Grecia, model de gestionare a epidemiei de COVID-19. Poliţia, mobilizată pentru ca oamenii să stea acasă de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţia autorităţilor greceşti în faţa ameninţării noului coronavirus este una dintre cele mai eficiente din Europa, deşi Grecia a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza economică din 2009 şi disciplina nu este una dintre trăsăturile cetăţenilor ei, scrie agenţia EFE. Mii de poliţişti vor fi mobilizaţi pe durata sărbătorilor de Paşte pentru a evita ca grecii să plece la rudele lor la ţară, conform tradiţiei.

Văzând însă ce se întâmplă în ţări precum Italia sau Spania şi cunoscând lipsurile sistemului lor sanitar, grecii au respectat măsurile de izolare, astfel că Grecia a reuşit să pună epidemia sub control. De asemenea, guvernul a adoptat prompt măsuri de prevenire, inclusiv închiderea tuturor magazinelor cu amănuntul (cu excepţia farmaciilor, supermarketurilor şi benzinăriilor) şi au fost anulate toate evenimentele religioase, în pofida reticenţei faţă de această măsură a Bisericii Ortodoxe înaintea Paştelui.

Pe de altă parte, ''sosirea mai tardivă a virusului se datorează probabil faptului că Grecia are mai puţine zboruri internaţionale decât Italia sau Spania'', explică epidemiologul grec Takis Panayiotopoulos. ''Observând ce se întâmplă în Italia, aceasta ne-a permis să avem o imagine asupra epidemiei în Europa şi am putut să acţionăm rapid'', mai menţionează acesta.

Conform ultimelor date publicate de guvernul de la Atena, Grecia are un număr relativ redus de cazuri de COVID-19 şi de decese provocate de această boală, respectiv 2.192 cazuri şi 102 decese, la o populaţie de circa 11 milioane de locuitori. Dintre ţările UE, numai Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au un număr mai mic de persoane infectate raportat la populaţia totală, notează EFE, preluată de agerpres.ro.

grecia coronavirus


Pe 11 martie, când Grecia nu avea încă niciun deces şi cazurile de coronavirus erau sub o sută, guvernul a închis şcolile şi universităţile. Două zile mai târziu, odată cu primul deces, s-a dispus închiderea barurilor şi restaurantelor, iar începând cu 24 martie a intrat în vigoare izolarea totală a populaţiei, fiind permise deplasările doar pentru cumpărături de primă necesitate, pentru a merge la medic sau a face sport.

Au fost luate şi măsuri de pregătire a sistemului sanitar şi centrele medicale private au fost obligate să-şi cedeze paturile de terapie intensivă către sistemul public. La începutul crizei în spitalele greceşti erau 565 de locuri în secţiile de terapie intensivă, număr ajuns acum la 997.

Autorităţile sunt de asemenea precaute cu privire la momentul revenirii la normalitate, deşi analiştii avertizează că impactul economic al măsurilor de izolare va fi dureros, în special o creştere a ratei şomajului, care oricum era destul de ridicată, de 16,8% anul trecut.

Guvernul a adoptat un pachet financiar de susţinere a economiei în valoare de 14 miliarde de euro şi un ajutor de 800 de euro lunar pentru cei aflaţi în şomaj temporar.

Marea provocare economică rămâne însă turismul, coloana vertebrală a economiei greceşti şi care asigură circa 30% din PIB. Deocamdată nu sunt soluţii pentru acest sector şi nici nu se ştie dacă anul acesta va mai exista un sezon de vară, fie şi unul mai tardiv.

Mii de poliţişti vor fi mobilizaţi în Grecia pe durata weekendului de celebrare a Paştelui ortodox pentru a evita ca, în plină pandemie de COVID-19, grecii să plece la rudele lor la ţară, conform tradiţiei, informează AFP.

Ajutaţi de elicoptere şi de drone, aproape 52.000 de membri ai forţelor de ordine vor patrula pe străzi în acest weekend şi poliţişti stagiari vor fi trimişi pentru a consolida echipajele prezente în posturile de poliţie, a precizat un reprezentant al Poliţiei elene.

Această mobilizare este comparabilă cu dispozitivul de securitate implementat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004, când 70.000 de poliţişti şi militari au patrulat pe străzile din Grecia.

Paştele este cea mai mare sărbătoare religioasă din Grecia, iar bisericile înregistrează cu această ocazie cel mai ridicat grad de frecventare. Paştele este, de asemenea, ocazia pentru numeroşi greci de a merge în satele lor de origine şi de a participa la festivităţile religioase, unde comunităţile organizează şi mese publice.

Însă autorităţile elene au avertizat că această tradiţie ar putea avea efecte dezastruoase asupra luptei împotriva răspândirii noului coronavirus.

Guvernul elen a anunţat că din cauza măsurilor de izolare la domiciliu, nici adunările la biserici cu ocazia Paştelui, nici reuniunile familiale nu sunt autorizate în acest an.

"Mai ales în duminica Paştelui, trebuie să evităm ca oamenii să îşi părăsească domiciliile şi să se reunească", a declarat Stavros Balaskas, reprezentantul unui sindicat al poliţiei elene, pentru postul radiofonic Focus FM.

Considerând că poliţiştii vor avea de îndeplinit "o misiune foarte dificilă" fiind nevoiţi să disperseze reuniunile familiale, el i-a îndemnat pe compatrioţii lui "să nu facă şi mai dificilă sarcina poliţiştilor".

Grecia a anunţat 105 decese cauzate de noul coronavirus după data de 12 martie.

"Prezenţă consistentă, dar discretă"

"Vom avea o prezenţă consistentă, dar discretă, în exteriorul bisericilor, pentru a evita adunările umane", a explicat un alt membru al sindicatului poliţiei, Stratos Mavroidakos, pentru postul de televiziune Mega.

"Dacă vom găsi multe persoane reunite în grupuri, vor fi aplicate amenzi (...) Însă nici nu vom putea să plasăm poliţişti la fiecare colţ de stradă", a adăugat el.

Echipaje de poliţie vor fi plasate şi în zonele de taxare pe autostrăzi, în porturi şi pe drumuri de ţară sau din zone de coastă. Patrule vor circula în proximitatea bisericilor şi vor monitoriza grădinile şi balcoanele rezidenţilor.

Potrivit noilor măsuri anunţate joi, deplasările neautorizate vor fi pedepsite cu o amendă de 300 de euro pe durata acestui weekend de Paşte, iar plăcuţele de înmatriculare vor fi confiscate în cazul conducătorilor auto care încalcă aceste restricţii.

În ultimele săptămâni, peste 40.000 de persoane au fost amendate de poliţiştii eleni, cuantumul total al amenzilor ajungând la peste 6 milioane de euro.

Grecia "nu este un stat poliţienesc, dar contăm pe puterea de convingere", a avertizat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas, pentru postul de televiziune Antenna.

În pofida recomandărilor Bisericii elene de a păstra închise uşile lăcaşurilor de cult pe durata sărbătorilor de Paşte, o parte din cetăţenii greci se declară dispuşi să braveze şi să încalce interdicţiile.

Un sondaj publicat în această săptămână a arată că 3% din persoanele chestionate intenţionează să meargă la biserică şi 6% să participe la reuniuni de familie. În plus, 9% dintre respondenţi consideră că aceste restricţii sunt "excesive".

grecia coronavirus


Anumiţi credincioşi eleni au lansat pe reţelele de socializare apeluri prin care îşi îndemnau compatrioţii să intre cu forţa în biserici, potrivit mass-media locale.

Arhiepiscopul insulei Corfu, cercetat pentru că a oficiat o slujbă în Duminica Floriilor, urmează să fie judecat în luna mai.

Însă poliţiştii eleni spun că vor să evite situaţiile în care ar fi obligaţi să aresteze preoţi în perioada Paştelui.

"Tot ce putem face este să formulăm avertismente (...) Însă aceste persoane nu sunt infractori. Noi putem doar să îi dispersăm", afirmă un poliţist grec.

Teama de pandemie determină Grecia să mute migranţii din taberele de pe insule

Grecia va transfera 2.380 de migranţi din taberele supraaglomerate de pe insule pe continent, într-o tentativă de a preveni răspândirea COVID-19, a declarat joi ministrul migraţiei, Notis Mitarakis, citat de DPA.

Autorităţile vor încerca iniţial să mute familiile şi grupurile vulnerabile - cei în vârstă şi cei bolnavi - în alte tabere, dar şi în hoteluri şi locuinţe pregătite pentru ei.

Începând după Paştele ortodox de duminică, autorităţile vor transfera persoanele în grupuri mici în următoarele două săptămâni, a spus Mitarakis.

"Vrem să protejăm oamenii din tabere şi populaţia din insule de pandemie", a adăugat el într-un comunicat.

Nu au fost depistate până acum cazuri de COVID-19 în taberele din insulele din Marea Egee, dar pare să fie doar o chestiune de timp, a declarat Dimitris Patestos, un reprezentant al Medici fără Frontiere pe insula Lesbos.

După declanşarea epidemiei de COVID-19, Grecia a intensificat controalele medicale pe insule, a mobilizat personal suplimentar şi a instalat unităţi de izolare, limitând în acelaşi timp deplasarea migranţilor în tabere.

Toţi noi migranţii care ajung în tabere trec printr-o perioadă de carantină obligatorie de două săptămâni.

Afluxul de persoane pe insule s-a diminuat între timp semnificativ, iar autorităţile au transferat deja sute de oameni pe continent, aşa că populaţia de migranţi şi de solicitanţi de azil din principalele tabere a scăzut de la 42.300 până la 38.000 într-o singură lună.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite