Ebola ajunge în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot spaniol care a contractat virusul în Liberia va fi repatriat miercuri. Preotul romano-catolic în vârstă de 75 de ani va fi tratat în condiţii de carantină strictă, la Madrid, operaţiune pentru care spaniolii vor cheltui un milion de euro. Alte două persoane infestate au fost repatriate în SUA, un bărbat suspectat de infestare stă în carantină la New York, iar un potenţial infestat a murit în Arabia Saudită.

Până în această dimineaţă, 887 de persoane au murit după ce au contractat virusul Ebola în această epidemie, cea mai violentă de până acum, cu focar în Liberia, vestul Africii. 

Doi americani - un doctor şi o asistentă - au fost repatriaţi în SUA, însă doctorii de la spitalul din Atlanta la care sunt trataţi anunţă că au înregistrat evoluţii pozitive. În acelaşi timp, la spitalul Mount Sinai din New York, un bărbat care se întorsese recent din Liberia este ţinut în carantină şi aşteaptă rezultatele testului pentru a se stabili dacă are sau nu Ebola. 

La Jeddah, în Arabia Saudită, un bărbat a murit miercuri dimineaţă, înainte ca testele să arate dacă este sau nu infestat. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, se întorsese recent dintr-o călătorie în Sierra Leone, a fost internat cu simptome specifice infestării cu Ebola. 

Spaniolii au repatriat astăzi un preot misionar care, la fel ca americanii, a contractat virusul în timp ce încerca să-i ajute pe cei deja infestaţi, la spital Sfântul Iosif din Monrovia, capitala Liberiei. Atunci când a fost depistat cu virusul, preotul Miguel Pajares se afla deja în carantină, alături de alţi cinci misionari, după ce un director al spitalului murise, duminică, din cauza infestării. 

Preotul lucra în Liberia de mai bine de 50 de ani, din care ultimii şapte ani i-a petrecut lucrând la Spitalul Sfântul Iosif. 

image

Dintre cei cinci misionari cu care preotul se afla în carantină, alţi doi au fost depistaţi cu virusul - o femeie din Congo şi una din Guinea. „Am febră. Nu am poftă de mâncare, din partea mea n-aş mânca deloc, mă dor foarte tare încheieturile. Am nevoie de ajutor să mă pot deplasa”, a declarat luni doctorul pentru postul în spaniolă al CNN. „Sperăm că vom putea fi evacuaţi. Pentru noi ar fi o bucurie imensă pentru că, dacă vom fi duşi în Spania, am fi în mâini bune şi ne-am putea însănătoşi, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus preotul. 

Din martie încoace, peste 1.600 de persoane au contractat virusul Ebola în vestul Africii, o zonă în care, până acum, nu mai existaseră focare epidemice. Aceasta este cea mai mare epidemie de Ebola din istorie. 

Până în dimineaţa de 6 august, 887 de persoane muriseră din cauza infectării în Liberia, Sierra Leone, Guinea şi Nigeria. Asta înseamnă o rată de 55% a mortalităţii raportat la numărul celor care au contractat virusul. 
 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se întruneşte, astăzi, de urgenţă pentru a discuta despre căile de luptă împotriva virusului mortal Ebola. Până joi, experţii urmează să decidă dacă vor declara stare de urgenţă la nivel mondial în domeniul sănătăţii.

Decizia ar putea include restricţii de călătorie în statele afectate.

Click pe imagine pentru a mări

image

„Această tulpină a virusului Ebola aduce o probabilitate de 90% de a muri după infestare. Este o rată spectaculoasă după orice standard, este unul dintre cele mai letale virusuri din din câte există”, declara la începutul lunii iulie cercetătorul Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola. Atunci, bilanţul morţilor era de 467 persoane. 

Infestarea cu virusul Ebola are, la început, simptome similare cu răceala - dureri de cap, febră, greaţă. Însă virusul evoluează foarte rapid, apare hemoragia rapidă, incontrolabilă. Asta îi omoară până la urmă pe oameni. 

ebola grafic

Nu există antidot pentru virusul Ebola, însă, teoretic, boala ar trebui să fie uşor de combătut, spune Piot. „Trebuie să intri în contact foarte apropiat pentru a te infesta. Doar a sta în autobuz lângă cineva care are Ebola nu reprezintă o problemă”, spune cercetătorul. 

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei seringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia, spune doctorul. 

infografi Ebola AFP

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că actuala epidemie este şi cea mai periculoasă de la descoperirea virusului. Margaret Chan, directorul OMS, a declarat vineri că epidemia avansează într-un ritm mai rapid decât eforturile pentru limitarea acesteia, atrăgând totodată atenţia asupra unor potenţiale „consecinţe catastrofale”. 

Lupta cu virusul ucigaş Ebola: ce se întâmplă cu persoana infectată cu boala

Chan a subliniat şi riscul major de răspândire a virusului în afara continentului african, după ce mai multe persoane infestate au călătorit la bordul unor curse internaţionale înainte de a fi depistate ca purtătoare ale virusului. Până acum, peste 700 de persoane au murit după ce au contractat virusul, iar focarul se află, cel mai probabil, în Liberia. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/cea-mai-periculoas-epidemie-ebola-din-istorie" target="_blank">View the story "Cea mai periculoasă epidemie Ebola din istorie" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite