Germania îşi mută soldaţii de la baza turcă Incirlik

Germania îşi mută soldaţii de la baza turcă Incirlik

Baza militară turcă de la Incirlik

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a confirmat miercuri că Germania îşi va retrage contingentul de militari, staţionat în localitatea Incirlik, din Turcia. Ea a mai anunţat că se va deplasa în Iordania în vederea încheierii unei înţelegeri care prevede mutarea celor aproximativ 250 de militari din cadrul bazei NATO din Turcia şi staţionarea lor în această ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ursula von der Leyen a mai precizat că se are în vedere şi o eventuală mutare în Cipru. În acelaşi timp, oficialul german a precizat că în momentul de faţă continuă discuţiile cu guvernul turc în vederea soluţionării problemei soldaţilor germani care participă la operaţiunile de combatere a organizaţiei teroriste Statul Islamic (ISIS).

Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi dimineaţa că Germania este liberă să-şi retragă trupele staţionate la baza de la Incirlik, precizând că liderii de la Berlin ar putea să renunţe la atitudinea condescendentă în relaţie cu Ankara, transmite Reuters.

”Dacă ei vor să plece, atunci este decizia lor. Noi nu stăm să ne milogim. Ei sunt cei care au vrut să vină şi noi i-am ajutat. Dacă vor să plece, atunci noi le vom spune la revedere”, a declarat liderul diplomaţiei turce într-un interviu pentru televiziunea NTV.
 
Conflictul între Berlin şi Ankara s-a reaprins, după ce autorităţile din Turcia au interzis din nou unor experţi parlamentari să viziteze baza militară NATO din Incirlik. Interdicţii similare au avut loc şi în lunile trecute când unor deputaţi ai Bundestag-ului le-a fost refuzată intrarea în Turcia.
 
Autorităţile din Turcia şi-au justificat refuzul de a acorda vize de intrare politicienilor germani prin faptul că Berlinul a recunoscut genocidul contra armenilor de la începutul secolului 20 sau că admite unor activişti kurzi să-şi desfăşoare activitatea pe teritoriul Germaniei. Ultima interdicţie a fost motivată prin faptul că Germania a acordat azil politic unor militari, urmăriţi pentru că ar fi adepţi ai predicatorului Fethullah Gülen, stabilit în America.
 
Gülen este considerat de către Turcia drept organizatorul şi inspiratorul puciului contra preşedintelui Erdoğan, din iulie 2016. În acest context, premierul turc, Binali Yildirim, a avertizat Germania că riscă o anulare a parteneriatului turco-german. Potrivit ziarului „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, premierul a spus marţi că guvernul german trebuie să se decidă între Turcia sau adversarii Turciei.
 
Oficialităţile germane consideră atitudinea Turciei drept „inacceptabilă”. Mai mulţi deputaţi au insistat joi, în cadrul unei şedinţe a comisiei de apărare a Bundestag-lui, ca operaţiunea de retragere a militarilor staţionaţi în Incirlik să nu se tărăgăneze.
 
Germania a cerut miercuri ajutorul Statelor Unite pentru rezolvarea disputei dintre Berlin şi Ankara cu privire la accesul la baza aeriană turcă de la Incirlik.
 
Astfel, în timpul vizitei sale la Washington, ministrul de externe german Sigmar Gabriel i-a cerut secretarului de stat american Rex Tillerson să-şi folosească influenţa după ce Turcia a refuzat accesul unei delegaţii parlamentare germane la baza de la Incirlik, unde se află 268 de militari germani care participă la operaţiunea coaliţiei internaţionale de luptă împotriva grupării Statul Islamic. 

 

citeste totul despre: