De ce este Brexit-ul Bun

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen Brexit Brandan E. Reynolds (Africa de Sud) FOTO Twitter @brandanrey via France TV Info

Eşec al clasei politice de la Londra, ce s-a jucat cu opinia publică din Marea Britanie şi ani la rând a aruncat tot ceea ce nu a ieşit bine asupra Uniunii Europene, cu o totală iresponsabilitate. Apoi populismul şi aducerea la urne a scos pe londonezi afară din cel mai puternic club economic al lumii. Dar ieşirea Marii Britanii ar putea însemna regândirea proiectului european în termeni mult mai clari.

Uniunea Europeană se va consolida după plecarea Marii Britanii. În ultimii ani aceasta a fost cea care a înfrânat permanent orice încercare de mai multă Europă. Orice încercare de centralizare, lucru normal atunci când vrei să consolidezi, a fost blocată de votul Marii Britanii.

Dar nu numai asta. Politicienii englezi nu au fost nici corecţi şi nici solidari, aşa cum Bucureştenii sunt solidari cu cei din Suceava sau Cluj.Au vrut totul pentru ei şi nimic pentru ceilalţi.

În capitalele europene, la nivel de conducere nu se vede nici o dramă în retragerea Marii Britanii ci doar oportunităţi. Aş putea spune că parcă de peste tot se simte un iz de bucurie. De aici şi calmul, relaxarea cu care a fost primi mesajul la Berlin, Roma, Paris şi chiar la Bucureşti. Practic de aici vine şi neintervenţia Europei în această dezbatere aparent internă: lasă-i să plece.

Când România şi-a deschis piaţa economică şi a fost cumpărată, uneori nu tocmai legal, de companiile occidentale, inclusiv cele din Marea Britanie, a fost bine. Capitalul a circulat dar mult prea puţin de  la ei spre noi şi mult prea mult de la noi spre ei. Când a fost vorba să se deschidă şi spre ceea ce noi puteam oferi mai bun, respectiv forţa de muncă, nu a mai fost atât de bine.

Dacă autorităţile din România au promovat în mod corect europenismul, nu acelaşi lucru l-au făcut politicienii englezi. 

Nu e nici o dramă în ieşirea Marii Britanii, ţară care făcea notă discordantă şi ce se opunea permanent oricărei reforme ce ar fi condus la consolidarea Uniunii Europene.

Fără Maria Britanie creşte semnificativ importanţa şi probabilitatea de reuşită a proiectului Statelor Unite ale Europei.

Pentru România cu siguranţă nu va fi mai rău. Acum flancul estic al Europei capătă mai multă greutate iar centrul financiar va dori să stabilizeze şi mai mult regiunea prin investiţii. SUA va dori să capete mai mult control ca să echilibreze presiunea exercitată de axa Berlin-Paris.

Franţa şi Germania au trecut deja la conducerea Uniunii Europene şi îşi propun o nouă abordare, împiedicată până acum de Marea Britanie, singurul stat care era cu un permanent Nu în braţe.

Uniunea Europeană nu se va destrăma, deoarece cine conta şi a avut de plecat a făcut-o deja. Practic statele care ar mai putea face acest lucru sunt atât de irelevante încât ieşirea din Uniunea Europeană le-ar arunca într-o criză continuă.

Germania nu mai este dispună să negocieze condiţii favorabile. Uniunea Europeană, în noua ei structură, trebuie să se protejeze, inclusiv economic. Este normal ca aşa să se întâmple. Zeci de miliarde de euro care acum se află în Londra vor fi retraşi uşor spre continent deoarece Uniunea Europeană nu va accepta să nu îşi dezvolte propriul centru financiar. Investitorii din Anglia se vor vedea cu o piaţă mult restrânsă, deoarece circulaţia banilor, bunurilor şi a forţei de muncă va fi supusă unor reguli stricte.

Uniunea Europeană se va menţine ca cel mai puternic sistem economic de pe glob, unul ce se va extinde permanent, probabil spre Nordul Africii, concomitent cu Est-ul Europei.

Europa franco-germană se va duce în mod liber spre Est, aşa cum permanent a dorit. Cu mai puţine condiţii şi mai multă solidaritate europeană, inclusiv Ucraina poate să spere acum la un viitor european, deoarece o bună partea din influenţa rusă se făcea prin intermediul Marii Britanii.

Este evident că Marea Britanie şi-a pierdut astăzi influenţa globală. Am siguranţa că politicienii englezi vor face eforturi disperate ca aceste referendum să nu producă efecte şi cel mai probabil că vor mai realiza o chemare la urne pentru a se dezbate acest subiect. S-ar putea ca cetăţenii Marii Britanii să fie chemaţi să ratifice tratatul de plecare şi acesta să fie respins.

Rămâne să vedem ce ne va pregăti viitorul, dar am toată încrederea în mai bine.

P.S. Pe de cealaltă parte, Uniunea Europeană trebuie să caute soluţii pentru a se adresa direct cetăţenilor săi, inclusiv cei din Marea Britanie. Aceştia din urmă au fost supuşi câţiva ani unei puternice campanii de dezinformare care a condus în cele din urmă la acest rezultat.

Şi cu toate acestea, trebuie la Berlin, Paris, Roma sau Bucureşti să nu uităm că aproape jumătate din englezi au votat, contrar campaniei de dezinformare, pentru o Europă liberă, unită şi puternică. Marea parte a tinerilor din Regatul Unit au votat în acest sens. Trebuie căutate soluţii pentru aceştia, iar viitorul lor nu trebuie decis de cei mai în vârstă.

Europa trebuie să ofere şansa acestora să rămână cetăţeni ai Uniunii Europene, adică să li se ofere şansa de a nu pierde acest drept. România are această experienţă cu Republica Moldova iar ea trebuie acum extinsă.

Are dreptul Uniunea Europeană să îşi părăsească cetăţenii doar pentru că politicienii au fost iresponsabili? Eu cred că Nu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite