, începe să cadă totul, inclusiv mafia”, a adăugat el.

Alţi demnitari libieni au dezminţit orice finanţare din partea Libiei lui Muammar Gaddafi, pe care Nicolas Sarkozy l-a primit cu mare pompă la Elysée în 2007.

Care sunt noile elemente strânse de magistraţi care-l pun în cauză în mod drect pe fostul şef de stat?

Potrivit Le Monde, mai mulţi foşti demnitari din regimul Gaddafi ar fi dat recent declaraţii care confirmă suspiciuni de finanţare ilicită.

Alt element ce ar putea să fie compromiţător pentru Nicolas Sarkozy este un raport al biroului anticorupţie, datat în septembrie, care vizează o circulaţie importantă de numerar în anturajul său în campania din 2007.

”Toată lumea venea să-şi caute plicul”, a relatat o fostă salariată, potrivit acestui raport de care AFP are cunoştinţă, îndoindu-se că o distribuţie atât de masivă a putut să aibă loc fără ca acest candidat al UMP să fie la curent.

Interogaţi, Éric Woerth, trezorierul campaniei, şi unul dintre adjuncţii săi, Vincent Talvas, au dat asigurări că banii proveneau din donaţii anonime, o justificare contestată de alţi protagonişti din campanie.

Investigaţiile au scos la lumină totodată mai multe operaţiuni suspecte, inclusiv un virament în valoare de 500.000 de euro primit de Claude Guéant în martie 2008. Fostul secretar general al Élysée este de asemenea inculpat în această anchetă în legătură cu ”spălare şi fraudă fiscală în bandă organizată”.

Judecătorii se întreabă de asemenea despre o vânzare, în 2009, a unei vile la Mougins (Alpes-Maritimes) către un fond libian gestionat de către Bachir Saleh, fostul trezorier al lui Gaddafi, bănuindu-se că această tranzacţie - în spatele căreia s-ar ascunde omul de afaceri Alexandre Djouhri -ar fi fost efectuată cu scopul de a ascunde eventuale plăţi oculte.

Fostul ministru de Interne Brice Hortefeux a fost şi el audiat marţi - însă în libertate.

”El a dat asigurări din nou că nu a exstat vreo finanţare provenind din Libia sau din vreo ţară străină. Răspunzând numeroaselor întrebări care i-au fost puse, el a dezminţit erori şi zvonuri care au circulat cu privire la acest caz”, a declarat avocatul său Jean-Yves Dupeux.

Ancheta a cunoscut deja o întorsătură importantă în ianuarie, odată cu arestarea, la Londra, a lui Alexandre Djouhri, cu privire la a cărui eventuală extrădare urmează să se ia o hitărâre în iulie.

În rândul politicienilor de dreapta, reţinerea fostului preşedinte a scandalizat. Liderul Les Républicains (LR) Laurent Wauquiez a catalogat măsura ”umilitoare şi inutilă”.

Însă, în opinia lui Ségolène Royal, candidata socialistă înfrântă de Nicolas Sarkozy în 2007, cetăţenii ”au dreptul să ştie dacă meciul s-a purtat cu arme egale”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite