Macedonia de Nord renunţă la cultivatul legumelor pentru canabis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Macedonia de Nord a legalizat cultivarea de canabis în scop medicinal în 2016, alăturându-se unui număr din ce în ce mai mare de state care au luat aceeaşi măsură sau sunt pe cale să o facă, precum Marea Britanie, Grecia, Thailanda şi unele state americane, notează Reuters.

Slave Ivanovski se număra printre cei mai mari exportatori de roşii şi ardei din Macedonia de Nord până acum doi ani, când s-a hotărât să cultive, în schimb, canabis în scop medicinal.

„Aceasta este o afacere profitabilă, unde nu e nevoie de multă muncă grea şi are un viitor”, a declarat Ivanovski pentru Reuters, stând alături de o cultură mare de canabis, în sera sa din Stip, la sud-est de capitala Skopje.

Din 2017, Macedonia de Nord a eliberat 28 de licenţe pentru creşterea şi producerea de ulei de canabis şi alte 15 companii aşteaptă să primească permise. Însă până acum, a fost produs foarte puţin şi nu au fost făcute exporturi, în timp ce producătorii îşi perfecţionează abilităţile.

Ivanovski, care a investit 10 milioane de euro în achiziţionarea de teren şi tehnologie, spune că principala provocare este obţinerea calităţii necesare. El urmăreşte ca la un moment dat să poată exporta în Germania şi Polonia şi pentru a face acest lucru trebuie să respecte standardele internaţionale.

De asemenea, Skopje schimbă legea pentru a putea permite exporturile de floare de canabis.

„Ne aşteptăm la industria canabisului să genereze la fel de mult ca 1% din producţia naţională”, a precizat Venko Filipce, ministrul Sănătăţii, potrivit sursei citate.

Macedonia de Nord se numără printre cela mai sărace ţări din Europa. Agricultura reprezintă aproximativ opt la sută din produsul său intern brut şi zece la sută din exporturi.

Măsuri de securitate

Guvernul a ordonat ca garduri electrificate de patru metri, completate de camere de luat vederi să încojoare culturile de canabis, care sunt, de asemenea, păzite. Plantele sunt în interior – în săli speciale sau în sere.

„Oamenii au crezut că vor fi bani obţinuţi uşor şi au investit în creşterea canabisului. Dar mai târziu au realizat că tehnologia este scumpă şi că e nevoie de certificate costisitoare”, a spus Konstantin Dukovski de la Asociaţia de Producători.

Pentru a promova industria, prim-ministrul Zoran Zaev s-a întâlnit cu un om de afaceri american, Michael Straumietis, care a înfiinţat o companie, Advanced Nutrients, specializată în îngrăşăminte pentru plante.

„Ţara are un potenţial imend şi sunt încântat că fac parte din transformarea Macedoniei în una dintre primele superputeri europene ale canabisului”, a scris Straumietis pe Instagram.

NYSK, un producător de canabis din Macedonia de Nord, creşte plantele în sălile unei uzine chimice de la periferia capitalei.

Aerul, apa şi solul au nevoie să fie purificate în aşa fel încât plantele să poată fi crescute în condiţii sterile şi că producă o cultură cu scop medicinal.

„Insutria este foarte exactă, are multe secrete”, a menţionat Sasho Stefanoski, directorul de operaţiuni de la NYSK. „Macedonia este o ţară bună în care să investeşti pentru că resursele nu sunt la fel de scumpe ca în alte ţări”.

Potrivit unui raport al Imarc, piaţa globală a canabisului medicinal ar putea creşte până la 44 miliarde de dolari până în 2024, de la 13,4 miliarde de dolari în 2018.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite