Mii de oameni au ieşit în stradă în Belarus să protesteze faţă de „legea împotriva paraziţilor sociali”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 2.000 de persoane au ieşit vineri în stradă în unul din cele mai mari proteste din Belarus al ultimilor ani. Oamenii şi-au arătat nemulţumirea faţă de o lege care impune o taxă pentru cei care nu au un loc de muncă cu normă întreagă.

Cunoscută ca şi „legea împotriva paraziţilor sociali”, aceasta presupune ca toţi locuitorii care lucrează într-un an mai puţin de 183 de ore să plătească guvernului o taxă de aproximativ 1.000 de lei, compensaţie pentru taxele pierdute de către stat.

Deşi legea a intrat în vigoare încă din 2015, oamenii au ieşit în stradă abia acum din cauza situaţiei economice a ţării care de mai bine de doi ani se află în recesiune.

„N-am de gând să plătesc taxa. Este absurd, ne întoarcem în sistemul feudal” a precizat Mikhail Gutuyez, un fost agent de vânzări citat de Reuters.

Protestele au avut loc în capitala ţării, Minsk acolo unde cei nemulţumiţi au venit cu zeci de postere şi pancarte cu mesaje precum „preşedintele este principalul parazit”.

Conform martorilor aflaţi la protest, prezenţa forţelor de ordine a fost minimă, semn că autorităţile nu au încercat să prevină organizarea protestelui.

Belarus se află în recesiune din 2015, din cauza unei crize a preţurilor la petrol precum şi o extindere a crizei economice prin care a trecut Rusia. Anual, peste 400.000 de muncitori bieloruşi care lucrează în Rusia trimit banii câştigaţi înapoi acasă, legând astfel o parte din economia Belarusului faţă de cea a Rusiei.

În prezent, cei care sunt înregistraţi oficiali ca şomeri sunt scutiţi de taxă, însă tot au de muncit în folosul comunităţii până ce cumulează aproximativ 40 de lei pe lună. De aceea, majoritatea oamenilor nu se înregistrează. Totuşi, de taxa de 1.000 de lei nu sunt scutiţi nici cei care lucrează ca freelancer, casnicele, ori bărbaţii care lucrează în străinătate.

Potrivit datelor de la ultima inspecţie, din cele 470.000 de persoane care aveau de plătit, mai puţin de 10% au au făcut-o, generând astfel doar 256 de milioane de lei în venituri extra pentru guvern.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite