Răpirea, tehnica preferată a KGB-ului din Belarus. Opozanta Maria Kolesnikova şi-a rupt paşaportul pentru a nu fi deportată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Kolesnikova, ultima din trioul feminin al campaniei prezidenţiale împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko care se mai afla pe teritoriul belarus
Maria Kolesnikova, ultima din trioul feminin al campaniei prezidenţiale împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko care se mai afla pe teritoriul belarus

Ca în timpul celor mai negri ani ai stalinismului, serviciul secret al ultimului dictator din Europa a răpit-o pe lidera opoziţei belaruse, Maria Kolesnikova, şi i-a înscenat o trecere frauduloasă a frontierei pentru a o aruca în închisoare. Dar opozanta şi-a rupt paşaportul pentru a nu fi deportată.

Maria Kolesnikova, figură de prim-plan a opoziţiei din Belarus, şi-a rupt paşaportul pentru a împiedica încercarea forţelor de securitate belaruse să o deporteze în Ucraina vecină, a relatat marţi agenţia de presă Interfax-Ukraina, citată de Reuters. Kolesnikova, despre care nu se ştia nimic de 24 de ore, a reuşit să împiedice o expulzare forţată din ţara sa de origine, a specificat viceministrul ucrainean de interne Anton Gheraşcenko pe pagina sa de Facebook. Soarta Mariei Kolesnikova, o figură-cheie în săptămânile de manifestaţii în masă împotriva realegerii contestate a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, reprezintă un mister de când susţinătorii săi au spus că a fost luată luni cu forţa de pe stradă, în centrul capitalei Minsk, de bărbaţi în civil care purtau măşti. 

„Maria Kolesnikova nu a putut să fie expulzată din Belarus, deoarece această curajoasă femeie a luat măsuri ca să nu poată să treacă frontiera. Ea a rămas pe teritoriul Republicii Belarus. Aleksandr Lukaşenko este personal responsabil pentru viaţa şi sănătatea ei, a declarat Gheraşcenko. Interfax-Ukraina citează o sursă care a spus că Maria Kolesnikova şi-a rupt paşaportul pentru ca autorităţile de frontieră ucrainene să nu poată să o lase să treacă graniţa.

Nu se ştie exact unde se află în acest moment Kolesnikova. Alte două personalităţi ale opoziţiei ucrainene - Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov- care au fost date dispărute luni, la scurt timp după răpirea Mariei Kolesnikova, au trecut frontiera cu Ucraina marţi, la primele ore ale dimineţii marţi, a indicat Serviciul de frontieră ucrainean.  Kolesnikova este în prezent reţinută. Nu pot spune concret unde se află, dar ea este reţinută, a declarat telefonic pentru Reuters Anton Bîcikovski, reprezentant al Serviciului de frontieră belarus. „Ea a fost reţinută în legătură cu circumstanţele în care ei (grupul) au părăsit teritoriul Belarusului“, a spus el. Potrivit autorităţilor de frontieră, Kolesnikova dorea să părăsească ţara şi să ajungă în Ucraina. Comitetul pentru Frontiera de Stat din Belarus (CFB) a confirmat reţinerea carismaticei opozante, conform EFE.

Mai mulţi reprezentanţi de prim-plan ai opoziţiei belaruse au fost arestaţi sau forţaţi să fugă din Belarus de la alegerile prezidenţiale de luna trecută, după ce Lukaşenko a lansat represalii cu ajutorul forţelor de securitate pentru menţinerea la putere a regimului său de 26 de ani în această fostă republică sovietică.

Kolesnikova, membră a Consiliului de coordonare, conceput pentru a asigura tranziţia paşnică a puterii, era ultima dintre cele trei femei politiciene rămasă în Belarus, care şi-au unit forţele înainte de alegerile din 9 august într-o încercare de schimbare a regimului Lukaşenko. Fiind un critic vocal împotriva lui Lukaşenko, ea a jucat un rol important în săptămânile de manifestaţii şi de greve ale protestatarilor care îl acuză pe Lukaşenko de trucarea alegerilor. Într-un interviu acordat Reuters luna trecută, Kolesnikova a lansat un apel către Occident să nu-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte, spunând că regimul său se va prăbuşi.

Maria Kolesnikova, icoana a revoltelor anti-Luka;enko din Belarus, a fost răpită brutal, luni, în plină zi, de pe stradă din capitala Belarusului, de oameni cu cagule pe faţă şi aruncată într-o dubă.  Această tehnică era renumită în multe colţuri ale fostei Uniuni Sovietice, dar şi în fostele state comuniste, în anii stalinismului, dar pare ceva de neconceput în Europa secolului XXI. Reprezentanţi ai opoziţiei din Belarus au denunţat, luni, că Maria Kolesnikova a fost răpită luni în plin centrul Minskului de către mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în civil cu mască pe faţă, care au băgat-o într-un microbuz şi au dus-o către o destinaţie necunoscută. Mai târziu, opoziţia a semnalat dispariţia altor doi membri ai „Consiliului de coordonare“ al opoziţiei belaruse.

