Neamţul plăteşte? Macron vrea un fel de compensaţie a cheltuielilor între ţările din zona euro, Merkel se opune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron

Preşedintele Francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit, joi, la Berlin şi au anunţat că intenţionează să propună ca un ghid pentru Europa cu ocazia summit-ului European de pe 28 şi 29 iunie. Deocamdată sunt multe puncte de divergenţă privind planul de reformare a UE între Paris şi Berlin.

„Trebuie să dăm răspunsuri comune la problemele de ieri, de astăzi şi de mâine şi să prezentăm o viziune comună a UE. Ne-am angajat să facem acest lucru - a declarat Macron  - şi o vom face la Consiliul European din iunie“. Cancelarul german Angel Merkel a confirmat angajamentul: „Am decis că la summitul din iunie să abordăm teme centrale majore''.

Preşedintele Franţei doreşte o uniune bancară şi crearea unui buget comun de natură să favorizeze stabilitatea şi convergenţa în cadrul zonei euro.

În Germania, însă, ori de câte ori francezii evocă ideea de buget comun, se aprind nişte beculeţe roşii, iar apoi se aud tot felul de semnale de alarmă. De mai multe ori Parisul a fost avertizat că nu va reuşi să reformeze uniunea bazându-se doar pe banii germani.

Noua coaliţe aflată la putere la Berlin este chiar mai prudentă decât precedenta şi în nici un caz nu acceptă ca în Germania contribuabilii să fie solicitaţi la eforturi suplimentare pentru reuşita unui proiect mai degrabă francez decât franco-german. 

Cancelarul a insistat astfel, joi, la Berlin, asupra necesităţii ca guvernele să facă ”eforturi naţionale”, economii la buget şi reforme pentru a-şi face economiile mai competitive.,

”Suntem de acord că există nevoie de solidaritate în Europa, dar şi competitivitatea este necesară”, a spus ea. ”Cred că noi aducem alte elemente” decât cele ale Franţei în discuţie, a spus ea, ”dar cred că suma propunerilor noastre va putea permite la final să se ajungă la un rezultat bun”.

Unul dintre şantierele cele mai urgente vizează Uniunea Bancară în Europa, un proiect de gestionare comună a falimentelor băncilor în urma crizei datoriei în zona euro, în legătură cu care Macron a amintit că Franţa doreşte să fie finalizat cât mai rapid posibil.

Însă Angela Merkel a reiterat refuzul ţării sale de a pune în aplicare imediat al treilea şi cel mai important pilon al acestui proiect, şi anume crearea unui fond european de garantare bancară a depozitelor privaţilor.

Germania rămâne deschisă acestei idei, însă ”nu în viitorul apropiat”, ci numai ”într-un viitor mai îndepărtat”, a subliniat cancelarul.

”Nu trebuie ca germanul care economiseşte să se trezească garantul băncilor greceşti şi italiene”, a avertizat cât se poate de clar săptămâna aceasta unul dintre experţii în dosar în cadrul partidului său conservator, Eckhardt Rehberg.

Macron vrea în linii mari, dincolo de o formă de organizare sau alta, un fel de compensaţie a cheltuielilor între ţările din zona euro. Planurile sale întâmpină făţiş rezistenţă în partidul lui Merkel şi chiar din partea noului ministru german de Finanţe, care vrea să continue politica de austeritate a predecesorului său conservator Wolfgang Schäuble.

Orice s-ar întâmpla în viitorul apropiat în UE ar putea apărea impresia că Macron este noul lider iar Merkel trebuie fie să-i urmeze, fie să refuze să o facă. Merkel este preocupată de viitorul Europei şi trebuie să fie dificil pentru ea să constate că libertatea de acţiune îi este mai restrânsă ca oricând, scrie  Jens Thurau în DW.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite