Grexit: Grecii cer în stradă să rămână în zona euro. Guvernul Tsipras îi intoxică cu teorii ale conspiraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De tema unei ieşiri a ţării din zona euro, pe fondul eşecului negocierilor cu creditorii internaţionalei, grecii au ieşit din nou în stradă, joi seara, pentru a manifesta sub sloganul "Rămânem în Europa". În acest timp, guvernul Tsiprat susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital de Grecia, în timp ce ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor.

Mulţi greci se tem de efectele unei ieşiri a ţării lor din Uniunea Europeană. Potrivit unui sondaj de opinie recent, şapte din zece greci vor să rămână în zona euro indiferent de cost.

"Grecia aparţine Europei", se putea citi pe invitaţia trimisă pe Facebook unui număr de 30.000 de persoane, care făcea apel la manifestaţia de joi.

Reuniţi în faţa Parlamentului, protestatarii au vrut să trimită un mesaj miniştrilor europeni de Finanţe în speranţa că aceştia vor încheia un acord pentru ca Grecia să evite falimentul şi o posibilă ieşire din zona euro.

"Sunt aici pentru că vreau ca ţara mea să rămână în euro. Am copii şi nepoţi şi vreau ca ei să aibă un viitor. Fără euro, nu vor avea", a declarat un locuitor din Atena. 

"Nu vreau să mă gândesc la părăsirea zonei euro, nu vrea să mă gândesc la acest lucru. Va fi un dezastru nu numai pentru generaţia mea, ci pentru toată lumea. Este cu adevărat dramatic", a declarat un alt protestatar. 

Corespondentul Euronews la Atena a declarat că manifestanţii au cerut Guvernului să ajungă la un acord cu creditorii săi. Cu doar 24 de ore înainte, în aceeaşi piaţă din centrul capitalei elene, s-au reunit cu totul alţi demonstranţi care i-au cerut premierului să refuze o astfel de înţelegere.

Miniştrii de Finanţe nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, însă membrii Eurogrupului se pot reuni în orice moment dacă Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimându-şi speranţa că se va putea ajunge la o înţelegere.
 

Ministrul grec al Finanţelor vede comploturi la adresa ţări sale

Şi în loc să se ocupe cu găsirea unui compromis cu creditorii internaţionali, guvernul elen susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital de Grecia. Ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor, relatează Bloomberg.

Campania are rolul să submineze sistemul financiar şi să întărească poziţia creditorilor, potrivit unui comunicat distribuit pe email reporterilor de un oficial guvernamental.

"Aceste tactici favorizează creditorii care vor să şantajeze Guvernul elen. Grecia nu va fi şantajată", afirmă oficialul elen.

Comunicatul are rolul să provoace dezbateri, nefiind o declaraţie oficială a Guvernului.

Oficialul, care a solicitat ca identitatea sa să nu fie făcută publică, nu a indicat cine ar fi în spatele acestei strategii.

După ce reuniunea de joi a membrilor Eurogroup s-a încheiat fără niciun rezultat, Varoufakis a spus că banca centrală a ţării provoacă temeri legate de lichidităţi.

Controlul capitalului este incompatibil cu uniunea monetară, a declarat Varoufakis reporterilor.

Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena nu a fost disponibil pentru comentarii.

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene.

"În contextul rezultatului reuniunii miniştrilor de Finanţe din Eurogrup, este urgent să existe o reuniune pentru discutarea situaţiei din Grecia la cel mai înalt nivel politic", a declarat un oficial european.

Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situaţia din Grecia. 

Totodată, membrii consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene 9BCE) se vor întâlni de urgenţă, tot vineri, pentru a discuta despre înrăutăţirea situaţiei lichidităţilor din sistemul financiar elen.

Oficialii BCE vor analiza solicitatea Băncii Greciei pentru majorarea cu peste 3 miliarde de euro a finanţării băncilor prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), a spus o sursă aproapiată discuţiilor.

Atena joacă ruleta rusească

Creditorii internaţionali - Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană - bănuiesc că Atena vrea să joace totul pe o singură carte. "Cred că grecii îşi imaginează că nu vor fi lăsaţi să dea faliment ca să nu fie periclitată întreaga zonă Euro", spune un reprezentant al UE.

„Soluţia politică" înaintată de către ministrul elen Yanis Varoufakis ar fi dacă nu anularea, măcar o reeşalonare a datoriei publice, mai ales faţă de FMI şi BCE. Pe marginea celei din urmă propuneri s-ar putea discuta abia după gestionarea corectă a programului de asistenţă în derulare. "Grecii s-au obligat să respecte regulile şi-ar trebui să o facă", afirmă un politician european.

Şeful mecanismului european de stablitate financiară ESM, Klaus Regling, a ţinut să amintească de evoluţia pozitivă a Greciei până la alegerile din ianuarie 2015. Celelalte ţări afectate de criză, Irlanda, Portugalia şi Spania, deja şi-au rambursat creditele. "Grecia e o altă categorie.

Până la jumătatea anului trecut a progresat vizibil. Competitivitatea sporise şi economia începuse să crească. Statul elen era capabil chiar şi să emită noi obligaţiuni. Dar de la sfârşitul anului 2014 încoace, situaţia s-a înrăutăţit foarte mult" - a declarat Klaus Regling.

Presa din Grecia susţine că economia ţării e din nou în scădere şi că băncile elene traversează o perioadă dificilă. Clienţii băncilor îşi retrag economiile, iar volumul creditelor neperformante creşte în continuu.

BCE încă mai sprijină marile bănci elene cu aşa-numitele "credite de urgenţă", însă situaţia nu poate continua la nesfârşit, afirmă reprezentanţii instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Rusia, promite sprijin financiar Greciei

Negocierile pe crizei datoriilor din Grecia erau în toi, iar prim-ministrul elen, Alexis Tsipras era la Sankt Petersburg unde s-a întâlnie cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu ocazia unui forum economic internaţional. Rusia este dispusă să ofere Greciei sprijin financiar, prin dezvoltarea unor proiecte energetice.

Ministrul energiei din Rusia şi omologul său grec au semnat un acord premergător pentru construirea unui gazoduct cu finanţare rusească pe teritoriul Greciei.

Memorandumul prevede înfiinţarea unei companii cu participare egală, care ar urma să pună în aplicare proiectul până în 2019.

Conducta este de fapt o prelungire a gazoductului ruso-turc Turkish Stream, pentru care nu există încă acordul autorităţilor de la Ankara.

În memorandum, conducta ruso-greacă este denumită pentru prima dată gazoductul sud-european.

Semnarea a avut loc în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, în contextul participării la această manifestare a premierului elen, Alexis Tsipras, ce urmează să aibă, astăzi, convorbiri cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

După cum a declarat Alexander Novak, capacitatea gazoductului ruso-grec va fi de 47 de miliard ede metri cubi pe an, construcţia urmând să se desfăşoare în perioada 2016-2109, costul proiectului fiind estimat la două miliarde de euro.

Memorandumul prevede înfiinţarea unei societăţi mixte ruso-elene care va asigura realizarea şi exploatarea proiectului, astfel încât, a subliniat ministrul rus, proprietarul gazoductului va fi nu Gazprom, ci băncile de investiţii cofondatoare ale societăţii mixte. Alexander Novak a declarat că în faza iniţială proiectul va fi finanţat de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite