Donald Tusk: Afluxul masiv de imigranţi este un război hibrid împotriva blocului comunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele ţări din vecinătatea blocului comunitar folosesc imigranţii ca pe o „armă“ într-un „război hibrid“ pe care l-au început împotriva acestuia pentru a obţine favoruri, a declarat marţi preşedintele Consiliului European (CE), polonezul Donald Tusk, care a criticat totodată decizia cancelarului german Angela Merkel de a deschide graniţele ţării sale pentru solicitanţii de azil sirieni, relatează The Telegraph.

Această declaraţie incendiară a fost făcută de Donald Tusk după anunţarea unui acord de intensificare a cooperării între Uniunea Europeană (UE) şi Turcia, ce prevede sporirea asistenţei financiare oferite de Bruxelles Ankarei în schimbul înfiinţării pe teritoriul turc a şase noi tabere de imigranţi.

Potrivit unor surse, declaraţia lui Tusk nu a fost o aluzie la Turcia, ci o referire la actuali sau foşti lideri din ţări situate în vecinătatea UE, precum fostul dictator libian Muammar al-Gaddafi, care a ameninţat că va face astfel încât Europa să devină un continent „negru“. Libia, o ţară afectată de haos după înlăturarea lui al-Gaddafi de la putere, în octombrie 2011, este una dintre rutele folosite de imigranţii care fug de sărăcie şi războaie şi încearcă să ajungă cu orice preţ în Europa.

Cu toate că Donald Tusk nu s-a referit la Turcia, oficialii europeni sunt tot mai frustraţi după vizita lui Recep Tayyip Erdogan la Bruxelles, deoarece preşedintele turc a refuzat să garanteze securizarea frontierei maritime dintre ţara sa şi Grecia. Conform ultimelor date, aproximativ 310.000 de imigranţi au ajuns în acest an în Grecia după ce au traversat Marea Egee dinspre Turcia. În acest context, liderii europeni sunt  convinşi că Turcia poate face mai multe pentru a stopa afluxul masiv de imigranţi.

„Mulţi dintre vecinii noştri privesc cu satisfacţie la problemele noastre“ şi vor să obţină favoruri în schimbul opririi afluxului masiv de imigranţi, s-a adresat preşedintele CE în faţa europarlamentarilor, potrivit The Telegraph.

„Pentru noi, refugiaţii (…) chiar au nevoie de ajutor. Totuşi, în jurul nostru există şi forţe pentru care afluxul de refugiaţi este doar o afacere murdară ori un pretext de târguială politică ieftină“, a spus el.

„Devenim, treptat, martorii apariţiei unei noi forme de presiune politică, iar unii vorbesc chiar despre un nou tip de război hibrid, în care valurile de imigranţi sunt un instrument, o armă împotriva vecinilor. Acest lucru necesită o deosebită sensibilitate şi responsabilitate din partea noastră “, a subliniat Tusk.

Totodată, fostul preşedinte polonez a criticat-o pe Angela Merkel pentru decizia acesteia de a permite sirienilor să ceară azil în Germania, deşi călătoria către această ţară trece şi prin alte state membre UE. Politica de „bun venit“ (Wilkommen Politik) a Berlinului este un „magnet“ pentru „milioane“ de afgani şi pakistanezi, a denunţat Donald Tusk. A fost un „frumos gest moral“, dar Angela Merkel se află acum în faţa unui „examen al responsabilităţii pentru protejarea comunităţii politice europene şi a frontierelor externe“ ale UE, a adăugat el.

Dacă frontierele externe ale UE nu vor fi securizate, spaţiul de liberă circulaţie Schengen riscă să se prăbuşească, iar temerile ce vor creşte în rândul populaţiei europene vor favoriza ascensiunea partidelor radicale, a avertizat preşedintele Consiliului European.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite