Franţa: Extrema dreaptă franceză destabilizează Guvernul şi opoziţia în urma unui scrutin local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurent Lopez, candidatul extremei-drepte, a câştigat alegerile cantonale din Brignoles, sud-estul Franţei
Laurent Lopez, candidatul extremei-drepte, a câştigat alegerile cantonale din Brignoles, sud-estul Franţei

Frontul Naţional (formaţiune de extremă dreapta) a obţinut o victorie într-un scrutin local în Franţa, destabilizând Guvernul socialist şi opoziţia de dreapta, care se acuzau reciproc, luni, în contextul în care populaţia este sătulă de insecuritate şi criză, relatează AFP.

Candidatul FN Laurent Lopez, un fost cadru în domeniul comercial şi fost boxer, în vârstă de 48 de ani, a obţinut o victorie duminică în alegerile cantonale de la Brignoles, în sud-estul Franţei, cu un scor de 53,9%, împotriva contracandidatului din partea UMP (opoziţie, dreapta), în turul doi al scrutinului.

Divizată, stânga a fost eliminată din primul tur, în acest oraş al cărui primar este totuşi comunist.

Cu cinci luni înaintea alegerilor municipale şi şapte înaintea celor europene, deznodământul acestui duel reprezintă "o chemare la ordine adresată tuturor", potrivit ministrului socialist al Muncii Michel Sapin, în timp ce unii editorialişti îl consideră un succes al "celor care s-au săturat până peste cap".

"Este un viraj (...) care preconizează o voinţă de schimbare a francezilor", şi-a exprimat satisfacţia Marine Le Pen, care revendică deja pentru FN titlul de "primul partid" din Franţa.

"FN a beneficiat de un context local favorabil. Sunt 30 de ani de când partidul progresează în sud, unde obţine cele mai bune scoruri. Pe plan naţional există o mare nemulţumire şi o mare dezamăgire, după un an de la venirea la putere a stângii", declară Nonna Mayer, o directoare pentru cercetare la Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică (CNRS), profesoară la centrul de Studii Europene Sciences-Po.

Preşedintele François Hollande a declarat săptămâna trecută că înţelege "atmosfera de pesimism şi uneori de furie şi frustrare" a francezilor, care se confruntă cu criza. Există peste trei milioane de şomeri în Franţa, iar inegalităţile şi sărăcia continuă să avanseze, în absenţa unei reluări a creşterii economice.

Scrutinul de la Brignoles reprezintă totodată o victorie personală pentru Marine Le Pen, care l-a înlocuit în 2011 pe tatăl ei, Jean-Marie, la conducerea FN, angajând o strategie de ieşire din diabolizare a formaţiunii, cu scopul de a-l transforma într-un partid capabil să guverneze.

"Schimbarea direcţiei la nivelul conducerii FN a netezit un pic imaginea partidului, chiar dacă rămâne, pentru o majoritate a francezilor, un partid cu teze rasiste, de extremă dreapta şi care nu este în măsură să guverneze. Însă Marine Le Pen are o imagine mai bună ca tatăl ei şi este mai populară pentru că nu este asociată, ca el, celui de-al Doilea Război Mondial şi antisemuitismului", continuă Mayer.

Alegerile de duminică marchează totodată eşecul "frontului republican", o uniune a celorlalte partide cu scopul de a opri extrema dreaptă prin susţinerea contracandidatului cel mai bine plasat. La Brignoles, stânga a îndemnat să se voteze pentru candidatul dreptei în turul doi.

Luni, premierul Jean-Marc Ayrault i-a vizat în mod direct pe liderii UMP, acuzându-i că nu mişcat nici măcar un deget să îşi apere candidatul.

Liderul dreptei Jean-François Copé a reacţionat imediat afirmând că "rezultatul de la Brignoles este în primul rând o sancţionare a unei administrări dezastruoase la nivel local şi calamitoase la nivel naţional", denunţând o "alianţă obiectivă între FN şi PS".

În opinia lui Mayer, "stânga şi dreapta îşi aruncă una alteia responsabilitatea pentru că toţi sunt paralizaţi, nu ştiu ce să facă". În schimb, responsabilităţile sunt împărţite± "stânga, divizată, a fost eliminată din turul întâi, iar strategia dreptei amestecă liniile cu sextrema dreaptă în problemele imigraţiei şi insecurităţii".

Un deputat socialist, Jean-Christophe Cambadélis, consideră că în Franţa îşi face apariţia "tripardidismul".

Posibile cauze ale dezastrului dreptei şi stângii

Frontul Naţional, care exploatează un val de nemulţumire, alimentat de recesiune, la adresa principalelor două partide din Franţa, îşi pregăteşte cea mai mare campanie organizată vreodată, pentru a înregistra succese atât la alegerile locale cât şi la alegerile europene din luna mai, scrie „Financial Times“.

Săptămâna trecută, un sondaj de opinie a plasat prima dată Frontul Naţional pe primul loc în cursa pentru scrutinul european, cu o susţinere de 24%, cu două puncte în faţa UMP şi cu cinci în faţa Partidului Socialist.

De altfel, ministrul de interne, Manuel Valls, a declarat pentru „Financial Times“, într-un interviu acordat săptămâna trecută, că este posibil ca Frontul Naţional să se impună drept principalul partid la alegerile europene.

Lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, o figură carismatică, încearcă să profite de scăderea record a popularităţii actualului preşedinte François Hollande - în condiţiile în care un sondaj, efectuat duminică, arăta că indicele de popularitate al acestuia a ajuns la 26% - şi de anxietatea puternică, la nivel naţional, generată de rata ridicată a şomajului şi de o economie care luptă să iasă din recesiune.

Jean-François Cope, preşedintele actual al UMP, a dat vina pentru victoria Fontului Naţional în Brignoles pe conducerea 'dezastruosă' a stângii.

Pe de altă parte, Frontul Naţional a profitat, de asemenea, de conflictul existent în cadrul UMP asupra conducerii partidului. Deşi fostul preşedinte Sarkozy a semnalat că are în vedere o întoarcere după înfrângerea în faţa lui François Hollande de anul trecut, o serie de alte figuri importante ale partidului, în special fostul premier François Filon, se luptă, de asemenea, pentru supremaţie.

Victoria Frontului Naţional poate fi pusă, de asemenea, pe seama unei prăbuşiri a „frontului republican“ - o iniţiativă rezultată în urma dorinţei comune a UMP şi a Partidului Socialist de a se sprijini reciproc în confruntarea directă cu extrema-dreapta. În prezent, însă, UMP pare să fi abandonat ideea, iar alegătorii de stânga par din ce în ce mai reticenţi să o urmeze, în pofida apelurilor liderilor socialişti.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite