Didier Reynders, vicepremierul Belgiei: Carta Albă - „Cimentul Uniunii Europene, acestea sunt valorile noastre comune. Să le apăram“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Didier Reynders Foto: EPA/EFE
Didier Reynders Foto: EPA/EFE

Vicepremierul Belgiei, Didier Reynders, abordează într-un editorial pentru cotidianul „Adevărul“ tema valorilor comune europene şi a importanţei lor în contextul actual.

Anul acesta a fost marcat de procese electorale foarte diferite, dar având o constantă: o creştere netă a partidelor populiste la cele două extreme ale eşicherului politic, partide care pledează pentru respingerea celuilalt, pentru izolaţionism naţional şi abandonarea proiectului european. În unele cazuri, o formă de tresărire de ultim moment a împiedicat venirea la putere a acestor tendinţe, în altele cazuri este mai puţin sigur ... Dar pericolul nu a trecut încă. Dimpotrivă, va trebui să fim vigilenţi dacă vrem să împiedicăm ca anumite valori fundamentale ale democraţiilor noastre, cele care au fondat construcţia Uniunii Europene, să fie puse sub semnul întrebării.

Aceste valori nu numai că oglindesc angajamentul nostru de a fi membri ai Uniunii Europene, ele reprezintă şi cimentul Uniunii, pe care se bazează solidaritatea europeană, credibilitatea noastră externă şi viitorul nostru comun. Aceasta nu este o chestiune poloneză sau maghiară. În Belgia, şi în toate ţările europene, riscurile sunt reale. Mă gândesc la criza migraţiei sau la atacurile teroriste, care au dus la o aşa nesiguranţă, încât există riscul să adoptăm măsuri care ar putea afecta realizările noastre în materie de democraţie şi stat de drept.

Mai mult ca niciodată, în interiorul Uniunii Europene, trebuie să avansăm în mod proactiv în ceea ce priveşte subiectele fundamentale ale societăţii noastre: apărare şi securitate, dar şi o politică comună a migraţiei care să recunoască principiul unei responsabilităţi şi solidarităţi împărtăşite. Trebuie să aprofundăm Uniunea economică şi monetară, să lucrăm la Uniunea bancară şi să consolidăm guvernanţa economică. În cele din urmă, cetăţenii noştri se aşteaptă să dezvoltăm în sfârşit o veritabilă Europă socială.

În acest context aflat într-o continuă schimbare, am pledat în ultimii doi ani pentru o evaluare a situaţiei drepturilor omului în Statele membre ale Uniunii Europene. Ţările candidate sunt subiectul unei analize minuţioase nu numai din punct de vedere economic, ci şi din punct de vedere al respectării bunei guvernări şi a Statului de drept, care fac parte din "Criteriile de la Copenhaga". După aderare, situaţia economică şi bugetară a Statelor este în continuare supusă unui control periodic şi atent al Comisiei, dar respectarea democraţiei, a Statului de drept, a drepturilor omului şi a minorităţilor nu mai sunt abordate. De aceea salut importanţa acordată de Comisie Statului de drept în noua sa strategie pentru Balcani, publicată pe 6 februarie.

Din acest motiv, mi se pare esenţial să analizăm în fiecare an situaţia drepturilor omului şi a Statului de drept în cadrul Uniunii, sub forma unei evaluări inter pares. Această revizuire periodică ne-ar permite să identificăm foarte devreme riscurile unui derapaj şi să propunem măsuri corective în timp util. Fiecare stat membru ar putea astfel să pună întrebări şi să facă recomandări. Modalităţile concrete ale acestui mecanism vor trebui definite, dar putem deja avansa anumite principii: un mecanism politic, în care toate Statele membre să fie pe picior de egalitate. Acest nou mecanism ne va împiedica să aşteptăm ca situaţia să se înrăutăţească până în punctul în care să fim nevoiţi să declanşăm faimosul articol 7 din Tratatele Uniunii Europene, articol despre care s-a discutat mult în ultima vreme cu referire la evoluţiile din unele State membre. În prezent, punerea în aplicare a prezentului articol poate conduce la suspendarea unui Stat membru atunci când se constată o încălcare a Statului de drept, dar procedura de activare este greoaie.

  

Dacă trebuie să facem acest lucru pentru a ne reafirma voinţa de a fi europeni, este de asemenea indispensabil să punem în aplicare un astfel de mecanism pentru a rămâne credibili şi legitimi pe scena internaţională, având în vedere rolul foarte activ al Uniunii Europene ca apărător al drepturilor omului.

Evoluţiile politice din interiorul Statelor noastre au arătat că avem nevoie mai mult ca niciodată să ne reafirmăm adeziunea comună la valorile universale ale Statului de drept şi ale respectării drepturilor omului. Stabilirea unui dialog în cadrul Uniunii cu privire la aceste drepturi fundamentale ne-ar permite să facem acest lucru consolidând în acelaşi timp credibilitatea Uniunii pe scena internaţională. Această iniţiativă beneficiază deja de sprijinul a jumătate din Statele membre UE precum şi de cel al Parlamentului European. În plus, Comisia a anunţat o iniţiativă pivind Statul de drept pentru acest an, ceea ce mă bucură foarte mult. La rândul său, Belgia va continua să se mobilizeze pentru a convinge şi mai multe state membre şi pentru a menţine viu elanul creat prin lansarea acestei propuneri. Belgia poate conta, de asemenea, pe angajamentul meu personal.

Didier Reynders,

Viceprim-ministru şi Ministru de Externe al Regatului Belgiei

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite