Letonia: spălare de bani şi suspiciuni de legături cu Coreea de Nord. Guvernatorul Băncii Centrale se află în arest, iar plăţile unei bănci sunt suspendate
0Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, un membru-cheie al Băncii Centrale Europene (BCE), a fost reţinut după ce a fost interogat timp de câteva ore pentru acuzaţii de mituire şi spălare de bani în sistemul financiar al acestei ţări baltice, membre a Uniunii Europene, relatează The Associated Press.
Televiziunea publică din Letonia a difuzat imagini cu Ilmars Rimsevics sosind sâmbătă seara la sediul Agenţiei Anticorupţie şi plecând duminică, în urma unei percheziţii la biroul şi pe prorietatea acestuia, potrivit postului.
Premierul Maris Kucinskis a confirmat că Rimsevics, în vârstă de 52 de ani, a fost reţinut, însă nu a furnizat detalii.
Ministrul Finanţelor, Dana Reizniece-Ozola, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că Rimsevics „ar trebui să demisioneze din post cel puţin pe perioada investigaţiei“.
Ea a precizat că Parlamentul leton nu-l poate da afară dacă nu are dovezi ale unei infracţiuni.
Reizniece-Ozola nu a precizat motivul reţinerii lui Rimsevics. Însă a citat un raport publicat de Trezoreria americană marţi, potrivit căruia o bancă letonă - ABLV - a fost dată ca exemplu de paradis de spălare de bani care ar fi mituit oficiali locali. Ea nu a făcut vreo legătură între bancă şi Rimsevics.
Preşedintele leton a convocat o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate pentru a discuta situaţia sectorului bancar.
Agenţia Anticorupţie, Banca Letoniei şi BCE au refuzat să comenteze pentru AP.
Arestarea lui Rimsevics este desebit de sensibilă din cauză că face parte din conducerea Consiliului de Politici BCE, cea mai puternică instituţie financiară europeană şi cunoaşte secrete strict secrete ale Letoniei, NATO şi UE.
Orice legături cu o spălare de bani, consideră unii experţi, va ridica îngrijorări cu privire la riscul unui şantaj din partea Rusiei, în care serviciile secrete şi crima organizată controlează fluxul transferurilor ilegale de bani peste frontieră.
BCE suspendă plăţile băncii ABLV
Pe de altă parte, BCE a anunţat luni că a blocat plăţile ABLV, a cărei situaţie financiară s-a deteriorat brusc, după ce a fost acuzată de Statele Unite de încălcarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord, transmite Reuters.
„Asta înseamnă că, temporar, până la noi ordine, o interdicţie a tuturor plăţilor ABLV (...) a fost impusă“, a anunţat BCE într-un comunicat, notând o „foarte puternică degradare a poziţiei financiare“ a băncii în ultimele zile.
„Între activităţile financiare ilicite al băncii se află tranzacţii în contul unor părţi care au legături cu entităţi desemnate de Statele Unite şi ONU, dintre care unele sunt implicate în cumpărarea sau exportarea de rachete balistice“, a subliniat Financial Crimes Enforcement Network (Reţeaua de supraveghere a infracţiunilor financiare, FinCEN) din cadrul Departamentului Trezoreriei.
„ABLV a instituţionalizat spălarea banilor, pe care a făcut-o unul dintre pilonii activităţii sale“, a adăugat ea, acuzând banca de coruperea oficialilor letoni ca aceştia să închidă ochii.
Banca a respins aceste acuzaţii, săptămâna trecută,,ca lipsite de fundament şi mincinoase.