Marea Britanie nu va participa la niciun sistem de comun de azil al UE, afirmă premierul David Cameron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie nu va participa la niciun sistem comun de azil al Uniunii Europene, a avertizat luni premierul britanic, David Cameron, în timp ce liderii europeni caută o soluţie pentru criza migraţiei, care afectează Europa, transmite AFP.

„Regatul Unit nu se va alătura niciunui proces comun de azil în Europa - noi avem o clauză de exceptare solidă ca o stâncă“, a scris premierul britanic Davis Cameron într-o postare pe Twitter. 

Cameron a făcut această afirmaţie în contextul în care au apărut informaţii potrivit cărora Bruxelles-ul ar putea propune centralizarea cererilor de azil în UE, în cadrul unei revizuiri generale a politicii sale în materie de azil, iniţiativă ce ar putea fi anunţată săptămâna viitoare. 

Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit luni, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar cu Turcia, în încercarea de a găsi o soluţie pentru criza refugiaţilor, care afectează Europa, unde, în anul 2015, au sosit aproximativ 1,2 milioane de migranţi.

Însă o decizie în acest sens a fost amânată pentru următorul summit, preconizat să aibă loc în perioada 17-18 martie, la Bruxelles. 

Conform actualului sistem, cei care solicită azil trebuie să-şi depună cererea în prima ţară din UE în care au sosit. 

Aceasta înseamnă că ţările care sunt geografic cele mai expuse sosirilor ilegale, cum ar fi Italia şi Grecia, primesc un număr disproporţionat de cereri de azil. 

Afluxul de migranţi din Siria, dar şi din alte părţi din Orientul Mijlociu, precum şi din Africa ameninţă sistemul de liberă circulaţie Schengen. Confruntate cu sosiri masive, mai multe ţări din acest spaţiu au decis să-şi închidă graniţele. 

Totuşi, tentativele precedente de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale UE au eşuat în mare măsură. 

În plus, orice proiect de azil comun în UE s-ar putea dovedi dificil din punct de vedere politic pentru Marea Britanie, care se pregăteşte intens pentru referendumul din 23 iunie privind apartenenţa ţării la blocul comunitar.

Majoritatea sondajelor de opinie indică faptul că numărul celor sunt în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană este mai mare decât numărul celor care sunt pro-Brexit (ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar). Totuşi, diferenţa numerică dintre cei pro şi contra nu este foarte mare, iar chestiunile legate de migraţie ar putea influenţa votul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite