Lukaşenko a masat jumătate din armată la frontierele vestice ale Belarusului, faţă în faţă cu forţele NATO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din armata Republicii Belarus este desfăşurată de-a lungul graniţelor vestice ale ţării – a anunţat preşedintele Alekandr Lukaşenko. Potrivit liderului de la Minsk, armata a preluat controlul asupra graniţelor cu Lituania şi cu Polonia, motivul fiind „situaţia dificilă de la frontierele vestice”. Trupe şi tancuri americane vor ajunge în Lituania vineri pentru o misiune de două luni în apropierea frontierei cu Belarus.

„Am desfăşurat aproape jumătate din armata noastră. Practic, a fost preluat controlul asupra graniţelor de vest cu Lituania şi cu Polonia. Şi, aşa cum spun adesea, am înconjurat, practic, Grodno, pentru a rezista acestor ameninţări. Probabil, această demonstraţie (de forţă,n.red) a dat rezultate” – a subliniat Aleksandr Lukaşenko. Acesta a mai declarat că „nu va fi o viaţă liniştită, dar Republica Belarus este hotărâtă să-şi apere suveranitatea şi independenţa”.

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat joi că situaţia tensionată din ţara sa este în mare parte influenţată de amestecul extern în afacerile interne ale republicii şi a acuzat în acest sens Ucraina, Polonia, Cehia şi Lituania. Potrivit lui Lukaşenko, autorităţile reacţionează la „orice gest negativ faţă de Belarus”. „Aceasta (interferenţa, n.r.) vine din Polonia, Republica Cehă, Lituania şi Ucraina, ceea ce ne îngrijorează cel mai mult. Aţi auzit declaraţia ministrului afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care s-a exprimat deja în mod deschis cu privire la ceea ce se întâmplă la frontieră” – a declarat liderul de la Minsk, în contextul în care Lavrov declarase miercuri că sute de extremişti ucraineni au fost trimişi în Belarus pentru a destabiliza situaţia. Potrivit lui Lukaşenko, cel mai important lucru este „prevenirea izbucnirii vreunui focar la Minsk”.

Imagine indisponibilă

Trupe şi tancuri americane vor ajunge în Lituania vineri pentru o misiune de două luni în apropierea frontierei cu Belarus, dar guvernul de la Vilnius susţine că acesta nu este un mesaj îndreptat către statul vecin susţinut de Rusia, unde protestele continuă, relatează joi Reuters.

Într-un anunţ miercuri seară, statul membru NATO Lituania a anunţat că trupe americane vor fi mutate din Polonia pentru exerciţii militare planificate anterior. Acestea sunt „de natură defensivă şi nu sunt îndreptate împotriva niciunui vecin, inclusiv Belarus”, au mai precizat autorităţile de la Vilnius.

Totuşi, trupele americane sosesc mai devreme şi rămân mai mult timp decât anunţase guvernul înainte de izbucnirea protestelor în Belarus din cauza alegerilor de la 9 august, în urma cărora Aleksandr Lukaşenko a rămas la putere pentru încă un mandat.

Lukaşenko a negat acuzaţiile opoziţiei din Belarus şi ale ţărilor occidentale potrivit cărora votul a fost trucat şi a rezistat revendicărilor protestatarilor de a se retrage. El a acuzat NATO că masează trupe în apropierea frontierei cu Belarus, ceea ce Alianţa a infirmat, şi a spus că va cere ajutor militar Rusiei dacă va fi necesar.

Misiunea din Lituania, care va începe vineri şi va continua până în noiembrie, include 500 de militari americani şi 40 de vehicule, precum tancuri Abrams şi transportoare blindate de trupe Bradley, a spus un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.

Pe 29 iulie, ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, a declarat pentru agenţia de presă BNS că SUA vor trimite un batalion de 300 până la 1.000 de soldaţi în septembrie, pentru o perioadă de două săptămâni, care va începe la jumătatea lunii.

El a repetat această informaţie pe 4 august, într-un interviu pentru postul public de radio LRT.

„Misiunea a fost aliniată cu programul de antrenament şi disponibilitatea zonei de manevră”, a declarat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Vita Ramanauskaite.

Pe lângă trupele americane, până la 1.000 de militari şi avioane militare din Franţa, Italia, Germania, Polonia şi alte state vor lua parte la un exerciţiu anual în perioada 14-25 septembrie, a mai precizat sursa citată.

Ministerul nu a anunţat însă planuri ale acelor contingente de a rămâne în Lituania după 25 septembrie, notează Reuters.

Karoblis a declarat anterior în cursul acestei luni că există un real pericol ca Rusia să trimită forţe în Belarus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite