Formulări vagi şi reguli neaplicabile: Europa ignoră standardele de mediu în negocierile pentru TTIP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
150.000 de oameni au manifestat luna aceasta împotriva TTIP la Berlin FOTO Twitter @NamiConrad
150.000 de oameni au manifestat luna aceasta împotriva TTIP la Berlin FOTO Twitter @NamiConrad

Europa pare să îşi fi încălcat promisiunea de a impune standarde stricte de mediu, arată un document „scurs” în presă de la ultimele negocieri din Miami privind acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite (TTIP).

În ianuarie, UE promitea să impună în negocieri reguli stricte de mediu şi să apere standardele internaţionale în domeniu.

Un document confidenţial obţinut de The Guardian arată că, în capitolul din acord destinat dezvoltării sustenabile, sunt folosite doar promisiuni vagi şi neangajante în legătură cu protecţia mediului.

Documentul nu stipulează nicio obligaţie de a ratfica convenţii internaţionale de mediu, iar modalităţile de a atinge standardele de biodiversitate sau de a stopa comerţul ilegal cu animale sălbatice sunt, de asemena, absente.

Textul recunoaşte „dreptul fiecărei părţi de a îşi determina politici sustenabile de dezvoltare”, însă specialiştii în drept spun că această formulare nu va putea sta în calea investitorilor care, potrivit aceluiaşi act, vor avea dreptul să dea în judeactă statele care adoptă legi care le ameninţă aşteptările legitime de profit.

„Mecanismele de siguranţă oferite pentru dezvoltarea sustenabilă sunt, practic, inexistente, în comparaţie cu cele oferite investitorilor, iar diferenţa este una foarte mare”, spune Tim Gabriel, activist de mediu din Paris. „Capitolul pentru dezvoltare sustenabilă constă într-o serie de declaraţii aspiraţionale şi promisiuni formulate vag, cu un mecanism neclar de soluţionare a disputelor. Are o forţă legală mică sau chiar nulă”.

Draftul conţine o serie de declaraţi generale privind importanţa conservării mediului şi a acţiunii împotriva schimbărilor climatice. Textul nu oferă, însă, definiţii asupra termenilor-cheie folosiţi, precum „niveluri înalte de protecţie” a mediului sau „politici interne eficiente”.

„Aceste noi documente scurse arată că Comisia Europeană nu este serioasă privind protecţia cetăţenilor şi a mediului în contextul negocierilor asupra TTIP. Corporaţiile care poluează pot primi un tratament VIP ca urmare a acestui acord, iar singurul capitol care ar putea oferi protecţia pentru a construi un viitor sustenabil este slab şi imposibil de pus în aplicare”, a declarat Natacha Cingotti, reprezentantă a organizaţiei Friends Of the Earth Europe, care se opune proiectului.

Milioane de europeni, speriaţi de TTIP

Peste un 2,5 milioane de cetăţeni europeni au semnat o petiţie în care au cerut oprirea negocierilor acordului de liber-schimb transatlantic (TTIP). Principala lor sursă de îngrijorare posibilitatea ca companiile multinaţionale să poată folosi mecanismul de rezolvare a disputelor între investitori şi state (ISDS) pentru a da în judecată autorităţile în tribunale private, în care nu există precedente legale.

Acordul TTIP ar trebui semnat până la finalul anului viitor. Opozanţii documentului se tem că acesta va da prea multă putere multinaţionalelor, în dauna consumatorilor şi angajaţilor. Susţinătorii săi spun că va crea o piaţă de 800 de milioane de persoane şi o contrapondere la influenţa economică tot mai mare a Chinei.

La începutul acestei luni, o manifestaţie anti-TTIP de la Berlin a reunit peste 150.000 de protestatari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite