Guvernul britanic încetineşte ancheta în cazul spionului rus ucis la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Litvinenko a murit la două săptămâni după ce a fost otrăvit cu poloniu într-un hotel din Londra
Aleksandr Litvinenko a murit la două săptămâni după ce a fost otrăvit cu poloniu într-un hotel din Londra

Guvernul britanic nu va realiza o „anchetă publică“ care să permită examinarea unor documente secrete referitoarea la moartea fostului agent de informaţii rus Aleksandr Litvinenko la Londra, în 2006.

 Această decizie va îngreuna evoluţia investigaţiilor în cazul otrăvirii cu poloniu a lui Litvinenko, la şapte ani după producerea tragediei care a scandalizat opinia publică vis-a-vis de posibila implicare a regimului lui Vladimir Putin în acest caz.

Procurorii însărcinaţi cu anchetarea acestui caz ceruseră în luna mai înlocuirea cu un alt tip de investigaţie, şi anume „o anchetă publică“ deoarece se aflau în imposibilitatea de a examina gradul de implicare al statului rus în cadrul acestei proceduri.  

Procedura propusă de magistraţii britanici ar fi însemnat consultarea unor documente clasificate, într-o anchetă fără public, contrar a ceea ce sugerează numele acesteia. Guvernul a respins cererea procurorilor ceea ce se traduce prin îngreunarea investigaţiei.

Avocatul văduvei lui Litvinenko a acuzat Guvernul britanic că dă dovadă de o „lipsă totală de profesionalism" refuzând această anchetă publică. „Catalogul promisiunilor nerespectate este un semn că ceva nu este în regulă", a declarat el la tribunal.

În mai, procurorii de caz au declarat că Guvernul britanic le-a cerut să nu utilizeze în mod public anumite documente secrete, în numele securităţii naţionale.

O eventuală implicare a Rusiei ar produce în mod cert un scandal internaţional, cu urmări grave asupra relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. Totuşi, opinia publică este profund dezamăgită de modul în care britanii au gestionat acest caz, existând voci care acuză o „muşamalizare voită“ a cazului.

Mai mult, această decizie alimentează criticile la adresa Guvernului britanic deoarece a fost anunţată la câteva săptămâni după vizita preşedintelui rus la Londra, în cadrul căreia a fost accentuată buna colaborare economică între cele două state şi intensificarea relaţiilor bilaterale.

Cazul Livinenko

Aleksandr Litvinenko, mort la vârsta de 43 de ani, un transfug FSB (serviciile ruse de informaţii) care s-a refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai, în noiembrie 2006, cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, şi omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel londonez. El a murit, la puţin timp după aceea, din cauza unei otrăviri cu poloniu, o substanţă radioactivă.

Văduva sa, Marina, afirmă că soţul său lucra pentru serviciile secrete britanice în momentul morţii şi că a fost ucis din ordinul Kremlinului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite