NATO vrea să adapteze Articolul 5 pentru războiul cibernetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor aliate din Europa
Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor aliate din Europa

NATO caută să-şi definească o nouă strategie, acum că s-a trecut la o treaptă superioară a „războiului hibrid” şi după ultimele atacuri cibernetice ce au avut loc asupra unor instituţii guvernamentale din Germania şi asupra struturii energetice din Statele Unite.

Tările membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt în curs de elaborare a unei definiţii a stării de război cibernetic pentru a se înzestra cu mijloace de răspuns pe măsură la un astfel de din partea  Rusiei sau a unui alt stat, a declarat generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor aliate în Europa, în cursul unei audieri în Senatul american.

În primul rând, statele aliate  „lucrează în prezent la o definiţie a ceea ce ar putea declanşa articolul 5” al Tratatului fondator al Alianţei, care garantează răspunsul comun al tuturor membrilor organizaţiei la un atac asupra oricăruia dintre ei, a spus Scaparrotti, citat de AFP.

Activităţile destabilizatoare ale Rusiei în Europa rămân "sub nivelul conflictului", a adăugat generalul american. În general, Moscova operează "ambiguu, ceea ce poate face o decizie dificilă", a spus el. "Dar aş spune că ţările NATO sunt conştiente de aceasta şi lucrează pentru a rezolva această problemă".

Dacă statele NATO vor reuşi să se pună de acord asupra unei definiţii, „vom putea avea o mare agilitate, o mai mare flexibilitate în ce priveşte răspunsul ce trebuie dat”, a subliniat generalul Scaparrotti.

Spaţiul cibernetic, „ domeniu operaţional“

Activităţile destabilizatoare ale Rusiei în Europa rămân „sub nivelul conflictului“, a adăugat generalul american. În general, Moscova operează „ambiguu, ceea ce poate face o decizie dificilă", a spus el.

 „Dar aş spune că ţările NATO sunt conştiente de aceasta şi lucrează pentru a rezolva această problemă“. Scaparrotti a admis totuşi admite că are informaţii limitate despre capacităţile ruseşti în ceea ce priveşte operaţiunile cibernetice. 

Miercuri, şeful Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov  a vorbit la telefon cu Curtis Skaparrotti , comandantul suprem al forţelor aliate din Europa. Cei doi au avut un schimb de opinii pe teme de securitate internaţională actuală  şi au convenit să se întâlnească.

Din 2016, NATO consideră spaţiul cibernetic drept „un domeniu operaţional“. Prin urmare, „un atac cibernetic poate declanşa articolul 5“ din Tratatul fondator al Alianţei, care prevede că ţările membre sunt sar în ajutorul unui aliat în caz de agresiune, amintit în noiembrie Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. 

Şeful Alianţei Nord Atlantice a mai spus că membrii alianţei şi-au mărit deja cheltuielile militare în 2017 pentru al treilea an consecutiv, pe fondul plângerilor preşedintelui Trump ca numai câţiva dintre cei 29 de aliaţi îşi îndeplinesc promisiunile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite