Incendiile par de neoprit în zona Cernobîl. Pompierii şi-au intensificat eforturile, dar fumul încă acoperă capitala Ucrainei FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunile pentru stingerea incendiilor de pădure care fac ravagii de două săptămâni în zona de excluziune contaminată radioactiv Cernobîl s-au intensificat sâmbătă, în timp ce capitala ucraineană Kiev este acoperită de un smog dens.

Cel puţin şase incendii mai fumegau încă în regiune, potrivit unor hărţi publicate sâmbătă de Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei.

GALERIE FOTO

Mai mult de 700 de pompieri foloseau elicoptere în încercarea de a stinge incendiile.

Estimări făcute pe baza imaginilor din satelit arătau că circa 11.500 de hectare de pădure au fost afectate, însă organizaţia pentru protejarea mediului Greenpeace estimează că zona afectată ar putea fi de peste patru ori mai mare.

În regiunea învecinată Jitomir, la frontiera cu Belarus, 50 de oameni au trebuit să fie salvaţi după ce incendiile de pădure s-au extins în sate şi au distrus 38 de locuinţe, potrivit guvernatorului regional Vitali Buneciko.

Între timp, smogul dens persistă în capitala ucraineană Kiev, care este situată la circa 70 de kilometri de zona de excluziune, chiar dacă autorităţile ucrainene susţin că nu au fost detectate creşteri de radiaţii în oraşul cu trei milioane de locuitori.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobîl este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

Directorul interimar al inspecţiei ecologice guvernamentale Egor Firsov declarase după declanşarea incendiilor săptămâna trecută că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite