Cum aşteaptă soldaţii şi localnicii din estul Ucrainei următoarea mişcare a Rusiei. „Când aud un zgomot, începe să-mi bată inima puternic” | Reportaj BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul / Graniţa dintre Ucraina şi Rusia, văzută din satelit
FOTO: Arhiva Adevărul / Graniţa dintre Ucraina şi Rusia, văzută din satelit

Liniile de front din estul Ucrainei sunt înzăpezite, iar artileria grea este în mare parte tăcută. Dar în pustiul iernii, lunetiştii sunt pregătiţi. Militarii şi localnicii din estul Ucrainei descriu starea de anticipare în care se află în această perioadă de turbulenţe internaţionale într-un reportaj realizat de BBC.

Conflictul din partea estică a Ucrainei a rămas îngheţat din 2014, când separatiştii, susţinuţi de Moscova, au cucerit părţi din regiunea Donbas. Cel puţin 13.000 de persoane au fost ucise atunci, atât combatanţi, cât şi civili. Acum, liderii occidentali avertizează cu privire la un pericol mult mai mare: o invazie a Rusiei la scară. Dacă aceasta ar avea loc, frontul estic ar fi un loc uşor de început, rebelii pro-ruşi de aici deschizând calea. 

Maria încearcă să nu se streseze în legătură cu toate acestea. Are 26 de ani şi face parte din brigada 56 de infanterie din Ucraina. Se află în tranşee, înarmată cu un Kalashnikov. 

„Încerc să evit politica şi să nu mă uit la televizor, încerc să nu mă îngrijorez prea mult. Dar noi suntem pregătiţi. Am avut o mulţime de antrenamente. Înţeleg că nu va fi ca un exerciţiu de antrenament, va fi greu pentru toată lumea. Dar moralul nostru este ridicat şi ne menţinem poziţia”, a spus Maria reporterilor BBC

Doi dintre fraţii Mariei au servit în garda naţională a Ucrainei. Fratele ei mai mic va merge în curând pe front, ca mitralior de tancuri. Acasă, părinţii ei pensionari au grijă de fiul ei de patru ani. Războiul Mariei se rezumă la viitorul ţării sale, dar unele voci spun că s-ar putea să fie vorba de mult mai mult decât soarta Ucrainei. În joc se află acum forma viitoare a NATO şi ordinea de securitate stabilită în Europa.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat asupra unei „posibilităţi clare” ca Rusia să invadeze în februarie şi, prin aceasta, să „schimbe lumea”. Premierul britanic Boris Johnson a invocat ororile din Cecenia şi Bosnia. Însă îngrijorarea internaţională crescândă este în contradicţie cu ceea ce spun unii ucraineni.

„Nu cred că ruşii vor veni. Îmi cred ochii şi urechile. De fapt, este mai linişte acum decât luna trecută. Acesta este doar un război informaţional”, a declarat un asistent social din est, care nu a dorit ca numele să îi fie publicat. Acest refren, „nimic de văzut aici”, este reluat în mod regulat de preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Însă unii localnici se tem cu adevărat. „De fiecare dată când aud un zgomot, începe să-mi bată inima puternic”, a declarat Ludmilla Momot, o bătrână de 64 de ani. Ea ştie prea bine ce pot face Moscova şi aliaţii săi. Casa ei de 30 de ani, din satul Nevilske, a fost distrusă în noiembrie anul trecut de bombardamentele separatiştilor. Ea s-a întors în Nevilske, acum un oraş fantomă, pentru a le arăta reporterilor ruinele.

„Aceasta este o rană care va dura pentru tot restul vieţii mele”, a spus ea printre lacrimi, uitându-se la gaura deschisă în locul în care se afla uşa de la intrare. „A trebuit să mă târăsc dintre dărâmături în cămaşă de noapte. Aveam picioarele însângerate. Este al optulea an de război, cât timp mai să mai continue suferinţa noastră?".

Întrebată ce i-ar transmite preşedintelui rus Vladimir Putin, Ludmilla a avut un mesaj simplu: „Să faci pace. Să ajungeţi la un consens. Sunteţi cu toţii adulţi educaţi. Să faceţi pace astfel încât oamenii să poată trăi liberi, fără lacrimi şi suferinţă.”

Jocul final al liderului rus rămâne neclar. Masarea celor peste 100.000 de soldaţi de-a lungul graniţei ucrainene pare să aibă scopul de a forţa concesii din partea NATO, mai degrabă decât de a cuceri o nouă bucată din ţară. Un scenariu posibil este o incursiune limitată, cu forţe trimise doar în estul Ucrainei, scrie BBC. Kremlinul ar încerca probabil să le prezinte drept „forţe de menţinere a păcii”, protejând deţinătorii de paşapoarte ruseşti. Moscova a eliberat sute de mii de paşapoarte în teritoriile deţinute de separatişti. 

Dar preşedintele Putin a obţinut deja o victorie, fără să tragă un foc de armă. A vulnerabilizat statul vecin şi a forţat comunitatea internaţională să acorde atenţie fiecărui cuvânt al său. Dar mulţi lideri occidentali se tem că el nu se va mulţumi cu atât.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite