Mai multă sau mai puţină Europă după Brexit ? Cum se vor poziţiona statele membre într-o Uniune în 27

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE cer Marii Britanii să lanseze procedura de părăsire a blocului comunitar „cât mai rapid posibil” şi au avertizat că nu va exista o renegocierile privind menţinerea Regatului Unit în Uniune. Şeful diplomaţiei germane a declarat că Brexitul reprezintă „o şansă a unui nou început“ pentru blocul comunitar. Oficialii UE spun că „orice întârziere ar prelungi incetitudinea".

După votul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, liderii europeni Europa vor trebui să îşi întocmească variantele de rezervă pentru a preveni răspândirea sindromului populist şi anti-sistemic în restul Europei.

„Nu voi ascunde faptul că ne doream un alt rezultat al referendumului de ieri. Sunt conştient de cât de grav, chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic şi nu există nicio cale pentru a prevedea toate consecinţele politice ale acestui eveniment, în special pentru Marea Britanie. Este un moment istoric, dar, cu siguranţă, nu un moment pentru reacţii istorice. Vreau să îi asigur pe toţi că suntem pregătiţi şi pentru acest scenariu negative”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de o întâlnire cu liderii PE şi CE.

„Toate procedurile pentru retragerea Marii Britanii din UE sunt clare şi prevăzute în tratate. Pentru a discuta detaliile altor proceduri le-am propus liderilor o întâlnire neoficială a celor 27, în marja summitului Consiliului European. Şi le voi propune liderilor să lansăm o reflecţie mai amplă vizând viitorul Uniunii noastre. Este adevărat că ultimii au fost cei mai dificili în istoria Uniunii noastre, dar o să îmi amintesc întotdeauna ce îmi spunea tatăl meu: Ce nu te ucide, te face mai puternic", a adăugat el.

Vicencelarul german Sigmar Gabriel,  a declarat că Brexitul reprezintă „o şansă a unui nou început“, iar Europa trebuie să nu se întoarcă la "afaceri ca de obicei".  

„Ieşirea Regatului Unit (din UE) reprezintă un semnal de alarmă puternic pentru politica europeană“, a declarat pentru „Bild“ Sigmar Gabriel, totodată ministrul Economiei.

„Oricine nu ascultă sau se refugiază în ritualurile obişnuite conduce Europa într-un zid“, a subliniat el. „Nu avem nevoie de mai multă Europă“, ci de „altă Europă“, a subliniat vicecancelarul german.

În opinia sa, mesajul alegătorilor britanici este că politicienii este necesar să soluţioneze probleme cu care se confruntă Europa şi a evocat şomajul, criza migraţiei şi probleme legate de securitatea socială.

Marea Britanie „nu a votat împotriva Europei, ci împotriva modului în care este ea configurată acum“, a apreciat Sigmar Gabriel. De asemenea, ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, a declarat că părăsirea UE de către Marea Britanie este necesar să fie implementată rapid. „Brexitul trebuie implementat, acum, rapid“, a subliniat ministrul german, fără să ofere un calendar. El i-a îndemnat pe europeni să-şi strângă rânurile în jurul „idealurilor de pace, libertate şi justiţie“.

Europa va trebui să îşi întocmească variantele de rezervă pentru a preveni răspândirea sindromului populist şi anti-sistemic în restul Europei. Aceasta şi prin prisma reluării alegerilor generale din Spania în 26 iunie, dar şi din cauza inflaţiei de euroscepticism din ţări precum Olanda şi Danemarca, cele două regate nordice putând să se poziţioneze astfel în tabăra Marii Britanii.

Un summit de urgenţă al liderilor europeni este de aşteptat să aibă loc cel târziu pe 25 iunie, pentru a discuta stimulentele care ar putea fi acordate populaţiei din statele aflate în pericol de a îmbrăţişa poziţia britanicilor.

Polonia, Ungaria sau Suedia, împotriva unor măsuri integraţioniste

Ţări din afară zonei euro, precum Polonia, Ungaria sau Suedia sunt aşteptate să formeze un grup de rezistenţă împotriva unor măsuri integraţioniste mai ample pe care le-ar putea propune liderii din nucleul politic al UE.

Teama liderilor europeni că exemplul insularilor ar putea fi urmat şi de alte ţări din UE este justificat şi de perspectiva alegerilor generale din Germania, Franţa şi Olanda programate pentru anul viitor, ceea ce înseamnă că multe dintre propunerile britanicilor în vederea menţinerii unei relaţii avantajoase cu Europa ar putea fi respinse de teama creării unui precedent periculos. 

Guvernul Slovaciei, care va prelua preşedinţia Consiliului European la 1 iulie, a acuzat vineri indirect politica europeană privind migraţia pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi a cerut „schimbări profunde“ în politicile fundamentale ale blocului comunitar.

„Multă lume care trăieşte în Europa respinge politica europeană privind migraţia şi există o mare nemulţumire faţă de politicile economice ale UE“, a declarat premierul slovac Robert Fico.

„Cele 27 de ţări membre care rămânem trebuie să găsim forţa necesară pentru a decide că politicile fundamentale ale UE trebuie să fie profund reformate“, a adăugat politicianul social-democrat, a cărui ţară a fost una dintre cele mai critice faţă de primirea refugiaţilor şi imigranţilor în Europa. 

Tandemul franco-german

În schimb, o reacţie imediată este aşteptată din partea Franţei şi a Germaniei, care vor căuta să speculeze momentul pentru a demonstra atractivitatea proiectului comunitar rămas concentrat în jurul alianţei dintre Paris şi Berlin.

Pentru Bruxelles, zilele care vor urmă despărţirii de Marea Britanie vor însemna şi decizii privind relocarea unor instituţii comunitare care îşi au sediul central în regat, aşa cum este cazul Autorităţii Bancare Europene.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat „Germania şi Franţa ar trebui să adopte poziţii clare cu privire la Marea Britanie. Vreau să fie clar, evident, pentru toată lumea că procesul incertitudinii în care am intrat nu trebuie să dureze prea mult timp. Lucrurile trebuie să fie accelerate“, a spus şeful executivului comunitar.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat, vinery că „Europa nu mai poate continua ca până acum (...). În aceste circumstanţe, ea trebuie să-şi arate solidaritatea şi forţa“, a estimat Hollande, într-un discurs susţinut la finalul unei reuniuni cu mai mulţi membri ai guvernului. 

Potrivit preşedintelui francez, „pericolul este imens în faţa extremismelor şi populismelor“. „Europa este o mare idee şi nu doar o mare piaţă şi, fără îndoială, tocmai pentru că a fost uitat acest lucru, Europa s-a rătăcit“, a continuat Hollande, subliniind de asemenea că UE „trebuie să fie înţeleasă şi controlată de cetăţenii săi“. 

Francois Hollande a confirmat că se va deplasa luni la Berlin, pentru o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul federal german, înainte de summitul european post-Brexit de marţi şi miercuri de la Bruxelles. 

„Franţa va lansa iniţiativa ca Europa să se concentreze pe esenţial“, a promis liderul francez, enumerând în acest sens „securitatea, investiţiile pentru creştere (economică) şi pentru locuri de muncă, armonizarea fiscală şi socială, precum şi întărirea zonei euro şi a guvernării sale democratice“. 

„În joc este disoluţia UE, cu riscul unei regresii, sau reafirmarea existenţei sale, cu preţul unor schimbări profunde“, a conchis şeful statului francez..

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat vineri că i-a invitat la Berlin, pentru consultări pe preşedintele Consiliului European Donald Tusk, pe preşedintele francez Francois Hollande şi pe premierul italian Matteo Renzi, relatează Reuters.

 Întâlnirea va avea loc luni. Merkel a subliniat că obiectivul UE trebuie să fie o relaţie viitoare cât mai strânsă cu Marea Britanie. Cancelarul german a spus că „Uniunea Europeană este suficient de puternică astfel încât să dea răspunsurile cuvenite situaţiei de astăzi“.

Liderii europeni au transmis că UE nu este dispusă să renegocieze acordul semnat între Marea Britanie şi UE în februarie a.c., acord prin care europenii cedau în faţa pretenţiilor ridicate de Londra.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite