Merkel: „Europa trebuie să continue regimul de austeritate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa nu ar trebui să renunţe prea curând la progrmul de auteritate, după părerea Angelei Merkel, însă alţi oficiali văd soluţia în dezvoltare economiei.
Europa nu ar trebui să renunţe prea curând la progrmul de auteritate, după părerea Angelei Merkel, însă alţi oficiali văd soluţia în dezvoltare economiei.

Naţiunile europene trebuie să respecte în continuare programul de austeritate pentru a micşora nivelurile datoriilor publice, a declarat cancelarul german Angela Merkel în cadrul unui discurs ţinut la Davos, în cadrul Forumului Economic Mondial.

Merkel a susţinut că Europa „trebuie să implementeze refeormele structurale astăzi“ pentru ca cetăţenilor europeni să le fie „mai bine mâine.”

Cancelarul german a adăugat că a fost esenţial pentru ţările europene să depună eforturi pentru a putea susţine şi îmbunătăţi competitivitatea economică. Merkel a susţinut că reformele structurale şi creşterea economică ar trebui să evolueze împreună: „Consolidarea bugetului şi creşterea economică sunt două feţe ale aceleiaşi monede.”

Premierul olandez, apel pentru stimularea creşterii economice

Şi prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a făcut apel la eforturi mai mari pentru a permite stimularea creşterii economice.

Pe lângă aceasta, Mark Rutte a declarat că „este frustrant” că ţările din zona euro au fost „atât de mult” concentrate pe gestionarea situaţiilor de criză.

Rutte a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de Marea Britanie şi de Danemarca pentru a putea iniţia noi dezbateri privitore la stimularea creşterii. El a adăugat că îşi doreşte ca Marea Britanie să îşi păstreze calitatea de membru „activ” al UE.

Pot fi extrem de nemulţumit de faptul că dezbaterile din interiorul eurogrupului sunt atât de mult concentrate pe problemele pe care le avem. Ar trebui să începem să ne petrecem timpul discutâd despre obţinerea creşterii”, a subliniat Rutte.

Avem nevoie ca ţări precum Danemarca, Suedia  şi Marea Britanie nu numai să rămână membre ale UE, dar să fie active, deoarece sunt concentrate pe consolidarea economiilor lor, iar aceasta este o dezbatere foarte diferită pe care o vrem în zona euro”, a adăugat oficialul olandez.

Aceste apeluri au venit în contextul avertizării recent lansate de Fondul Monetar Internaţional conform căruia zona euro continuă să împiedice o redresare economică globală deja slăbită, în timp ce se luptă cu programe de austeritate.

Premierul irlandez, cu grijă pentru cetăţeni

Însă Irlanda, care a trecut prin şase bugete de auteritate începând cu 2008, după bula imobiliară, este acum în proces de redresare, deşi destul de slab, reuşind astfel să câştige încrederea investitorilor străini.

Atunci când ai o strategie şi o respecţi, obţii rezultate”, a declarat prim-ministrul irlandez Enda Kenny, adăugând că se aşteaptă ca ţara să renunţe la programul de salvare în acest an.

„Însă cetăţenii trebuie să se confrunte cu provocări extrem de serioase. Problema principală este că oamenii văd liderii cum merg înainte cu deciziile pe care le-au luat.”

Este important din punctul de vedere al reputaţiei internaţionale pentru ca ei să înţeleagă că banii lor nu sunt irosiţi”, a subliniat Enda Kenny.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite