Marea Britanie a trimis trupe la aeroportul Gatwick, unde traficul a fost complet blocat din cauza dronelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie a trimis joi trupe la aeroportul Gatwick de lângă Londra, al doilea ca mărime din ţară, din cauza unei încercări fără precedent de blocare a traficului în apropierea Crăciunului, cu ajutorul unor drone mari care au dus la anularea tuturor zborurilor, transmite Reuters.

În timp ce mii de pasageri au aşteptat pe Gatwick, poliţia a urmărit a căutat fără succes operatorii dronelor, care au reapărut în apropierea aeroportului de câte ori s-a încercat deschiderea pistei.

Poliţia a anunţat că nu există indicii de terorism legate de aceste drone, care au apărut pentru prima oară miercuri noaptea.

„Vom desfăşura forţele armate. Vom fi acolo să ajutăm şi să facem tot ce putem”, a declarat ministrul Apărării, Gavin Williamson.

Până la ora 17:00 GMT (ora 19:00 ora României), easyJet, cel mai mare operator de pe Gatwick, a anunţat că a anulat toate zborurile, pentru că nu ştie când va fi redeschisă pista.

Aeroportul a anunţat că aeroportul va rămâne închis deocamdată, într-o zi în care 115.000 de oameni ar fi trebuit să tranziteze Gatwick, mulţi fiind în drum spre vacanţe de sezon.

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a condamnat blocajul ca fiind ”iresponsabil şi complet inacceptabil”.

Zborurile au fost oprite prima oară miercuri seara, după ce două drone au fost observate în apropierea aeroportului, provocând cea mai mare perturbare a traficului pe Gatwick după norul de cenuţă vulcanică apărut în 2010.

Poliţia a anunţat că peste 20 de unităţi îi caută pe operatorii dronelor în apropierea aeroportului Gatwick, aflat la 50 de mile la sud de Londra.

Ministrul Transporturilor, Chris Grayling, a spus că este în mod clar un act deliberat.

„Este o dronă de mărime comercială. De câte ori Gatwick încearcă să redeschidă pista, dronele reapar”, a arătat Grayling.

Grayling a ridicat temporar restricţiile pentru zborurile de noapte de pe alte aeroporturi, pentru a reduce aglomeraţia provocată de devierea curselor, a relatat Sky News.

Richard Parker, director al firmei producătoare de tehnologie pentru managementul traficului Altitude Angel, a spus că este pentru prima oară când un aeroport important a fost afectat în mod deliberat, într-o astfel de măsură.

Directorul operaţional al Gatwick, Chris Woodroofe, a descris una din drone ca fiind un model industrial greu.

„Poliţia recomandă că ar fi periculos ca dronele să fie doborâte cu gloanţe pentru că nu se ştie ce se întâmplă cu gloanţele rătăcite”, a declarat acesta la radio BBC.

Este ilegal ca dronele să fie manevrate la o distanţă de 1 kilometru de marginea unui aeroport, pedeapsa fiind de cinci ani de închisoare.

Chiar şi după redeschiderea aeroportului Gatwick, blocajul va mai dura câteva zile.

Gatwick a anunţat că lucrează cu operatorii aerieni, cei mai mari fiind British Airways şi Norwegian, pentru recuperarea planurilor de zbor, după redeschiderea pistei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite