Mesajul lui Merkel pentru tinerii şomeri din zona euro: „Mutaţi-vă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cel mai recent interviu acordat pentru BBC, Angela Merkel a declarat că nivelul foarte ridicat al şomajului în rândul tinerilor din Europa reprezintă o „criză uriaşă“, comparând dificultăţile din zona euro cu perioada post-comunistă din Germania de Est.

Cancelarul german a discutat despre cum şomajul în rândul tinerilor atinsese cote alarmante după căderea Zidului Berlinului, „Mulţi tineri şi-au găsit slujbe doar pentru că s-au mutat spre sud“, a mai spus Merkel, afirmând totuşi că este nedrept ca tinerii să plătească consecinţa unor lucruri pentru care ei nu sunt vinovaţi.

„Dar nu există o altă cale. În Europa, trebuie să producem lucruri sau să oferim servicii pe care le putem vinde.“

Comentariile cancelarului sugerează că Germania este foarte îngrijorată de efectele prelungirii crizei economice în statele din sudul continentului, considerând acest lucru o ameninţare în creştere la adresa proiectului european. Germania caută să atragă cât mai mulţi imigranţi din ţările lovite de criză, pentru a-şi acoperi necesarul de muncitori calificaţi.

Merkel a accentuat nevoia pentru reforme economice de amploare în UE, care să transforme piaţa europeană într-una mult mai competitivă. Cancelarul crede că dacă accentul reformelor ar cădea pe investiţii şi mai puţin pe tăierile bugetare, crizele ar putea fi depăşite mult mai eficient şi rapid. Liderul german spune că ţintele de deficit au fost relaxate, spre exemplu în cazul Franţei, căreia i s-a oferit mai mult timp ca să îşi reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% impus de Comisia Europeană.

„Referitor la slujbe şi creştere economică, zona euro şi alte state sunt într-o situaţie dificilă. Problema nu este austeritatea, problema este cum să ne întoarcem la creştere economică? Europa trebuie să decidă: cum vom trăi?“ a mai spus Merkel.

Întrebată ce crede despre demonstraţiile anti-germane din Europa, Angela Merkel a spus: „Avem demonstraţii şi în Germania, nu numai în străinătate. Ca guvern, ca politicieni, trebuie să acceptăm aceste lucruri. Vrem ca aceste state să se recupereze cât mai repede.“

Germania nu mai este paradisul imigranţilor

Un studiu german prezentat de publicaţia Der Spiegel dezvăluie faptul că mai mult de jumătate din grecii şi spaniolii care vin în Germania în căutarea unui loc de muncă pleacă într-un an.

Studiul transmite un semn de avertizare Germaniei, a cărei populaţie îmbătrâneşte şi se micşorează în acelaşi timp. Greu de crezut, dar se pare că Germania se confruntă cu probleme în convigerea imigranţilor să rămână. Cifrele din 2012 vorbesc de la sine: deşi au fost înregistraţi un milion de imigranţi pe teritoriul german, la sfârşitul anului numai 400.000 mai rămăseseră în ţară. Spre Turcia au emigrat cu 4.000 de oameni mai mult în 2012, decât au venit în Germania.

Imigranţi cu diplome

Din noul val de imigranţi, 43 la sută cu vârstele cuprinse între 15 şi 65 de ani au o diplomă de masterat, de licenţă sau un certificat care atestă că au terminat o şcoală tehnică. În comparaţie, doar 26% din cetăţenii germani nativi au calificări comparabile.

Cu toate acestea, ei nu reuşesc să se integreze rapid în forţa de muncă germană din multe locuri, pentru că de multe ori imigranţii se identifică singuri ca făcând parte doar din muncitorii de sezon, acoperind golurile din slujbele sub-calificate.

„Tinerii vor doar să se întoarcă acasă, în ţările lor, odată ce economia de acolo se va redresa", a declarat Johann Fuchs, un analist de la Institutul pentru Cercetarea Forţei de Muncă.

Lipsa muncitorilor calificaţi este resimţită tot mai acut în unele regiuni ale Germaniei, dar şi în unele sectoare, deşi nu se aplică pentru toată naţiunea, după cum a declarat Fuchs. „Multe companii sunt conştiente de acest trend, şi ştiu că potenţialul forţei de muncă se micşorează constant. Dar nu putem încă vorbi de o urgenţă, care ar duce la un val de angajări sub orice condiţii. Aceşti lucrători din sudul Europei, care trebuie mai întâi să înveţe limba şi să urmeze cursuri de integrare, nu reprezintă de multe ori prima opţiune.“

În mai multe regiuni din Germania, cu precădere în zonele rurale din sud, au fost iniţiate mai multe campanii de atragere a unei mâini de lucru calificată din zonele europene cu probleme, cum ar fi Spania, sudul Franţei sau Grecia. Confruntate cu o lipsa de oameni pentru slujbele pe care le pun la dispoziţie, germanii din sud se concentrează pe atragerea imigranţilor care să ocupe poziţii de chelneri, asistenţi medicali, chiar şi ingineri în micile afaceri sau fabrici care susţin economia germană. Anul acesta comitetele locale i-au primit cu flori şi cadouri pe lucrătorii calificaţi din sudul Europei care au răspuns anunţurilor lor de slujbe.

Actualele iniţiative ale asociaţilor de afaceri din Germania, dar susţinute şi de politicieni, sunt reminiscenţe a campaniilor din anii '60 şi '70 care erau menite să atragă aşa-numiţii Gastarbeiter, muncitori vizitatori. La acel moment, Germania a atras 4 milioane de lucrători din sudul Europei, oferindu-le bonusuri, cadouri de bunvenit şi alte beneficii.

În 1964, imigrantul cu numărul un milion, venit din Portugalia, a fost oficial întâmpinat la gară de către Confederaţia Angajaţilor Germani (BDA). O orchestră a cântat aria toridei din opera Carmen, iar presa din înteagra Germanie de Vest a scris despre venirea sa şi cadoul primit de la autorităţile locale, o motocicletă nouă.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite