Miturile privind imigrarea românilor în Marea Britanie, demontate de un britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema imigranţilor români şi bulgari face parte din dezbaterea mult mai cuprinzătoare privind rămânerea în UE a Marii Britanii
Problema imigranţilor români şi bulgari face parte din dezbaterea mult mai cuprinzătoare privind rămânerea în UE a Marii Britanii

În Marea Britanie, mai bine de 100.000 de persoane din România şi din Bulgaria trăiesc şi muncesc în conformitate cu normele introduse de la aderarea celor două ţări în Uniunea Europeană. Înlăturarea restricţiilor pe piaţa muncii de la 1 ianuarie le va permite românilor şi bulgarilor să aibă aceleaşi drepturi precum cetăţenii altor state membre UE.

Această decizie, însă, a dat naştere unei dezbateri politice aprinse pe tema imigraţiei din cele două ţări. La un anumit nivel, problema cu România şi cu Bulgaria face parte din dezbaterea mult mai cuprinzătoare privind rămânerea în UE a Marii Britanii, este de părere Sunder Katwala, directorul think-tank-ului pentru integrare şi identitate British Future.

„Dacă decidem că apartenenţa la UE este în beneficiul Marii Britanii, atunci libera circulaţie trebuie să facă parte din înţelegere. Angajamentul prim-ministrului de a supune problema referendumului face posibil ca publicul să aibă şansa de a decide. Refuzul liberei circulaţii nu este permis atâta timp cât Marea Britanie rămâne în alianţă“, a scris Katwala în Politics.co.uk.

Ce trebuie făcut pentru a gestiona în mod eficient această migraţie

Guvernul ar trebui să pregătească estimări corespunzătoare privind numărul celor ce vor veni. Chiar dacă nu se vor repeta efectele imigraţiei din 2004, pentru că atât Germania, cât şi Franţa, vor trebui să-şi deschidă graniţele, se ştie că impactul acelui fenomen a provocat nelinişte pentru că a fost neaşteptat, iar numărul oamenilor a fost mult mai mare decât cel preconizat de guvernul britanic.

O altă problemă importantă de care guvernul britanic ar trebui să se ocupe ar fi zonele în care, în urma imigraţiei, s-ar produce o schimbare sau în care s-ar manifesta agitaţie, propune Katwala. Studiile arată că migraţia aduce câştiguri economice, dar aceste beneficii pot fi uşor suprimate în cazul în care guvernul nu face eforturi pentru a asigura educaţia şi asistenţa medicală necesară în zonele în care se vor stabili imigranţii.

Un alt aspect al imigraţiei ţine de „turismul cu beneficii“. Europenii traversează continentul în principal pentru găsirea unui loc de muncă, nu pentru a solicita beneficii de şomaj, arată un studiu britanic. Spre exemplu, din peste o jumătate de milion de polonezi care trăiesc în Marea Britanie, mai puţin de 14.000 cer ajutor de şomaj. În general, cei născuţi peste graniţele britanice constituie 13% din forţa de muncă a Marii Britanii şi doar 6,5% din aceştia ajung să ceară ajutor.

„Mulţi dintre cei care au venit din Europa de Est muncesc, îşi plătesc taxele şi se reîntorc acasă. Alţii vor rămâne, însă, astfel că vor deveni, alături de copiii lor, cetăţeni britanici. Dacă vrem ca integrarea să fie una pozitivă, ar trebui să facem faţă presiunilor reale care se ivesc şi să avem grijă ce limbaj folosim, pentru a evita stigmatizarea oamenilor care joacă după reguli, muncesc şi îşi plătesc datoriile“, conchide Katwala.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite