Matteo Salvini nu mai permite bărci cu migranţi în Italia. „Scopul e ca cei care vor să vină în Italia să vină cu avionul, eventual la clasa întâi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Matteo Salvini, Ministrul italian de Interne, a declarat joi că vrea să stopeze complet ambarcaţiunile cu migranţi în Italia, informează AFP. „Nici măcar o persoană să nu mai vină cu barca” a spus acesta în timpul conferinţei cu Ahamed Maiteeq, vicepreşedintele libian al guvernului de uniune naţională.

În calitate de „ministru şi de tată”, a explicat Salvini, nu îşi doreşte ca „femei şi copii să se urce în bărci pneumatice”.

„Scopul e ca cei care vor să vină în Italia să vină cu avionul, eventual la clasa întâi”, a spus Salvini, citat de AFP, lider al Ligii de extremă dreaptă din Italia. 

De când a preluat postul, Salvini a impus problematica migraţiilor pe agenda UE, refuzând, din luna iunie, deschiderea porturilor Italiei pentru bărcile de salvare cu migranţi din Mediteraneană. Acesta acuză ONG-urile care deţin aceste bărci că, aducând migranţii în Europa, îi ajută pe traficanţii de carne vie.

„De când ne-am făcut cunoscută poziţia, în aceste ultime ore nu a mai fost nici măcar o navă a acestor pseudo-asociaţii umanitare în apele libiene...Femeile însărcinate, copiii şi refugiaţii vor rămâne in Italia”, a adăugat Salvini care a promis să grăbească procesul de deportare al imigranţilor ilegali. 

„Protecţia este rezervată cazurilor umanitare”, a mai spus acesta.

Ministrul italian, care s-a aflat în tensiuni cu liderii Uniunii Europene în ceea ce priveşte felul în care ar trebui gestionat afluxul de migranţi care vin pe continent, a punctat că celelalte state membre trebuie să vină în ajutor Italiei. Recent, ţări din UE, precum Germania sau Austria au anunţat că îşi vor întări controlalele la graniţe şi vor propune trimiterea migranţilor înapoi în ţările din uniune care i-au înregistrat deja, cel mai adesea, Italia, mai scrie AFP. 

„Înainte de a primi în Italia vreun solicitant de azil care să vină din altă ţară, noi vrem angajamente concrete, precise, termene, costuri, mijloace cu privire la modul în care Uniunea Europeană vrea să ne protejeze graniţele externe”, a mai spus Salvini. 

Conform Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM), 57.160 de migranţi au sosit în UE de la începutul anului, 80% dintre aceştia debarcând pe coastele italiene, spaniole sau greceşti. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite