Ministru turc: „Turcia nu va fi niciodată membră a Uniunii Europene“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul turc al Afacerilor UE, Egemen Bagis
Ministrul turc al Afacerilor UE, Egemen Bagis

Ministrul turc al Afacerilor Europene a mărturisit că „Turcia nu va fi probabil niciodată membră a Uniunii Europene, din cauza prejudecăţilor actualilor membri“, citează publicaţia The Telegraph.

Este prima declaraţie tranşantă făcută de un înalt oficial, Egemen Bagis, ministru pentru Afaceri UE, care a completat că acest obiectiv atât de dorit al Ankarei de a accede la statutul de membru al Europei Unite „se va încheia cel mai probabil într-o mare dezamăgire“.

Ministrul turc consideră că Turcia va ajunge, mai mult ca sigur, la un status similar cu Norvegia în relaţia cu Uniunea Europeană: având acces la piaţa unică, prin acorduri de liber schimb, fără a fi însă membru.

 „Pe termen lung, cred că Turcia va fi similară Norvegiei. Vom avea standarde europene, foarte apropiate de cerinţele Bruxelles-ului, dar nu ca membru“, a afirmat Bagis, adăugând că predicţia lui nu se va modifica dacă atitudinea liderilor europeni faţă de ţara sa nu se va schimba, referindu-se la faptul că Turcia ar putea fi prima ţară musulmană din blocul european.

Ministrul turc, care este şi şeful delegaţiei de negocieri cu Uniunea Europeană, a declarat că, în ciuda modernizării şi creşterii economice, ţara sa este victima „prejudecăţilor“ în procesul de aderare la UE.

Oficialul guvernului Erdogan susţine că aderarea la UE rămâne obiectivul principal al Turciei şi a sugerat Bruxelles-ului „să facă ce ştie cel mai bine: să se extindă“.

„Dar asta înseamnă să laşi prejudecăţile la o parte şi să accepţi naţiunile tinere şi dinamice precum Ucraina şi Turcia“, a declarat Egemen Bagis la cea de-a zecea întâlnire anuală de la Yalta, care are ca scop integrarea europeană.

Discuţiile privind aderarea Turciei au îngheţat de aproximativ trei ani. Franţa a fost întotdeauna un puternic oponent al aderării Ankarei, în timp ce Germania a criticat dur, în iunie, modul în care autorităţile turce au reprimat manifestaţiile anti-guvernamentale.

Turcia se consideră un pod între orient şi occident, însă devine din ce în ce mai încrezătoare că se poate descurca în viitor şi fără perspectiva unei aderări la spaţiul european integrat.

„Liderii europeni ar trebui să înţeleagă că nu ne rănesc pe noi dacă ne dau la o parte, ci se rănesc pe ei“, a mai spus Bagis, sugerând chiar şi că zona Euro nu ar fi suferit atât de mult, dacă Turcia ar fi aderat la UE mai devreme, deoarece ţara sa ar fi echilibrat bugetele Bruxelles-ului.

În ochii publicului, speranţele de integrare în Europa Unită au scăzut dramatic în ultimii ani. În 2004, când a fost stabilită o dată concretă pentru demararea discuţiilor – la 45 de ani după ce Ankara a depus oficial cererea de aderare- susţinerea aderării la UE era de 78%. În ultimele sondaje, aceasta a scăzut la 45%.

Stefan Fule, Comisarul european pentru Extindere, i-a răspuns ministrului turc, spunând că, deşi UE traversează o perioadă dificilă, ea va continua să se extindă, conform obiectivelor iniţiale.

„Aceasta nu este o politică rezervată doar pentru vremurile bune“, a declarat oficialul european.„De fapt, mă bucur, că şi acum, în vremuri dificile, sunt încă ţări care bat la uşă. Pot doar să sper că şi Marea Britanie va înţelege acest lucru, iar la referendum cetăţenii vor vota ceea ce este mai bine: rămânerea alături de Europa“.

Conferinţa de la Yalta ţine două zile şi are loc anual, din 2003, fiind organizată de miliardarul ucrainean, Viktor Pinchuk. Printre invitaţi s-au aflat şi nume precum Hillary Clinton, Tony Blair şi fostul director al CIA, David Petraeus.

 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite