Fostul cancelar vest-german Helmut Schmidt a murit la vârsta de 96 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Helmut Schmidt, fost cancelar al Germaniei Federale
Helmut Schmidt, fost cancelar al Germaniei Federale

Fostul cancelar vest-german Helmut Schmidt a decedat, marţi, la vârsta de 96 de ani, informează site-ul publicaţiei Die Welt, citat de Mediafax.

Helmut Schmidt era spitalizat în stare gravă în urma unei obstrucţii vasculare la piciorul drept.

„Situaţia este foarte gravă“, aprecia acum câteva zile medicul personal al fostului cancelar vest-german.

Schmidt a condus Republica Federală Germană în perioada 1974-1982, a pus bazele monedei euro în timpul mandatelor de cancelar, s-a opus cu vehemenţă acţiunilor Armatei Roşii şi a fost o figură importantă a mişcării de centru-stânga în ţara sa, potrivit site-ul agenţiei de presă DPA, transmite Mediafax.
 

Helmuth Schmidt, figură importantă a mişcării de centru-stânga

Helmut Heinrich Waldemar Schmidt s-a născut la Hamburg, pe 23 decembrie 1918, la o lună după încheierea Primului Război Mondial.

A luptat în trupele Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe Frontul de Est şi a devenit social-democrat în timp ce era ţinut prizonier de război de către trupele britanice.

După ce s-a întors din război, a studiat ştiinţele economice şi politice, dedicându-şi întreaga viaţă carierei de politician. În 1953, a fost ales în Parlamentul Germanei (Bundestag), fiind membru al partidului Social-Democrat (SPD).

Cancelar în cea mai dificilă perioadă a Germaniei de Vest

Helmut Schmidt a fost ministru al Apărării, în perioada 1969–1972, şi ministru al Finanţelor, în perioada 1972-1974, apoi cancelar al Germaniei de Vest, în perioada 1974-1982, una foarte dificilă.

El i-a urmat în fruntea Republicii Federale Germane lui Willy Brandt, iar guvernarea sa a fost marcată de marea criză a petrolului şi de lupta împotriva terorismului şi „Fracţiunii Armatei Roşii“.

Germania de Vest, prinsă în mijlocul Războiului Rece, a fost afectată de o serie de atentate teroriste în anii 1970. În 1977, când Germania era destabilizată din cauza activităţilor teroriste ale Armatei Roşii (RAF), de extremă-stânga, abilitatea de a guverna a lui Schmidt a fost testată la maximum. El a refuzat să dea curs solicitărilor RAF, care cerea eliberarea din închisoare a unor membri de-ai săi în schimbul vieţii lui Hans-Martin Schleyer, şeful Asociaţiei Patronilor Vest-Germani, care fusese răpit la Koln. Refuzul lui Schmidt a dus la moartea lui Schleyer.

Un reper în politica externă

Helmut Schmidt a reuşit să se impună ca un reper în politica externă chiar din timpul primului mandat de cancelar. El a fondat summitul G7, care se ţine şi în prezent. De asemenea, fostul cancelar german a continuat strategia predecesorului său de apropiere de Europa de Est.

Bazele monedei euro, intrată în circulaţie în 1999, au fost puse în timpul mandatelor sale de cancelar. Împreună cu fostul preşedinte francez, Valery Giscard d'Estaing, Helmut Schmidt a fondat, în perioada 1978-1979, Sistemul Monetar European (EMS).

Helmut Schmidt a fost căsătorit cu Hannelore, din 1942 până în 2010, când aceasta a decedat. Are o fiică, Susanne, care locuieşte în Londra. Schmidt a mai avut şi un fiu care a murit din cauza meningitei.

A publicat peste 30 de lucrări în care şi-a prezentat ideile politice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite