Kievul afirmă că separatiştii au atacat un convoi de refugiaţi, omorând numeroase persoane
0
Kievul a acuzat luni separatiştii proruşi că au atacat cu rachete de tip Grad un convoi de refugiaţi, în apropiere de Lugansk, provocând moartea a „numeroase” persoane, inclusiv femei şi copii.
„Rebelii au tras asupra unui convoi de refugiaţi în apropiere de Lugansk, pe drumul dintre Hriaşciuvate şi Novosvitlivka, cu (lansatoare multiple de rachete de tip) Grad şi mortiere livrate de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Andrei Lisenko, citat de AFP. „Numeroşi civili au fost ucişi, inclusiv femei şi copii”, a adăugat el.
Oamenii au ars de vii chiar în automobile. Nu au reuşit să iasă din maşinile cu care se deplasau, scrie „Ukrainskaia Pravda“.
Conducerea autoproclamatei „Republicii Populare Donetsk“ a adoptat, la 17 august, un codul penal care include şi pedeapsa cu moarte.
Vladimir Antiufeev, unul dintre liderii insuregenţilor şi fost şef al KGB-ului transnistrean, a precizat că introducerea pedepsei cu moartea nu este o răzbunare, ci „o măsură majoră de protecţie socială". „Noi trebuie să fim de partea păgubitului, de partea rudelor sale. Noi suntem datori să apărăm cetăţenii", a spus Antiufeev.
Practic, este vorba de legalizarea unei stări de fapt. Cel puţin 3 persoane au fost executate până acum, de terorişti, în baza unui decret al Sovietului Suprem al URSS privind impunerea Legii marţiale, datâmd din 22 iunie 1941!.
Armata ucraineană şi-a continuat ofensiva în estul ţării, unde a capturat o parte din Lugansk, unul dintre principalele bastioane ale rebelilor.
Armata ucraineană a capturat un comisariat de poliţie din Lugansk, un nod feroviar important şi a continuat să bombardeze Doneţkul, transmite Reuters, care apreciază că războiul pare să fi intrat într-o fază critică.
Doneţkul şi Luganskul sunt capitalele celor două republici proclamate de separatişti în estul Ucrainei, iar ambele oraşe sunt, acum, încercuite de forţele guvernamentale.
Kievul afirmă că forţele rebele sunt în derută, mai ales că liderii separatişti veniţi din Rusia şi-au dat demisia.
Pe de altă parte, Kievul afirmă că s-a intensificat fluxul de oameni şi armament dinspre Rusia.