Cum şi-a revenit armata ucraineană
0Schimbare În rândul forţelor armate trimise să elibereze estul Ucrainei din mâinile separatiştilor proruşi se simte un tonus nou, mai ales după instalarea în funcţie a preşedintelui Petro Poroşenko.
În luna mai, când a început operaţiunea antiteroristă, forţele de securitate guvernamentale erau timorate, slab echipate, prost hrănite, cu moralul la pământ, iar dezertările se ţineau lanţ. Şi aşa multă vreme această situaţie s-a menţinut. Mai multă încredere a prins armata ucraineană după ce preşedintele Petro Poroşenko a fost investit oficial în funcţie, a anunţat sfârşitul armistiţiului şi a ordonat trupelor sale să înăbuşe rebeliunea prin folosirea forţei. O armată ucraineană complet diferită a apărut pe front, a cucerit Slavianskul şi Kramatorskul şi acum asediază Doneţkul şi Luganskul, scrie publicaţia „New York Times“.
Sprijin american
„Armata a învăţat să lupte“, declară Mikola Sungurovski, director de programe militare la Razumkov Center din Kiev. Forţele armate ucrainene au beneficiat de înrolarea a mii de voluntari, de donaţiile financiare ale ucrainenilor. Un om de afaceri din Kiev a strâns 35.000 de dolari şi a construit o dronă de supraveghere pe care a donat-o armatei. Oameni simpli au pus mână de la mână şi au adunat bani pentru repararea vehiculelor blindate, transportoarelor de trupe şi a restului de echipament militar. Mulţi ucraineni au trecut graniţa în Polonia de unde au cumpărat veste antiglonţ, căşti de protecţie şi muniţie pentru soldaţi.
La aceasta s-a adăugat sprijinul din partea Occidentului. SUA au trimis un ajutor de 23 de milioane de dolari, inclusiv cinci milioane de dolari pentru achiziţionarea de ochelari cu vedere pe timp de noapte, de veste antiglonţ, echipament de comunicaţii şi chiar pachete cu hrană.
A depăşit inhibiţia de a trage în compatrioţi
Dar şi mai importante au fost două elemente: reorganizarea lanţului de comandă şi, de asemenea, o mare schimbare psihologică. Soldaţii au depăşit dificultatea mentală de a trage în compatrioţii lor, o problemă serioasă după ce forţele speciale uciseseră aproximativ 100 de protestatari iarna trecută în timpul revoltelor civile din Piaţa Independenţei din Kiev, la ordinul fostului preşedinte Viktor Ianukovici.
„Au trecut peste bariera aceea psihologică în care militarii se temeau să tragă în oameni“, spune Sungurovski. „Aveau această piedică după EuroMaidan. Trebuiau să tragă nu numai în oameni, ci în proprii lor oameni. După ce Armata a fost restructurată şi a devenit mai clar cine sunt ai noştri şi cine erau inamicii, operaţiunile militare au devenit mult mai eficiente“, crede expertul.
Separatiştii îşi fac armată profesionistă
Liderii autoproclamatei republici populare Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat instituirea stării de război în regiune. Anunţul a fost făcut public de comandantul şef al insurgenţilor din Doneţk, Igor Strelkov. Potrivit postului de televiziune republican Canalul 1, Strelkov a mai precizat că armata va fi formată din militari profesionişti angajaţi cu contract. Începând din luna iulie, militarii angajaţi cu contract vor primi între 5.000 - 8.000 de grivne (echivalentul a 14.000 - 23.000 de ruble sau a 310-500 de euro).