FOTO Kievul, „în război“ cu rebelii proruşi. Noi violenţe la Odessa, soldate cu eliberarea a zeci de separatişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intensificarea violenţelor în zona de est a Ucrainei, în ultimele două zile, a împins ţara mai aproape de un război civil, guvernul de la Kiev declarând că se află „în razboi“ cu separatiştii care au sprijinul Rusiei.

UPDATE 23.57 Şeful OSCE va merge miercuri la Moscova pentru a discuta despre situaţia din Ucraina

Şeful în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, se va deplasa, miercuri, la Moscova, pentru a încerca să reducă tensiunile legate de criza din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul. 

„Este foarte important să luăm măsuri eficiente la nivel internaţional, în special prin intermediul OSCE, pentru a detensiona situaţia din Ucraina”, a anunţat Kremlinul, într-un comunicat publicat la sfârşitul unei convorbiri telefonice între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, informează Agence France Presse.

UPDATE 23.10 Armata ucraineană a blocat drumul principal spre oraşul Slaviansk, încercuind complet acest bastion al insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, au constatat jurnalişti ai AFP. Militarii ucraineni au instalat un baraj la o distanţă de doi kilometri de Slaviansk, filtrând circulaţia rutieră pe această autostradă.

„Oraşul este complet încircuit”, a confirmat Stella Koroşeva, purtătorul de cuvânt al insurgenţilor proruşi de la Slaviansk.„Facem apel către voluntari” pentru apărarea oraşului Slaviansk, a adăugat reprezentanta proruşilor.

UPDATE 21.53 Discuţie telefonică Vladimir Putin-Angela Merkel

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au discutat despre criza din Ucraina într-o convorbire telefonică şi au subliniat importanţa unei "acţiuni internaţionale eficiente" pentru a reduce tensiunea, a anunţat Kremlinul duminică.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a făcut apel duminică la organizarea unei noi conferinţe internaţionale la Geneva, pentru a pune capăt crizei din Ucraina, transmite Reuters.

Steinmeier a declarat că a făcut această propunere în cursul unor convorbiri telefonice avute duminică cu şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton, secretarul de stat american John Kerry, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Un alt oficial european, premierul polonez Donald Tusk a declarat că Rusia duce un război în adevăratul sens al cuvântului împotriva Ucrainei, doar că autorităţile de la Moscova nu l-au declarat oficial.

"Situaţia cu care ne confruntăm în Ucraina este război. Poate că este un nou tip de război, fără să existe o declaraţie, dar, în realitate, chiar este război", a subliniat Tusk.

"Ne pierdem speranţa că ar mai fi încă loc pentru iniţiative diplomatice. Sunt zeci de victime, rachete, sunt folosite arme, elicoptere sunt doborîte. Este evident că avem de-a face cu o confruntare militară organizată nu de demonstranţi, ci de un stat, de Rusia", a subliniat premierul Tusk.

Prim-ministrul Poloniei a adăugat că reacţiile comunităţii internaţionale şi sancţiunile aplicate Rusiei de către Uniunea Europeană şi Statele Unite nu au avut niciun efect asupra regimului de la Moscova.


UPDATE 16.27 Italia, gata să trimită pacificatori în Ucraina

Italia este pregătită să trimită trupe de pacificatori în Ucraina pentru menţinerea păcii şi stabilităţii, în cazul în care va fi luată o asemenea decizie, a declarat ministrul italian al Apărării, Roberta Pinotti, într-un interviu acordat publicaţiei „La Republica“.

Pinott crede că este prea devreme ca să se poată vorbi despre „un război european” în pragul căruia se află lumea, însă „nu putem pur şi simplu sta şi privi cum evoluează evenimentele”.

Ministrul consideră că trebuie să se reacţioneze cu ajutorul ONU, NATO, UE. Oficialul italian a subliniat că, în prezent, eforturile politice şi diplomatice ale tuturor ţărilor au ca scop revenirea la acordurile încheiate la Geneva pe 17 aprilie.
 


UPDATE 16.41 Zeci de separatişti arestaţi au fost eliberaţi după ce 

sute de proruşi au atacat sediul poliţiei municipale din Odessa

Sute de activişti proruşi au atacat, duminică, sediul poliţie municipale din Odessa, cerând eliberarea suspecţilor arestaţi în urma violenţelor din ultimele zile.

Sute de activişti proruşi manifestau de câteva ore în faţa poliţie municipale şi cer eliberarea deţinuţilor", a afirmat un purtător de cuvânt al poliţiei.


Însă, în urmă cu puţin timp, protestatarii au încercat să pătrundă cu forţa în clădire. Poliţia ucraineană a anunţat sâmbătă arestarea a 130 de persoane suspectate de implicare în incendiul din Odesa.



Pe fondul presiunilor, poliţiştii baricadaţi în interior au început eliberarea deţinuţilor, întâmpinaţi de mulţime ca nişte eroi.


 

Ancheta preliminară efectuată de Ministerul ucrainean de Interne arată că militanţii proruşi care s-au baricadat vineri în Casa Sindicatelor din Odesa au dat foc clădirii cu sticlele incendiare pe care le aruncau spre manifestanţi naţionalişti şi proeuropeni. Conform anchetatorilor Ministerului ucrainean de Interne, zeci de insurgenţi proruşi s-au baricadat în Casa Sindicatelor din Odesa şi au încercat să arunce sticle incendiare spre "cetăţeni paşnici", o referire la manifestanţi care susţineau Administraţia proeuropeană de la Kiev. Unele dintre dispozitivele incendiare artizanale aruncate de militanţii proruşi din clădire au provocat incendiul, precizează Ministerul ucrainean de Interne


UPDATE 15.26 Arseni Iaţeniuk: Violenţele de la Odesa sunt parte a unui plan rus de distrugere a Ucrainei. Violenţele de la Odesa fac parte dintr-un "plan al Rusiei de distrugere a Ucrainei", acuză premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, citat de AFP.

"Ceea ce se întâmplă la Odesa face parte dintr-un plan al Federaţiei Ruse de a distruge Ucraina şi statul ucrainean", a declarat Arseniuk la Odesa, unde s-a întâlnit cu lideri locali şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

"Rusia a trimis oameni pentru a crea haos, dar ţara trebuie să fie unită şi să accepte reconcilierea, pentru a nu le oferi teroriştilor susţinuţi de Moscova posibilitatea de a diviza poporul", a continuat premierul proeuropean. "Scopul Rusiei este de a repeta la Odesa ce se întâmplă în estul Ucrainei", a subliniat Iaţeniuk.


UPDATE 15.10 Rusia a trimis zeci de avioane militare în Crimeea

Rusia a trimis zeci de avioane de vânătoare şi bombardiere în baze militare din regiunea Crimeea, în contextul amplificării tensiunilor în sud-estul Ucrainei, informează Kyiv Post.

Potrivit site-ului de profil militar Inforesist.org, Forţele Aeriene ruse au trimis zeci de avioane de vânătoare de tip Mig-29 şi Su-27, precum şi bombardiere Tu-22 în baze militare din fosta regiunea ucraineană Crimeea, anexată de Rusia.

"Avioanele militare au fost trimise în contextul situaţiei din sud-estul Ucrainei", fiind staţionate în baze aeriene din zona Simferopol, precizează agenţia Ukrinform.

Violenţele s-au amplificat în ultimele zile în Doneţk, Slaviansk şi Odesa, unde au loc confruntări între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.


UPDATE 14.05 Experţi CIA şi FBI oferă consultanţă Kievului pentru combaterea insurgenţei - Bild

 Zeci de specialişti ai Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA) şi ai Biroului Federal de Investigaţii (FBI) oferă consultanţă Administraţiei proeuropene de la Kiev în operaţiunile împotriva grupurilor proruse, afirmă surse citate de cotidianul german „Bild“, pr4eluat de Mediafax.

Conform unor surse din cadrul serviciilor de spionaj germane, agenţi CIA şi FBI ajută Kievul să implementeze un dispozitiv de securitate eficient şi să combată grupurile insurgente proruse care ocupă zone din estul Ucrainei.

Agenţii serviciilor americane nu sunt implicaţi direct în confruntări. "Activitatea lor se limitează doar în Kiev", precizează Bild, conform AFP.

Potrivit surselor citate, agenţii americani oferă şi consultanţă pentru combaterea grupurilor infracţionale, iar o echipă verifică averea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia.


UPDATE 13.21 Miliţiile din Lugansk pun bazele „Armatei de sud-est“ şi vor să plece spre Kiev

Luganskul se pregăteşte să reziste asaltului trupelor ucrainene. Guvernatorul autoproclamat al Luganskului, Valeri Bolotov, a ordonat mobilizarea populaţiei de sex masculin din regiune şi introducerea stării excepţionale, scrie publicaţia rusă „Vesti“.

"Noi adunăm armata şi vor merge să cucerim Kievul" , spune guvernatorul separatist. Liderul miliţiilor din Lugansk a declarat război Kievului. Potrivit lui Bolotov, unităţile vor merge spre Kiev, trecând prin regiunea Doneţk. „În primul rând trebuie eliberate oraşele Slaveansk şi Kramatorsk. Lugansk trece la starea de război. Patrulele deja se formează, iar poliţiştii care nu au jurat credinţă poporului sunt dezarmaţi. Angajaţii poliţiei rutiere au rămas doar cu vestele anti-glonţ. Poliţiştilor care nu sunt din Lugansk li s-a transmis să părăsească imediat oraşul. În cazul provocărilor, militanţii Armatei sud-estului au ordin să tragă. În regiune a fost decretată mobilizare generală“, susţin separatiştii.

Acum, armata are circa 2.000 de soldaţi, iar în depozitul Serviciului ucrainean de Securitate se află circa 10.000 de arme de calibru mic. Se pare că noii voluntari nu sunt greu de găsit.

Vestea privind mobilizarea s-a răspândit repede în oraş. Mulţi bărbaţi şi-au manifestat dorinţa de a adera la Armata de Sud-Est. Noile batalioane ale armatei sud-estului care urmează să se confrunte Garda Naţională, se vor forma foarte repede .

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că doi militari au fost răniţi în urma unor asalturi lansate de rebeli înarmaţi, sâmbătă, împotriva unei unităţi militare şi unui centru de recrutare, la Lugansk, în estul Ucrainei, transmite AFP.

Un militar şi un recrut au fost răniţi în două asalturi separate lansate împotriva unei unităţi militare şi unui centru de recrutare din Lugansk. Conform surse citate, atacatorii au folosit grenade asurzitoare şi arme automate.
 
Kievul va desfăşura operaţiuni antitero în toate oraşele ocupate de separatişti. Avertismentul a fost făcut de Şeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, Andrei Parubi a declarat ca operaţiuni antiteroriste se vor desfăşura în toate oraşele ocupate de separatişti, şi că vor fi foarte atenţi pentru a proteja civilii. În prezent, militarii ucraineni încearcă să elibereze localităţile Slaviansk şi Kramatorsk, în timp ce în alte oraşe din estul Ucrainei. Militarii ucraineni spun că separatiştii folosesc femei şi copii drept scuturi umane.

Situaţia este tensionată şi în oraşul Kostantinovka, unde au avut loc schimburi de focuri după ce manifestanţii proruşi au atacat un turn de televiziune.

Violenţe au fost înregistrate şi în Mariupol, iar în Doneţk au fost ocupate două clădiri ale Serviciului de Securitate, precum şi oficiul guvernatorului regiunii. Şi sediul Centrului Anticorupţie din Gorlovka a fost ocupat de rebeli.

"Ceea ce se întâmplă în regiunea Doneţk şi în alte părţi din estul ţării nu este doar o scurtă perioadă de instabilitate, dar un adevărat război. Metodele folosite de separatişti sunt foarte dure", a declarat coordonatorul operaţiunii antitero, Vasili Krutov.


UPDATE 12.14 Arseni Iaţeniuk denunţă pasivitatea şi ineficienţa serviciilor de securitate de la Odesa. Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a acuzat serviciile de securitate că nu au luat suficiente măsuri pentru evitarea violenţelor de la Odesa, soldate cu peste 40 de morţi, promiţând tragerea la răspundere a celor responsabili.

"Eu, personal, consider că vina este a serviciilor de securitate, care nu au făcut nimic pentru evitarea violenţelor. Va fi o anchetă deplină şi independentă", a declarat Arseni Iaţeniuk pentru BBC.

"Serviciile de securitate sunt ineficiente şi au încălcat legea", a continuat Iaţeniuk. Majoritatea victimelor sunt activişti proruşi care s-au baricadat în Casa Sindicatelor din Odesa în timp ce clădirea era incendiată.


După vărsarea de sânge de la Odessa, unde peste 40 de persoane au murit vineri, luptele au continuat sâmbătă în oraşele din estul ţării, în încercarea armatei ucrainene de a elibera zonele controlate de rebeli. 

Poliţia, învinuită pentru violenţele de la Odessa

Azi şi mâine Ucraina se află în doliu naţional în memoria victimelor confruntărilor sângeroase de la Odessa, în timp ce autorităţile încearcă să identifice vinovaţii. Procurorul regiunii Odesa, Igor Borşuleak, a anunţat că a fost declanşată o anchetă penală împotriva poliţiei, pentru că ar  fi permis violenţele în masă de vineri. 

Pe de altă parte, poliţia se apără şi susţine că, în timpul confruntărilor din centrul Odessei, a primit ordin să-şi retragă unităţile mijlocul violenţelor, pentru că la acestea ar fi participat luptători îmbrăcaţi în civil şi combatanţi din trupele speciale „Ştorm“ şi „Vostok“, subordonate Ministerului ucrainean de Interne, a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru RIA Novosti, un ofiţer de rang înalt din cadrul poliţiei din Odessa.

În contextul luptei pentru a obţine controlul asupra oraşelor Doneţk, Slaviansk, Luhansk şi a altor zone controlate de separatişti, în timp ce la Odessa mii de protestatari au ieşit pe străzi pentru a scanda lozinci proruse, autorităţile au spus că provocarea este mai mare decât se aşteptau.  

„Ceea ce se întâmplă în estul a ţării nu este o acţiune pe termen scurt, ci este, în esenţă, un război“, a declarat şeful centrului antiterorist al ţării, Vasyl Krutov.

Ofensiva purtată de Kiev în multe dintre oraşele din est nu a reuşit să oprească înaintarea protestatarilor proruşi, care au reuşit să preia controlul mai multor clădiri guvernamentale în Doneţk, iar la Luhansk rebelii au declarat război Kievului.

Armata ucraineană a început o operaţiune militară împotriva activiştilor proruşi şi în oraşul Mariupol.

Unităţile speciale ale armatei ucrainene sunt în centrul oraşului şi trag focuri de avertisment. Circa 300 de oameni neînarmaţi s-au adunat în piaţa centrală din Mariupol, construiesc baricade din anvelope si blochează drumurile, denunţând prezenţa trupelor ucrainene. Într-o înregistrare video postată de site-ul Russia Today se poate vedea cum o baricadă a fost incendiată.

În Odessa, unde peste 40 de protestatari proruşi au murit în urma incendierii unei clădiri, mii de oameni au mărşăluit în semn de loialitate faţă de Moscova. 

Între timp, Rusia a avertizat că analizează ce opţiuni are, după ce a primit mii de cereri de ajutor de la protestatarii proruşi.

„Oamenii aşteaptă cu disperare ajutorul. Majoritatea covârşitoare cere ajutorul nostru“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia, care a trimis mii de trupe la frontieră, a declarat anterior că ar interveni militar dacă rusofonii din estul Ucrainei sunt în pericol.

Rusia: „Am pierdut influenţa asupra proruşilor“

În schimb, sâmbătă Moscova a transmis că „a pierdut influenţa“ asupra militanţilor proruşi din Ucraina, iar în contextul violenţelor actuale organizarea alegerilor prezidenţiale pe 25 mai ar fi absurdă, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

„De acum înainte, Rusia şi-a pierdut influenţa asupra acestor oameni, pentru că va fi imposibil să-i convingem să predea armele, în condiţiile în care există o ameninţare directă la viaţa lor“, a transmis Peskov.

Întrebat cum va răspunde Rusia la escaladarea crizei din Ucraina, el s-a limitat la a spune că nu are un răspuns la această întrebare, întrucât este un element nou pentru ei. În schimb, a subliniat că responsabilitatea pentru vărsarea de sânge de la Odessa o poartă Kievul şi susţinătorii săi occidentali. 


Ministrul finlandez de Externe Erkki Tuomioja consideră că situaţia din Ucraina a devenit deja imposibil de gestionat. Potrivit şefului diplomaţiei finlandeze, în Ucraina acţionează forţe care nu se supun nici Moscovei, nici Kievului. Tuomioja speră că, în ciuda situaţiei din Odessa, Rusia se va abţine de la acţiuni militare în Ucraina şi va încerca să rezolve situaţia paşnic.
 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite