FOTO Figuri exotice în noul Parlament European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cei 751 de eurodeputaţi aleşi duminică, unii atrag atenţia prin traiectoria lor atipică sau opiniile controversate exprimate de-a lungul timpului.

Cei 751 de eurodeputaţi aleşi în scrutinul din 23-26 mai sunt aşteptaţi să-şi intre în curând în noul rol pentru următorii cinci ani. Dacă unii dintre ei sunt politicieni tipici, obişnuiţi, alţii sunt mai „exotici“, fie ca parcurs, fie ca poziţionare ideologică, sau ambele. Iată câteva exemple.

Magid Magid, tânărul refugiat devenit primar ecologist în nordul Angliei

Etichetat drept „cel mai «cool» primar din Marea Britanie“, Magid Magid,  în vârstă de 29 de ani, este originar din Somalia. A sosit pe tărâm englez la cinci ani, ca refugiat de război, şi a crescut în vechiul oraş industrial Sheffield. După un an de mandat la conducerea Primăriei din Sheffield, acum trece Canalul Mânecii pentru a-şi face auzite mesajele pro-toleranţă la Bruxelles şi Strasbourg, în Parlamentul European, ca reprezentant al Verzilor.

Magid Magid FOTO Twitter @MagicMagid

Magid Magid, mereu cu zâmbetul pe buze şi cu şapca de baseball pe cap FOTO Twitter @MagicMagid

Pe lângă toleranţă, pledează pentru incluziune socială şi combaterea rasismului. Nu-l înghite pe preşedintele american Donald Trump, despre care spune că „nu este bun la nimic“.

Silvio Berlusconi, un cavaler de cursă lungă

După 25 de ani în prim-planul scenei politice italiene, Silvio Berlusconi lasă Roma pentru Bruxelles. La 82 de ani, fostul premier italian a obţinut un mandat de eurodeputat pe lista partidului său Forza Italia, membru al grupului conservator PPE. Este la prima experienţă de acest gen.

Imagine indisponibilă

Silvio Berlusconi (centru), alături de liderul partidului de extrema dreaptă Liga Matteo Salvini şi şefa naţionaliştilor din Fratelli d'Italia Giorgia Meloni FOTO EPA-EFE

Potrivit cotidianului italian „La Stampa“, „Il Cavaliere“ şi-a pregătit deja terenul pentru următorii cinci ani. Mai exact, a cumpărat o vilă superbă în capitala Belgiei. Imobilul este dotat cu piscină, sală de forţă şi mari saloane pentru recepţii. Una dintre ambiţiile sale europene este de a convinge Bruxellesul să cadă la pace cu Rusia lui Vladimir Putin, care a anexat Crimeea de la Ucraina şi oferă sprijin separatiştilor proruşi din Donbas.

Pietro Bartolo, medicul din Lampedusa

La vârsta de 63 de ani, medicul Pietro Bartolo îşi face debutul ca politician chiar în cel mai înalt for legislativ din Europa. Publicul l-a descoperit în 2016, în filmul documentar „Fuocoammare“ („Foc pe mare“), regizat de Gianfranco Rosi. „Când violezi o femeie, violezi întreaga umanitate, când torturezi un om, torturezi întreaga umanitate“, se revoltă el în acest documentar premiat cu Ursul de Aur la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. În „Fuocoammare“, îşi prezintă cele trei decenii de experienţă ca medic pe Lampedusa, o insulă din Mediterana ajunsă în centrul atenţiei pe fondul crizei refugiaţilor din vara lui 2015. Lampedusa a devenit atât o poartă de acces în Europa pentru zeci de mii de imigranţi, cât şi un cimitir. Asistând la această situaţie, spune că a văzut „cele mai mari crime care pot fi comise vreodată împotriva umanităţii“.

Pietro Bartolo aşteptând să vorbească despre drama refugiaţilor la conferinţa de presă de la Berlinalele din 2016 FOTO EPA-EFE

Pietro Bartolo aşteptând să vorbească despre drama refugiaţilor la conferinţa de presă de la Berlinalele 2016 FOTO EPA-EFE

Candidat din partea Partidului Democrat, (PD, centru-stânga) a câştigat fără probleme mandatul de eurodeputat. Şi-a propus să contribuie la revizuirea Convenţiei de la Dublin, astfel încât să le dea posibilitatea imigranţilor sosiţi în Italia să se ducă în ţările în care doresc să-şi facă un rost în viaţă.

Nico Semsrott, umoristul german

În Germania, partidul satiric Die Partei a produs o mică surpriză şi şi-a crescut prezenţa în Parlamentul European, de la un eurodeputat în 2014 la doi acum. Nico Semsrott, în vârstă de 33 de ani, se alătură astfel colegului său Martin Sonneborn. „Lol“, a comentat el pe Twitter rezultatul alegerilor de duminică. Într-un filmuleţ publicat pe Facebook, Semsrott le-a promis alegătorilor că îi va dezamăgi într-o zi. „Încă nu ştiu cum“, a glumit el. La fel ca Sonneborn, va fi nevoit să înceteze colaborarea cu Heute-show, o adaptare germană a Daily Show-ului american.

Nico Semsrott FOTO EPA-EFE

Nico Semsrott şi nelipsitul său hanorac de culoare neagră FOTO EPA-EFE

Fondat în 2014 la iniţiativa revistei de satiră Titanic, Die Partei pledează pentru „muncă, stat de drept, protecţia animalelor, elitism şi iniţiativă democratică“.

Kyriakos Velopoulos, un pasionat de comploturi

Kyriakos Velopoulos, în vârstă de 53 de ani, vinde de toate în emisiunea sa de televiziune, de la cărţi şi produse naturiste până la „copii exclusiviste ale unor scrisori scrise de însuşi Iisus“. Lider al partidului Elliniki Lysi („Soluţia greacă“, naţionalist), el a reuşit să obţină peste 4% din voturile elenilor şi să intre în Parlamentul European. A făcut campanie împotrivindu-se schimbării denumirii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Macedonia de Nord.

Kyriakos Velopoulos Captura YouTube

Kyriakos Velopoulos vorbind în faţa telespectatorilor săi Captură YouTube

Este cunoscut pentru un fake-news legat de refugiaţi care a ajuns subiect la CNN. În februarie, Velopoulos a susţinut că Guvernul german oferă bani imigranţilor ca să se ducă la prostituate şi „să nu violeze femei la colţ de stradă“. Potrivit lui, Guvernul grec va face la fel din 2021, pe cheltuiala contribuabililor. Evident, aceasta este o minciună. „Ekathimerini“ scrie că Elliniki Lysi vrea relaţii mai strânse cu Moscova.

Oriol Junqueras, liderul de partid aflat în închisoare pentru secesiune

Aflat în arest preventiv de un an şi jumătate, liderul separatist catalan Oriol Junqueras, în vârstă de 50 de ani, şi-a dorit să ajungă în Parlamentul European pentru a expune acolo „cauza deţinuţilor politici“ din Spania. Însă nu se ştie dacă şeful Stângii Republicane din Catalonia (ERC), care a făcut campanie din închisoare, va primi permisiunea de a-şi exercita mandatul de eurodeputat. El riscă o condamnare la 25 de ani de detenţie pentru rolul jucat în tentativa de separare a Cataloniei de Spania, în toamna lui 2017.

Oriol Junqueras FOTO EPA-EFE

Oriol Junqueras, un separatist înverşunat care vrea să lupte împotriva statului spaniol din hemiciclul european de la Bruxelles FOTO EPA-EFE

Jorge Buxade, franchistul căruia nu-i plac feministele

Ales eurodeputat pe lista partidului de extrema dreaptă Vox, Jorge Buxade Villalba, născut la Barcelona în 1975, are un trecut politic controversat. Fascinat de fascism, acest avocat şi tată a patru copii s-a prezentat drept un simpatizant al dictatorului Franco în alegerile europene din 1995 şi în cele legislative din 1996. Nu îşi reneagă acest aspect al CV-ului său politic, apreciind recent că l-a îmbrăţişat în tinereţe „plin de speranţă şi cu convingeri patriotice“.

Imagine indisponibilă

Jorge Buxade, noua voce a extremei drepte spaniole FOTO EPA-EFE

Totodată, nu-i plac feministele, considerându-le „urâte“ şi prea băgăcioase în viaţa femeilor spaniole. A primit o replică pe măsură.

Brian Monteith, afaceristul scoţian pro-Brexit cu reşedinţa în Franţa

Scoţian la origine, Brian Monteith, în vârstă de 61 de ani, nu are nicio jenă să ceară plecarea Marii Britanii din UE tocmai din locuinţa sa din pitorescul sat francez Trevien. Director de comunicare la grupul de lobby Global Britain, a fost ales eurodeputat într-o circumscripţie din nord-estul Angliei pe lista Partidului Brexit, înfiinţat de curând de eurofobul Nigel Farage.

Brian Monteith Captura YouTube

Brian Monteith, un scoţian care vrea să aparţină unei Marii Britanii ieşită din UE Captură YouTube

Acuzat de ipocrizie, el dă asigurări că va părăsi Franţa pentru a-şi asuma noul rol.

Polonia are şase foşti premier în noul Parlament European

Şase foşti premieri ai Poloniei vor face parte din noul Parlament European, printre care Beata Szydło, care în alegerile din 26 mai a obţinut 524.951 de voturi, mai multe decât orice polonez care a candidat vreodată în acest tip de scrutin, relatează miercuri thenews.pl, potrivit Agerpres.

Premierul polonez Beata Szydlo FOTO EPA

Fostul premier polonez Beata Szydlo FOTO EPA-EFE

Un alt fost prim-ministru polonez care a obţinut un mandat de eurodeputat este Jerzy Buzek, fost preşedinte al Parlamentului European în perioada 2009-2012.

Pe lista foştilor şefi ai Guvernului polonez aleşi duminică membri ai Parlamentului European se mai află Ewa Kopacz, Włodzimierz Cimoszewicz, Marek Belka şi Leszek Miller.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite