De ce este prea scumpă apărarea Europei INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele UE nu achiziţionează în comun sisteme de apărare, preferând să cumpere echipamente de la producătorii naţionali, ceea ce fragmentează piaţa europeană şi favorizează creşterea costurilor.

Uniunea Europeană ca bloc are cele mai mari cheltuieli de apărare din lume după Statele Unite. Însă costurile ar putea scădea considerabil în cazul în care cheltuielile militare ar fi făcute în comun, arată o analiză realizată de compania de consultanţă McKinsey şi citată de Politico.eu.

Potrivit studiului, realizat pentru Raportul Conferinţei de Securitate de la München, eveniment ce a avut loc în perioada 17-19 februarie, Europa ar putea economisi până la o treime din sumele alocate pentru echipamentul militar. Tot ce ar trebui să facă ar fi să-şi coordoneze investiţiile şi să recurgă la mai puţini furnizori.

În momentul de faţă, multe state membre favorizează producătorii naţionali de armament. Mai precis, afirmă sursa citată, circa 80% din achiziţiile din UE sunt făcute la nivel naţional, ceea ce a dus la o fragmentare a pieţei de apărare pe continentul european.

Avantaj pe termen lung

„Prin achiziţionarea în comun s-ar putea economisi până la 30% din costurile legate de investiţiile anuale europene în apărare“, se arată în raportul celor de la McKinsey.

Totodată, analiza lor sugerează că unirea eforturilor de achiziţionare şi reducerea numărului de furnizori ar putea duce la o economie de 11 miliarde de euro în ceea ce priveşte investiţiile suplimentare pe termen lung.

Întărirea cooperării militare în Europa şi creşterea cheltuielilor militare ale statelor UE au primit un imbold ca urmare a faptului că noul preşedinte al SUA, Donald Trump, a avertizat aliaţii din cadrul NATO că trebuie să-şi achite contribuţiile promise pentru apărare. În caz contrar, a sugerat actualul lider al Casei Albe, SUA ar putea să nu le sară în ajutor în cazul unui atac.

În noiembrie, UE şi-a prezentat, la rândul său, planul de apărare, care include un fond consacrat achiziţiilor comune de tehnică militară, estimat la aproximativ cinci miliarde de euro pe an.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite