Lavrov ameninţă Ucraina cu un război ca în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că, în cazul în care interesele Rusiei în Ucraina vor fi atacate, Kremlinul va răspunde ca în 2008, când a trimis tancuri în Georgia.

"Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut în (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional", a declarat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de televiziune RT.

Georgienii nu au recunoscut niciodată independenţa Osetiei de Sud şi consideră regiunea ca fiind sub ocupaţie rusă, în timp ce ruşii susţin că Osetia de Sud este un stat autonom, care şi-a câştigat independenţa în urma războaielor din 1991-1992 şi din 2008, alături de regiunea Abhazia, aflată în aceeaşi situaţie.

De la anexarea Crimeei de către Rusia, la jumătatea lunii martie, posibilitatea reluării scenariului din Georgia în Ucraiana a fost tot mai des invocată. Analiştii susţin că există şanse ca Moscova să trimită tancurile deja mobilizate la graniţa cu Ucraina în estul estul ţării, unde au izbucnit mai multe focare separatiste pro-ruse. 

image

CITIŢI MAI MULT

„Foreign Affairs”: trei scenarii pentru ruperea Ucrainei. Acordul de la Geneva a devenit nul aproape din momentul în care a fost încheiat, la sfârşitul săptămânii trecute. Insurgenţii refuză să recunoască noua putere de la Kiev şi cer independenţa sau alipirea la Rusia, o variantă sprijinită de Moscova. Asta deschide calea unei divizări a Ucrainei, deghizate în federalizare, notează analiştii „Foreign Affairs”. Dacă planul ruşilor va avea succes, există trei scenarii privind viitoarea hartă a Ucrainei.

Un miliardar ucrainean promite câte 10.000 de dolari pentru fiecare pro-rus capturat. În estul rusofon al Ucrainei, unde naţionalismul este mult mai discret decât în vest, patriotismul aduce de astăzi şi beneficii concrete. Miliardarul Igor Kolomoisky, care este şi guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, oferă câte 1.000 de dolari cash oricui dezarmează un militant pro-rus, 10.000 de dolari oricui capturează un separatist şi câte 200.000 de dolari celor care eliberează clădirile publice ocupate de aceştia.

Apocalipsa economică şi administrativă după Rusia: Crimeea se afundă în haos. Tribunalele nu mai funcţionează pentru că judecătorii nu ştiu ce lege să aplice, poliţiştii sunt trimişi la şcoală câte două ore pe zi pentru a învăţa legislaţia rusă, băncile nu funcţionează, registrele de cadastru sunt închise, birourile pentru paşapoarte la fel. În tot acest haos, locuitorii din Crimeea readuc la viaţă vechi practici sovietice - precum întocmirea de liste - pentru a încerca să-şi pună actele şi vieţile în ordine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite