INFOGRAFIE Avertisment NATO: În estul Ucrainei şi la frontiera rusă are loc „o consolidare militară foarte gravă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg FOTO AP
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg FOTO AP

NATO a denunţat, marţi, „o consolidare militară foarte gravă” în estul Ucrainei şi de partea rusă a frontierei, amintind că trupe, artilerie şi echipamente ruseşti au fost observate în regiune, relatează AFP.

„Rusia continuă să destabilizeze Ucraina”, a acuzat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea la o reuniune cu miniştrii europeni ai Apărării la Bruxelles.

„Rusia are de ales: Rusia poate fie să participe la o soluţie de pace negociată, fie poate să continue pe drumul care va duce la izolarea sa", a avertizat el.

„Observăm mişcări de trupe, de echipamente, de tancuri, artilerie şi sisteme de apărare antiaeriană moderne", a precizat Stoltenberg.

„Este o consolidare militară foarte gravă (...) atât în Ucraina, cât şi de partea rusă a frontierei" şi a fost constatată de NATO, dar şi de surse de la faţa locului, precum "jurnalişti independenţi" sau observatori internaţionali din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a adăugat el.

„Aceasta este o încălcare a acordului de încetare a focului şi cerem Rusiei să îşi retragă forţele din estul Ucrainei şi să respecte acordul de la Minsk", încheiat în septembrie între părţile aflate în conflict, care prevede un armistiţiu şi negocieri de pace, a continuat secretarul general al NATO.

Merkel: Rusia ameninţă securitatea Europei

Avertismentul lui Stoltenberg vine la doar câteva zile de la afirmaţia cancelarului german, Angela Merkel, potrivit căreia Rusia ameninţă securitatea Europei

„După ororile celor două războaie mondiale şi războiul rece, pacea în Europa este din nou pusă sub semnul întrebării. Şi această situaţie a fost provocată de Rusia, care continuă să destabilizeze situaţia din partea de est a Ucrainei“, a atras atenţia Merkel, duminică, în cadrul unui discurs susţinut la Institutul Lowy pentru Politici Internaţionale (Australia).

„Criza ucraineană ne afectează pe toţi. Nu este vorba doar de Ucraina, ci şi de Georgia şi Republica Moldova“, a adăugat cancelarul german, estimând că în cazul în care situaţia va continua să se dezvolte pe acelaşi făgaş, în pericol se vor trezi Serbia şi Balcanii de Vest.

Merkel a adăugat că Uniunea Europeană trebuie să fie unită pentru a aduce Rusia şi Statele Unite la o soluţionare diplomatică a conflictului. Cea mai mare ameninţare la ora actuală este faptul că criza din Ucraina „ar putea să ne divizeze“, a afirmat ea.

Potrivit Angelei Merkel, Rusia continuă să se ghideze după vechiul mod de gândire, în categorii de „sfere de influenţă“, ceea ce duce la nerespectarea dreptului internaţional. 

În acelaşi timp, Merkel nu a exclus o soluţionare militară a conflictului din Ucraina, dar a declarat că UE va încerca să caute  în continuare căi diplomatice pentru ieşirea din criză. Cancelarul federal nu a exclus nici posibilitatea unor noi sancţiuni faţă de Rusia, care însă vor fi introduse imediat ce va fi necesar.

Rusia duce jocul provocărilor la nivel mondial

Mobilizarea masivă de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina continuă să atragă reacţii din partea NATO şi ONU, care avertizează că există posibilitatea unui „război total” în zona de conflict. Mai mult, secretarul general al NATO a afirmat că în ultimele zile au intrat în Ucraina mai multe convoaie militare ruse, care conţin de la tancuri şi artilerie grea la muniţie şi soldaţi.

Infografie rusia
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite