De la muziciană profesionistă la opozantă politică: Cum a ajuns Maria Kolesnikova liderul protestatarilor din Belarus
0Maria Kolesnikova, o muziciană profesionistă la flaut lipsită de experienţă politică, pare puţin calificată să se bată parte în parte cu temuta securitate de stat KGB din Belarus, dar ultima ei acţiune a arătat că este capabilă de asta, relatează Associated Press.
Kolesnikova a dejucat, marţi, tactica autorităţilor de a o expedia în Ucraina alături de alţi opozanţi: şi-a făcut bucăţi paşaportul înainte ca agenţii KGB să ajungă cu ea la graniţă, astfel că autorităţile au fost nevoite să o reţină pe teritoriul Belarus.
„Am fost fericită că Maşa le-a întors planurile viclene şi a ieşit învingătoare”, a declarat activistul opoziţiei Maxim Znak.
Înainte să devină o figură-cheie a opoziţiei şi să participe la marşuri politice, Kolesnikova, absolventă a conservatorului din Minsk, cu studii de muzică barocă în Germania, a cântat câţiva ani în orchestra filarmonică naţională. Ulterior, a devenit directorul unei galerii de artă din capitală, una din platformele culturale cele mai vizitate din Belarus. Acolo l-a întâlnit pe Viktor Babariko, directorul unei bănci deţinută de Rusia, care şi-a expus colecţia de artă în galerie şi a iniţiat acţiuni filantropice.
La începutul campaniei electorale prezidenţiale în mai, Babariko s-a hotărât să candideze împotriva preşedintelui autoritarist Alexandr Lukaşenko, aflat în fruntea ţării de 26 de ani.
Kolesnikova a devenit şefa campaniei sale, dar Babariko n-a mai intrat în cursă fiind închis pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, acuzaţii calificate el drept motivate politic. Un alt candidat prezidenţial, Valery Ţepkalo, a părăsit ţara pentru a nu avea aceeaşi soartă. Singura care a putut candida a fost Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoara de engleză în vârstă de 37 de ani după ce soţul său Serghei, un blooger popular şi principalul contracandidat al lui Lukaşenko, a ajuns la rândul său după gratii.
În acest context Kolesnikova şi Vernonika, soţia lui Ţepkalo, şi-au unit forţele cu Tihanovskaia pentru a desfăşura una din cele mai viguroase campanii electorale la care s-au alăturat din stradă mii de oameni. Cele trei au apărut împreună la evenimente de campanie pline culoare într-un puternic contrast cu adunările în stil sovietic ale lui Lukaşenko.
Purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Tihanovskaia, Anna Krasulina, a dezvăluit că Kolesnikova a venit cu ideea sloganului ce a electrizat mulţimile de oameni care-l voiau plecat pe Lukaşenko: „Pot să schimb totul!”
FOTO EPA-EFE
Anunţul câştigării scrutinului de Lukaşenko, într-o proporţie covârşitoare, cu 80% din voturi, a determinat reacţia promptă a opoziţiei care a denunţat fraude electorale, declanşând masive proteste de stradă.
Regimul Lukaşenko a reacţionat cu intervenţii brutale, bătăi şi mii de arestări, violenţa forţelor de ordine atrăgând revoltă pe plan internaţional, în timp ce protestatarii au devenit şi mai determinaţi. Tihanovskaia a părăsit Belarusul a doua zi după anunţarea rezultatelor la presiunea autorităţilor, iar Kolesnikova a început să se evidenţieze ca lider al protestelor, formând alături de alţi opozanţi Consiliul de Coordonare, un organism menit să asigure tranziţia paşnică a puterii.
De atunci a apărut zilnic la proteste ignorând ameninţările autorităţilor şi formând o inimă cu degetele, gestul ei de marcă, în faţa rândurilor poliţiei anti-revoltă pentru a marca un mesaj pozitiv în mijlocul presiunilor din partea oficialităţilor.
Kolesnikova şi-a exprimat convingerea că protestele paşnice vor triumfa şi vor convinge în cele din urmă guvernul să accepte dialogul.
„Este o combinaţie remarcabilă de voinţă, isteţime şi adevărat curaj. Kolesnikova este una din acele femei bielorse proeminente care schimbă cursul naţiunii în faţa ochilor noştri”, a spus Krasulina.
Săptămâna trecută, Kolesnikova a anunţat formarea unui nou partid de opoziţie, Împreună, exprimându-şi speranţa că va contribui la depăşirea crizei politice.
Kolesnikova a fost interogată alături de alţi activişti ai opoziţiei într-o anchetă oficială deschisă împotriva Consiliului de Coordonare şi în urma căreia mai mulţi membri au fost arestaţi, în timp ce alţii au fost forţaţi să părăsească ţara.
Ea şi-a promis însă că va rămâne în Belarus, şi a reuşit. După ce a fost răpită luni de pe stradă, nimeni neştiind nimic de ea, a doua zi presa a relatat că a fost condusă la graniţa cu Ucraina alături de alţi doi activişti, Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov : ajunsă acolo, a apucat să -şi rupă paşaportul şi să arunce bucăţile pe geam, autorităţile nemaiavând de ales decât să-i impute trecerea ilegală a frontierei.
Ceilalţi doi activişti, care au traversat graniţa în Ucraina, i-au admirat curajul.
„Maşa Kolesnikova e o adevărată eroină”, a transmis Ivan Kravţov din Kiev.
„După 12 ore de interogatorii era încă plină de energie şi putere”.