Clasica tehnică a KGB

Televiziunea de stat belarusă a negat răpirea Mariei Kolesnikova, susţinând că aceasta a fost scoasă dintr-o maşină ce încerca să treacă marţi la primele ore ale dimineţii graniţa belaruso-ucraineană. Cu puţin timp înainte, un responsabil al poliţiei de frontieră din Belarus, citat de Reuters, susţinea că trei politicieni de opoziţie belaruşi, între care opozanta de prim-plan Maria Kolesnikova, ar fi trecut controlul la un punct de frontieră cu Ucraina. . „Maria Kolesnikova a încercat să părăsească ilegal teritoriul Republicii Belarus, dar a fost reţinută la frontieră“, susţine Belta pe canalul său de pe reţeaua socială Telegram, indicând că alţi doi opozanţi belaruşi, care erau împreună cu Maria Kolesnikova - Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov - au traversat graniţa belarusă cu Ucraina şi se află în prezent pe teritoriul ucrainean. „Kolesnikova este în prezent reţinută“, a indicat un purtător de cuvânt al Serviciului de graniţă din Belarus, Anton Bîcikovski, referitor la această opozantă, ultima din trioul feminin al campaniei prezidenţiale împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko care se mai afla pe teritoriul belarus. Celelalte două, Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepkalo, au fost forţate să plece din ţară. 

O sursă a agenţiei Interfax din anturajul opoziţiei de la Minsk a declarat că, cel mai probabil, cei trei au fost reţinuţi luni de forţele speciale belaruse şi au fost duşi la frontiera cu Ucraina direct din arestul poliţiei, însă doar doi dintre ei au trecut graniţa cu Ucraina, în timp ce Maria Kolesnikova a fost arestată la frontieră, imputându-i-se trecerea ilegală a graniţei. „Nici Anton Rodnenkov, nici Ivan Kravţov, nici Maria Kolesnikova nu intenţionau să părăsească ţara. Erau categoric împotrivă. Ei toţi au ajuns la frontiera cu Ucraina după ce au fost reţinuţi. Ei au fost duşi acolo direct din Centrul de arest preventiv şi la fel ca în cazul Olgăi Kovalkova au fost forţaţi să părăsească ţara“, a declarat interlocutorul Interfax.

 Acesta a admis totodată că serviciile speciale ar fi putut înscena o tentativă a Mariei Kolesnikova de a trece ilegal graniţa. „Cel mai probabil a avut loc o înscenare, o provocare, în cadrul căreia Kolesnikova a fost arestată“, a adăugat el. Potrivit Interfax, telefoanele celor trei opozanţi belaruşi sunt inaccesibile. La o încercare de a-l apela pe Rodnenkov, a răspuns un robot telefonic în limba ucraineană. În cazul Mariei Kolesnikova, răspunde robotul telefonic al unuia dintre operatorii ruşi de telefonie mobilă, conform agenţiei de presă ruse citate. Comitetul de Stat pentru Frontieră din Belarus a indicat anterior că toţi cei trei opozanţi au trecut graniţa cu Ucraina, potrivit Interfax. Responsabili ai poliţiei de frontieră din Ucraina au declarat că Maria Kolesnikova nu a trecut marţi graniţa cu Ucraina, potrivit Reuters.

KGB-ul din Belarus este cunoscut pentru faptul că i-a făcut pe oameni să „dispară” încă din primii ani de conducere ai preşedinteli Aleksandr Lukaşenko. Astfel, de mai bine de un sfert de secol, el a reuşit să-şi reprime adversarii.

Lukaşenko, sprijinit de Rusia, neagă aceste acuzaţii şi acuză la rândul său puteri străine că ar încerca să-l răstoarne de la putere printr-o revoluţie. La manifestaţii, el a răspuns cu represalii brutale, mulţi dintre cei care au fost arestaţi mărturisind că au fost torturaţi şi bătuţi. Reprezentanta opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a cerut marţi Minskului eliberarea imediată a colaboratoarei sale Maria Kolesnikova. „Maria Kolesnikova trebuie să fie eliberată imediat, la fel şi toţi membrii Consiliului de coordonare şi deţinuţii politici reţinuţi anterior“, a declarat Tihanovskaia.

 UE cere eliberarea imediată a opozanţilor politici

Ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a declarat că se vede clar că preşedintele Belarusului încearcă „în mod cinic să îşi elimine oponenţii unul câte unul”. „Răpirea Mariei Kolesnikova în centrul Minskului este o ruşine. Nu se poate să fie aplicate în secolul 21 în Europa metodele stalinist-NKVD-iste. Maria Kolesnikova trebuie eliberată imediat”, a scris pe Twitter Linas Linkevicius.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a lansat un apel luni autorităţilor din Belarus la „eliberarea imediată” a opozanţilor politici şi a reamintit că va impune sancţiuni „persoanelor responsabile” de represiunea din ţară, notează AFP.

 „UE aşteaptă din partea autorităţilor belaruse să asigure eliberarea imediată a tuturor persoanelor închise pentru motive politice înainte şi după alegerile prezidenţiale falsificate de la 9 august”, a scris Josep Borrell într-un comunicat. „Este clar că autorităţile statului Belarus continuă să intimideze ori să permită intimidarea cetăţenilor săi şi că încalcă grosolan propriile legi naţionale şi obligaţiile lor internaţionale”, a subliniat Înaltul reprezentant al UE. El s-a referit mai ales la cazul Mariei Kolesnikova, singura figură importantă a opoziţiei care a ales să nu se exileze în străinătate, despre care apropiaţi ai săi afirmă că a fost „răpită” luni dimineaţă.”Aşteptăm ca autorităţile să pună capăt persecuţiilor politice”, a insistat Josep Borrell. El a reamintit că UE va impune „sancţiuni persoanelor responsabile de violenţe, represiune şi falsificarea rezultatelor alegerilor”. UE îşi propune să pedepsească represiunea declanşată de guvernul belarus şi să sprijine apelurile pentru organizarea unor noi alegeri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite