Germania îşi ia la puricat spionii şi îşi întăreşte contraspionajul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerhard Schundler, şeful serviciului german de informaţii externe
Gerhard Schundler, şeful serviciului german de informaţii externe

Germania a trecut de la statutul de aliat la cel de ţintă a CIA şi NSA. Acesta este un semn de suveranitate, susţine „Die Welt“. Anterior, în perioada de glorie a Războiului Rece, BND (serviciile de informaţii germane) erau mai mult  o ramură provincială a CIA. Astăzi, BND are  onoarea de a fi infiltrată de către colegii de la CIA. Berlinul a decis să facă o verificare în rândul spionilor săi şi să-şi întărească şi contraspionajul.

Faptul că CIA spiona comisia Bundestagului care ancheta afacerea de ascultare a telefoanelor mobile ale oficialilor germani de către Agenţia Americană de Securitate, NSA, că monitorizează companiile germane pentru a identifica încălcarea embargourilor impus de Statele Unite este scandalos, dar nu surprinzător.
Acest lucru arată că parteneriatul transatlantic are fisuri, ceea ce, iar nu este o surpriză. Războiul rece dintre Est şi Vest poate s-a încheiat după căderea Zidului berlinului, dar există linii noi ale frontului şi nu sunt la fel de uşor de reperat precum Cortina de Fier, scrie cotidianul german „Die Welt“.


Şeful serviciului german de informaţii externe (BND), Gerhard Schindler, a demarat o amplă verificare a structurilor pe care le conduce, pe fondul scandalului de spionaj cu SUA, scrie publicaţia germană „Der Spiegel“.

Miercuri, 9 iulie, Gerhard Schindler a informat organismul de control al Bundestagului cu privire la faptul că a ordonat verificarea bazelor de date interne ale BND. Potrivit „Der Spiegel“, desfăşurarea unei asemenea verificări este destul de dificilă din punct de vedere tehnic, deoarece va fi necesar să se clarifice cine exact dintre cei circa 6.000 de colaboratori ai BND solicitase documente legate în mod direct de domeniul său de activitate.

Verificarea este iniţiată în contextul evenimentelor din ultimele două săptămâni. În data de 4 iulie, a fost arestat un colaborator de 31 de ani al departamentului de relaţii externe al BND, fiind suspectat de spionaj în favoarea SUA. Potrivit surselor interne ale publicaţiei germane, acesta a scos cinci mape cu materiale secrete din centrul departamentului de lângă Munchen, le-a scanat la el acasă, după care le-a adus înapoi, în timp ce copiile au fost predate serviciilor speciale ale SUA.

Printre cele 218 de documente furate au fost protocoale de discuţii, corespondenţa dintre BND şi cancelaria federală, raportul anual al serviciului de spionaj extern şi harta de amplasare a sediilor BND peste hotare.

În afară de aceasta, miercuri au avut loc percheziţii în apartamentul şi la biroul unui alt cetăţean german suspectat de spionaj în favoarea SUA (un colaborator al Ministerului Apărării), iar joi guvernul german a anunţat că îl expulzează pe reprezentantul serviciilor secrete americane de la Ambasada SUA la Berlin.

Cazurile în care au fost descoperiţi în Germania agenţi secreţi ocidentali sunt rare. Mai precis, puţine sunt cunoscute. "Dacă descopeream astfel de cazuri, persoanele în cauză erau expulzate", aflăm de la Bernd Schmidbauer, însărcinat de guvernul federal cu coordonarea serviciilor secrete germane în perioada 1991-1998.

Berlinul întăreşte contraspionajul

Pe atunci, arată el, asemenea cazuri erau tratate cu discreţie. Agenţii respectivi erau retraşi prompt, fără mare tam-tam.De câte ori s-a petrecut aşa, nu se ştie. Aceasta pentru că astfel de ştiri erau rareori făcute publice. Se ştie de pildă, referitor la SUA, de un caz petrecut în 1997. Un diplomat american a încercat atunci să recruteze ca agent un angajat al Ministerului federal al Economiei. În urma anchetei organelor de resort, diplomatului i s-a cerut să părăsească Germania. SUA au respins, ce-i drept, acuzaţiile de spionaj, dar şi-au retras diplomatul.

Reacţia de acum a guvernului de la Berlin are un dublu efect. Ea se adresează, bineînţeles, pe de o parte administraţiei SUA. Al doilea adresant al mesajului transmis SUA prin expulzarea reprezentantului seviciilor secrete americnae din cadrul ambasadei SUA de la Berlin ar fi cetăţenii germani şi politicienii germani, care s-au arătat extrem de indignaţi de dimensiunile pe care le-a luat spionajul aliatului de peste ocean.

Cancelara Angela Merkel a reproşat joi Statelor Unite că îşi folosesc resursele în mod cu totul greşit. În contextul marilor provocări ale prezentului, de pildă în Orientul Mijlociu, spionarea aliaţilor reprezintă "o irosire de forţe", a spus Merkel. "Avem atâtea probleme de rezolvat, aşa încât ar tebui să ne concentrăm asupra esenţialului", a adăugat şefa executivului german, cu referiri la Siria şi Irak.

Ministrul federal al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a vorbit chiar de "prostie", cu referire la SUA. Opoziţia de la Berlin reproşase guvernului că nu întreprinde nimic pentru a clarifica situaţia. Reacţia de acum a Berlinului s-a bucurat de o susţinere largă în rândul tuturor formaţiunilor parlamentare.

Şi serviciile secrete germane vor lua măsuri în urma scandalului de spionaj. Bernd Schmidbauer consideră că ar trebui întărit contraspionajul: "Doar atunci nu-şi va mai putea face oricine de cap în propria noastră ogradă. Atunci nu mai e vorba de prieten sau duşman, ci numai de interese naţionale".
Că acesta e drumul pe care va merge Germania a lăsat să se înţeleagă, joi, şi ministrul federal de Interne, Thomas de Maizière. Şi serviciul de contraspionaj al armatei, MAD, se gândeşte la posibile restructurări.

Washington-ul nemulţumit de reacţia Berlinului
 
Statele Unite au sugerat vineri că nu sunt mulţumite de reacţia autorităţilor germane în afacerea de spionaj, după ce Berlinul a anunţat joi expulzarea şefului serviciilor secrete americane pentru Germania.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a fost mai locvace, vineri, pe tema poziţiei americane, după ce a refuzat pe parcursul întregii săptămâni să comenteze afacerea de spionaj.

"Aliaţi dotaţi cu servicii de informaţii sofisticate, precum Statele Unite şi Germania, înţeleg într-un anumit grad ce activităţi implică aceste relaţii", a declarat el.

"Modalitatea cea mai adecvată de a soluţiona diferendele este de a le trece prin canalele stabilite în privat, nu prin presă", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Este vorba despre o critică la adresa autorităţilor germane? "Vă las sarcina de a interpreta", a răspuns Josh Earnest. În privat însă, oficiali ai administraţiei americane şi-au exprimat nemulţimirile faţă de decizia Germaniei de a răspunde în public în urma descoperirii, se pare, a doi spioni americani în cadrul serviciilor secrete germane.

Josh Earnest a refuzat vineri să confirme dacă şeful CIA pentru Germania a părăsit teritoriul german. Însă oficialul de la Casa Albă a declarat că Washingtonul este conştient de importanţa cazului şi va respecta, "evident, solicitările Guvernului german privind acreditarea şi prezenţa unor diplomaţi americani în Germania".

Cu toate acestea, potrivit lui Earnest, afacerea de spionaj, care intervine după dezvăluiri despre activităţile desfăşurate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) în Germania, nu ar trebui să o împiedice pe Angela Merkel, cancelarul german, să continue cooperarea în dosare sensibile pentru Statele Unite, începând de la impunerea unor noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei, în represalii la anexarea Crimeei.

Noul scandal de spionaj apărut între germania şi SUA nu ar fi putut veni într-un moment mai bun pentru preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, scrie „Time“. Obiceiul american de a-şi spiona aliaţii europeni a fost unul dintre cele mai gustate subiecte în aprilie, când liderul de la Kremlin şi-a ţinut tradiţionala discuţie televizată cu cetăţenii ruşi. Atunci, întrebat ce ton au discuţiile cu liderii europeni, Putin a răspuns ironic: „E greu să vorbeşti cu oameni care discută în şoaptă unii cu alţii când sunt la ei acasă, pentru că se tem că îi ascultă americanii“.

citeşte şi:

Statele Unite nu sunt la prima abatare. O tradiţie lungă de a-şi spiona partenerii strategici iese la iveală în Germania

Serviciile secrete americane îi spionează pe nemţi de foarte mult timp, cu sau fără voia lor. O serie de incidente „date uitării” marchează relaţia sinuoasă dintre politică şi spionaj, atât în cazul ultimului scandal, cât şi în relaţia istorică dintre cele două naţiuni.

Germania a Expulzat reprezentantul CIA de la Berlin

Situaţia pe scena europeană şi internaţională tinde să se complice din ce în ce mai mult. După mai multe acuzaţii aruncate din partea Germaniei către SUA, cu privire la spionarea oficialilor germani, astăzi s-a petrecut un eveniment unic de după cel de-Al Doilea Război Mondial: reprezentantul CIA de la Berlin a fost rugat frumos să părăsească ţara.

Ministrul german de Finanţe: americanii dau dovadă de o „prostie care te face să plângi“

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a apreciat, joi, că Statele Unite dau dovadă de o „prostie care te face să plângi", după descoperirea a două posibile cazuri de spionaj al agenţilor germani în favoarea agenţiilor de informaţii americane, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite