Ministrul de Interne al Ucrainei: „Berkut nu mai există”. Autorităţile din Sevastopol cheamă ofiţerii în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, principalul pilon în eforturile de reprimare a protestelor care au avut loc trei luni neîncetat în Piaţa Independenţei din Kiev. Imediat, autorităţile din Sevastopol, oraş pro-rus, au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici.

„Berkut nu mai există. Am semnat Decretul cu numărul 144 din 25 februarie 2014 cu privire la lichidarea unităţii speciale de poliţie pentru siguranţa publică Berkut', a scris Avakov marţi seara pe contul său de pe Facebook, transmite Agerpres. 

Berkut a fost vârful de lance al represiunii contra opozanţilor în Ucraina şi există înregistrări în care membrii Berkut apar folosind muniţie de război asupra mulţimii, transmite AFP. Cel puţin 88 de persoane au murit şi peste 700 au fost rănite în confruntările dintre poliţie şi manifestanţi săptămâna trecută la Kiev, conform unui bilanţ oficial.

„Aceşti oameni şi-au făcut datoria, au arătat că sunt bărbaţi adevăraţi, iar acum sunt aruncaţi unei benzi de naţionalişti de către şefii lor”, a declarat Aleksei Şali, şeful administraţiei oraşului Sevastopol, citat de site-ul publicaţiei locale ForPost, preluat de Mediafax.

La sfârşitul anului trecut, detaşamentele Berkut, care au o comandă unificată dar sunt subordonate birourilor regionale ale Ministerului de Interne, numărau aproximativ 4.000 de militari.

Forţele Berkut, cunoscute şi sub numele de "Beretele Roşii", au fost create în 1992 pe baza forţelor speciale de poliţie din Ucraina sovietică.

După ce 20.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Mai mulţi parlamentari ruşi au sosit luni noapte în Crimeea, peninsula pro-rusă a Ucrainei, transmite Euronews, şi au fost întâmpinaţi de oficiali locali. Parlamentarii liberal-democraţi din Rusia au venit în Crimeea pentru a transmite mesajul că toţi locuitorii de aici pot solicita cetăţenie rusă. 

Parlamentarii ruşi au transmis de asemenea că, dacă locuitorii din Crimeea preferă să se alăture din nou Rusiei, atunci decizia lor va fi susţinută de Moscova, transmite Euronews. 

Fostul lider sovietic Nikita Hruşciov a dăruit Crimeea Ucrainei în anii 50, în semn de prietenie între cele două ţări. În 2008, când a pornit războiul cu Georgia, Rusia susţinea că-şi protejează cetăţenii din Abazia şi Oseţia.

CITEŞTE MAI MULT

„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.

FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite